Верене – да се влюбиш в непознат за цял живот

Пендарите са знак, че на хорото са се хванали и омъжени жени. Останалите са в очакване ергените да ги забележат.

© Личен архив

Пендарите са знак, че на хорото са се хванали и омъжени жени. Останалите са в очакване ергените да ги забележат.Всеки 6 май призори селата по северния скат на Шар планина в Косово се огласят от тъпани и зурни. Започва празникът Джурджевден. Уж местните жители, наричани горани, са мохамедани, а честват деня на свети Георги. Селата им са с имена Кукаляне, Брод, Урвич, Любовище, Крушово, Зли поток, Манастирица, Връбница... Голямата им река е Бистрица, а прохода наричат Вратца.


Докато Косово беше част от Югославия и после от Сърбия, за гораните от областите Жупа и Гора, югозападно от Призрен, се смяташе, че са планински сърби, тъй като не говорят албански. Но те наричат родителите си майка и баща, а не мати и отац. Казват сърце, дъб, слънце, сълза... Пазят думи като къща и нужда, които се срещат само в българския език, казва диалектологът гл. ас. д-р Георги Колев от Софийския университет "Св.Кл. Охридски". Той е завършил македонска филология в Скопие, проучвал е диалектите в района на Шар планина и определя горанския като западнобългарски говор от района на Охрид. Което е на близо 200 км на юг от Шар планина. Самите горани наричат себе си "нашенци", а езика си "нашенски".


Жените, чак след като отгледат и задомят децата си, се радват на всеобщо уважение.

Жените, чак след като отгледат и задомят децата си, се радват на всеобщо уважение.
Историците потвърждават, че гораните най-вероятно са преселници от Охрид, Битоля и Дебър. Били са християни богомили, затова и другото име, с което ги наричат от Средновековието до днес, е торбеши. Скитали по друмищата само с торба през рамо, а в нея носели хляб и Евангелието на Йоан. В края на ХVІІІ в. и началото на ХІХ в. са ислямизирани от албански ходжи под властта на местния бей, но и бунтар Али паша от Янина (1750-1822 г.). Той имал много последователи в стремежа си да откъсне днешните територии на Македония, Албания и Северна Гърция от Османската империя, но е бил обезглавен по заръка на Високата порта.


По-старите горани насаме споделят, че от родителите си знаят къде е било старото християнско гробище на селото им, но не искат да безпокоят мъртвите си предци и затова не говорят на тази тема. В село Брод се помни, че последната християнка - баба Божана, е починала през 1856 г.


Животът по северния скат на Шар планина и днес не е никак лек. Но за Джурджевден повечето девойки се готвят усърдно цяла зима – сами си шият одеждите и дори обувките за празника.


Тази девойка не случайно е облечена в шаечни потури. Идеята е да не предизвиква интереса на ергените с формите на тялото си, а да я оценят заради трудолюбието и скромността й.

Тази девойка не случайно е облечена в шаечни потури. Идеята е да не предизвиква интереса на ергените с формите на тялото си, а да я оценят заради трудолюбието и скромността й.


В деня на свети Георги момата, ако е готова за женене, се хваща за първи път на хорото. Обута е в груби шаечни потури, а това е знак, че е свободна и се е хванала на хорото, за да бъде забелязана.


Омъжените жени също са на хорото, но се познават по златните пендари на челото. Те са единственото, което е лично тяхно на този свят. Получили са ги от бабите си, които на свой ред са ги кътали цял живот. Пендарите не са знак за статус, а по-скоро нещо като застраховка, ако мъжът я прогони от дома или самият той почине.


Немотията в планинските райони на Косово гони младите горани да търсят прехрана из цяла Европа, Америка и Австралия. И само на 6 май, на Джурджевден, ергените с потекло оттук се връщат – от Италия, Германия, дори чак от Австралия. Защото само в този ден в родното им село се извършва ритуалът "верене". Пропуснат ли го, ще останат ергени поне още година – до следващия 6 май. Мъжете горани спазват стриктно традицията да се женят само за жени от "своя кръв" и затова зарязват гурбета и се връщат за деня на Свети Георги.


В село Брод, което е на 1400 м височина в Шар планина, както навсякъде в двете околии Жупа и Гора хорото е само дамско и се вие по тесните калдъръмени улички. Срещне ли ергени, музикантите надуват бузи, момите изпъват снаги, а очите им се свеждат свенливо. Високи и стройни, с топли тъмни коси и бели одухотворени лица, те са предани и работливи като робини...


Ако сърцето на момъка трепне за някоя от хорото, той не й се обажда, а вечерта търси повод да побъбри с нейния баща. Той пък премерва момчето "генетично" – от кой род е, болнави ли са, мързеливи ли са, грамотни ли са... След ден-два проучване си казва тежката дума. През това време момичето стиска палци и по цяла нощ не мигва дано татко й я даде на хубаво и работливо момче. Тя знае, че животът й ще е дълъг низ от тежък труд от сутрин до здрач и дано поне кандидатът да се случи добър и оправен младеж. Често пъти тя не го познава, защото той от години работи в чужбина, а и може родът му да е от друго село.


Раждането на деца е основната роля на жената в селата на гораните. Средно 4-5 деца е бил местният стандарт, но в последните години раждаемостта спадна до 2 деца в горанските семейства.

Раждането на деца е основната роля на жената в селата на гораните. Средно 4-5 деца е бил местният стандарт, но в последните години раждаемостта спадна до 2 деца в горанските семейства.


Ако бащата е дал съгласието си, младите се срещат за първи път. Държат се за ръце, шепнат си две-три вечери и сами избират мига да се врекат във вечна вярност един към друг. Така се вика този годеж – Верене. Да си вярваме... В този свят миг в живота им при тях няма нито поп, нито ходжа, който да ги благослови – те се кълнат самички пред Бога и сливат сърцата си. Това е достатъчно. Досущ както предците си, богомилите, проповядвали чистата връзка с Всевишния без посредничеството на свещеници.


След седмица младежът заминава на работа в чужбина, а момата, вече "верена" (сгодена), ще чака той да й прати знак кога ще е сватбата – често пъти след година, дори две. През това време девойката пак се хваща на хорото на Джурджевден, но вече е захвърлила шаечните потури и се е нагиздила в ефирна бяла премяна, но още е без пендари на челото. Бялото е знакът, че е верена – вярна на дадената дума да чака своя любим.


В деня на сватбата си тя е наследила пендарите от баба си, която ги и пазила цял живот като вид застраховка, ако мъжът й я напусне или почине.

В деня на сватбата си тя е наследила пендарите от баба си, която ги и пазила цял живот като вид застраховка, ако мъжът й я напусне или почине.


Сред високата раждаемост в Косово оцеляването на 15-те хиляди горани се крепи върху крехките плещи на жената-майка. Нищо повече от отглеждането на 4-5 деца не е позволено да се случи в живота й.


16-годишна девойка от с. Кукаляне се готви за първото си хоро като мома за женене. Учила е до 8-и клас в селото, но миналото лято баща й заявил да не ходи повече на училище. "Учех английски, но вече няма – ще си стоя вкъщи", смотолевя момичето. Традицията повелява, щом е навършила 16 години да се готви за женитба. Появи ли се кандидат на Джурджевден, той ще я откупи от баща й и нейният живот ще потъне в омагьосания кръг на почти ежегодно раждане.


"До гимназията в град Драгаш има 2 км и не е редно момиче да ходи до там само и да се връща вечер", оправдава се баща й.


В Косово официалният език от десетина години е албанският, който само най-младите горани са учили и разбират. Това пречи на по-възрастните да си намират работа и много от тях все по-лесно се решават да напуснат планинските селца в посока Македония, Босна... и по целия свят. Този път тръгват не само мъжете, а целите фамилии и скоро за Джурджевден няма да има при кого да се върнат.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  Сякаш е сработила някаква машина на времето и гледаме събития от епохата на братя Миладинови...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5268 Неутрално

  Чекай ся....
  Нали е било турско "робство"
  С една КЕСИЯ ЖЪЛТИЦИ на челото.
  Как става това ?!
  "РОБИНИ" с ЖЪЛТИЦИ !!!!
  И излизат НА ХОРОТО НАКИЧЕНИ СЪС ЗЛАТОТО
  Я сега да иде дори и МЪЖ НА ДИСКОТЕКА,
  с чело накичено с толкова ЖЪЛТИЦИ,
  дали ще се върне на сутринта ?!?!?!
  И той, и жълтиците......?!?!?!
  Май-май нещо НЕ СЕ ВРЪЗВА С МАНТРИТЕ
  за "РОБСТВОТО"
  Апропо,
  КРЕПОСТНИЦИТЕ на "освободителката"
  С ПО КОЛКО КЕСИИ ЖЪЛТИЦИ НА ЧЕЛОТО
  са излизали да пляскат, демек да танцуват по майданите....
  ха-хаааааа

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2894 Любопитно
 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5268 Весело

  Ха-хаааа
  Погледнете втората снимка отгоре надолу
  Лично аз, за първи път виждам

  КАДЪНИ С ШИНЕЛИ

 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Пак се излагаш - прочете ли че са мюсюлманки - с колкото златни пендари са обрали робите, с толкова излизат на челото. Мюсюлманите са имали право да вземат всичко от немюсюлманите - и то без да искат разрешение. Ти като си толкова отворен относно исляма - 'що не си хванеш торбичката, да сложиш Библията и комат хляб, па беж в Саудитска Арабия. Седиш си в "лошата" територия на гяурите и лаеш срещу тях - хапеш ръката, която те храни.

  И престани с тези големи букви и много преп. знаци. Съвсем си заприличал на платен трол (ако не са те придърпали).

  По темата - също като нашите калайджии. Старовековни традиции, наложени в един робски феодален строй. Само показва че разлика между християнството и исляма не е имало по това време. Феодалния селянин католик е бил равен на православния селянин крепостник, равен на ислямския му аналог.

  Добре че е науката, не само заради прогреса на живот, но и да ни отвори очите как да сме хора; че иначе разни натегачи Хавайковци щяха да колят и бесят за кеф, да горят книги със знания и да бичуват човека, дорде не стане биоробот - безропотен роб.

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5268 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":Пак се излагаш - прочете ли че са мюсюлманки - с колкото златни пендари са обрали робите, с толкова излизат на челото. Мюсюлманите са имали право да вземат всичко от немюсюлманите - и то без да искат разрешение. Ти като си толкова отворен относно исляма - 'що не си хванеш торбичката, да сложиш Библията и комат хляб, па беж в Саудитска Арабия. Седиш си в "лошата" територия на гяурите и лаеш срещу тях - хапеш ръката, която те храни.И престани с тези големи букви и много преп. знаци. Съвсем си заприличал на платен трол (ако не са те придърпали).По темата - също като нашите калайджии. Старовековни традиции, наложени в един робски феодален строй. Само показва че разлика между християнството и исляма не е имало по това време. Феодалния селянин католик е бил равен на православния селянин крепостник, равен на ислямския му аналог.Добре че е науката, не само заради прогреса на живот, но и да ни отвори очите как да сме хора; че иначе разни натегачи Хавайковци щяха да колят и бесят за кеф, да горят книги със знания и да бичуват човека, дорде не стане биоробот - безропотен роб.
  —цитат от коментар 5 на Deaddark


  Приятелю,
  Тези тук са мюсюлманки.
  Я пусни която и да искаш фолклорна програма.
  Нашенските моми СЪЩО СА НАТУРЯЛИ ЖЪЛТИЧКИТЕ
  Къде на челото, къде на вратлетата.
  Вече фолклорните носии ги правят
  КАТО УНИФОРМИ С ЖЪЛТИЦИ
  Разлика с тези мюсюлманки не е имало никаква.
  Това си е било традиция на онези времена.
  Оттам нататък, коментара ми е същия, като в предишния пост

 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  Значи си прочел че е било беднотия до шия и си съгласен - е това си е истина, робът е бил беден и цял живот е бачкал за две жълтици на година, да си продаде момата на събора. А жълтиците са били да не остане момата без нищо, ако жениха я изпъди, когато си поиска - дето се вика жената си е била говедо за продан и като не става - на екарисажа.

  Та като уважаваш ислямската традиция - отивай в ислямски държави - к'во щеш тука? Там харем ще ти дадат, пушка и колан с динамит, и седемдесе' девици в Рая. Не си губи времето в гяурския свят.

  Същият си като алкашите от Русия... но да спра дотук, че като гледам как ти търпят модераторите простотиите, нищо чудно да си ако не платен, то поне полезен...
  Ще ми говори той за 500г. робство, все едно е живял там като немюсюлманин - исторически НЕВЕЖ и НЕУК, ТОТАЛНО НЕКОМПЕТЕНТЕН по темата - точно както КОМУНИСТ на ниво поне СИН НА ПАРТИЕН СЕКРЕТАР се опитва да ЛЪЖЕ днешната младеж, колко добре се е живяло при ПРАВЕШКИЯ ЦЪРВУЛ - един дол дренки сте всичките ЛАКЕИ на диктаторските режими - от ИСЛЯМ до КОМУНИЗЪМ е от трън на глог. А МЕКЕРЕТАТА винаги ще се пребоядиШат и ще слугуват новия диктатор.

  Отиди в СА, докажи че не си мюсюлманин, и живей хубаво и щастливо с торба жълтици. Ако нямаш пари, ще ти платя еднопосочен билет и наема първия месец.

  Де да можеше ВСИЧКИ РУСОРОБИ и ИСЛЯМОРОБИ да се махнете от България - та да останат тука само хората - че да станем ЕВРОПЕЙЦИ, като сме разкарали такъв ВОДЕНИЧНИ КАМЪНИ като алкашите и ВАШИТЕ, дето все ни дърпат единия към КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ, другия към ИСЛЯМСКАТА ТИРАНИЯ.

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5268 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii": Отиди в СА, докажи че не си мюсюлманин, и живей хубаво и щастливо с торба жълтици. Ако нямаш пари, ще ти платя еднопосочен билет и наема първия месец. .
  —цитат от коментар 7 на Deaddark


  Тавариш,
  Знаеш ли КОЛКО лекари, строителни и машинни ИНЖИНЕРИ...и прочее....
  висококвалифицирани специалисти НЕМЮСЮЛМАНИ има н СА, ОАЕ, ДУБАЙ....
  и си ЖИВЕЯТ ТОЧНО ТОЛКОВА БОГАТО И ЧЕСТИТО както и МЕСТНИТЕ !!!!

  Тези смешни МАНТРИ вече не минават и пред ДРОГАРИТЕ от ФУТБОЛНИТЕ АГИТКИ.

  Айде върви да се пърчиш като РУСОЛЮБЕЦ и "патриотин" на Бузлуджа,
  или на КОНЦЕРТИТЕ на ЛЮБЭ

 9. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Дневник пак се прехласват по тия романтични мулти-култи обичаи бащи да женят момичетата си на по 16г за някой непознат ама иначе са първи на фемин парада и ни продъниха ушите с разни истанбулски конвенци.

 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2543 Весело

  До коментар [#8] от "Hawaii":

  Платен трол си - ясно. Просто се правиш (и ти личи), на демократ. Ясно е че освен лозунги и шаблони (като АБПФК), за друго нямаш акъл.

  Та само ще добавя като извод - хващай пътеките и отивай в СА, РуСАя или друга диктатура - там лакеите си живеят добре, като бели хора. Вчерашно комуне, днес първи "европеец" - тоест мекере на всяка власт, единствено умение да се пребоядисва. Бозето добре ги е описал такива натегачи и мазници. Дано ти приседнат тролските.

  Груба грешка на Филип Димитров и после на Иван Костов бе че не ви изби до крак, та да не може за един ден да станете "европейци и демократи" - ала такива, дето хем са Троянски кон на неосъветските амбиции на Русия, хем да крадат от Европа и да дават на Главното джудже в Кремъл. Дори в статията за Пендаревски си личи че постваш само за рейтинг и да натрупаш авторитет, който после да осребриш в полза на северноазиатската кочина - дезинформационна бомба със закъснител, копчето на Позитано.

 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  Статията е много добра. Благодаря.
  Въпреки, че е за гораните , форумните....да речем...ъъъъ...се тая, успяха да осер.т коментарите. Надявам се никой горан да не ги е прочел, че ще му се изпари и най беглата мисъл за Бг.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#1] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ама е супер интересно какви човеци има в нашата страна, нали!? Пък природата!?

  Яба-даба-ду
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Косово е загуба за славяни и християни, независимо какъв език говорят
  сръбски или старобългарски !!!

 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  Тежък живот имат тия хора. Личи си... Напомнят на нашите помаци. Особено, като гледам жените с тия шлифери, халати и забрадките.
  Ходил съм из района, още когато се биеха. Изкарах и няколко дена в една база на КФОР в Тетово. Ама са едни голи и грозни баири, с накацали по камънаците села и стърчащи минарета, накъдето се обърнеш.
  Абе, където пее ходжата, не е много за ходене...!

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Ти за кръвен данък нещо чувал ли си, тъпо говедо?

 17. 17 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1087 Весело

  Дневник пак се прехласват по тия романтични мулти-култи обичаи бащи да женят момичетата си на по 16г за някой непознат ама иначе са първи на фемин парада и ни продъниха ушите с разни истанбулски конвенци.
  —цитат от коментар 9 на lustmord


  Къде в статията видя прехласване, а не видя текстовете, които сочат обратното?
  Нали знаеш какво става с цензорите? Рано или късно политиците сменят системата и ги оставят безработни. :)

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5838 Неутрално

  Островчета, разпръснати навсякъде по нашия полуостров...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Терминът е иго. Робството е насадено с политически пристрастия от комунистите, както от 10 години се опитват да го заменят с присъствие. Отново заради политиката на държавата.

  This is the place where puddings die.
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8152 Неутрално

  Сякаш живеят не в миналия, а в по-миналия век. И защо младите не искат да променят нищо?

 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7047 Неутрално

  Традиция, която не излиза от селото или общността им и живее до днес. Харесват си я и си я спазват, на кого му пречат.

 22. 22 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Интересна статия, но има разни противоречия. Уж сега горните намалили децата от 4-5 на 2, а булката я чакал живот на ежегодни раждания. Е колко да са ежегодни при 2 деца, че и при 4 дори?

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Да, ама това на снимките се различава от написаното, май:
  - снимка 1 - уж всички трябва да са с потури, а те моля ти се - с дънки;
  - снимка 2 - уж момата е за женене, а на пръста й има халка.

  Е толкова ли не можахте да снимате нещо, което да съответства на това, за което пишете?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK