Паважът към площад "Св. Ал. Невски" ще бъде премахнат

Нова настилка в цветова гама като тази по ул. "Граф Игнатиев" ще замени едрите павета в подхода от ул. "Раковски" покрай Паметника на Незнайния воин към катедралния храм "Св. Ал. Невски"

© Ескизен проект на А.Д.А.

Нова настилка в цветова гама като тази по ул. "Граф Игнатиев" ще замени едрите павета в подхода от ул. "Раковски" покрай Паметника на Незнайния воин към катедралния храм "Св. Ал. Невски"Предстоящото обновяване на софийския площад "Александър Невски" ще бъде по проект на архитектурно бюро А.Д.А, ангажирано и с ремонта ул. "Граф Игнатиев" и с водната стена на площад "Гарибалди". Архитектурното бюро, ръководено от арх. Иво Пантелеев, през 2014 г. спечели обществената поръчка на Столичната община, но сдружение "Зограф", в което участват преподаватели от Художествената академия, призовава в писмо до медиите да се проведе общоградски референдум дали одобреният проект да се реализира. И дали софиянци са съгласни радикално да се "префасонира" пространството около катедралния храм "Св. Ал. Невски" по модела на ул. "Граф Игнатиев". Става въпрос за т.нар. Зона 4 от централната градска част, чието обновление ще струва 20 млн. лв. без ДДС.


По проекта на А.Д.А се предвижда подмяна на паважа на ул. "Оборище" в участъка от ул. "Раковски" до Паметника на Незнайния воин. "Предстои да бъдат извадени и премахнати завинаги едроразмерни павета, въпреки че са декларирани за паметник на културата и са под закрилата на закона, за да бъдат сменени с "модерна" настилка, която не само че е със спорна естетика, но по обясними причини едва ли ще издържи и оцелее десетилетия", опасяват се от сдружение "Зограф".


Предвижда се всички тротоари около площад "Ал. Невски" да се изравнят с нивото на уличното платно, което може да наложи поставянето на ограничители заради безопасността на пешеходците. "Не е изключено там да се появят познатите ни до болка от "Графа" гранитни ограничители тип "перки на акула", опасяват се членовете на сдружение "Зограф".
Предлага се в паважа около самия храм-паметник "да се инкрустират "златни" плочки, които ще изразяват почит към граждани с принос към София и към България", пише в ескизния проект на А.Д.А. Плочките всъщност ще са бронзови, с размера на паве и "ще внесат допълнителна символика", аргументират се авторите на проекта.


Скулптурната композиция "Ослепените Самуилови воини" на Любомир Далчев ще бъде махната от градинката зад Военния клуб. На нейно място проектът на А.Д.А ще монтира "композиция от модули от лят камък". От същия лят камък са и пейките на площад "Славейков". Скулптурата на Далчев се обмисля да бъде поставена в градинката между Софийския университет и Художествената академия.


Сдружение "Зограф" се обръща към министъра на културата Боил Банов, към Националния институт за недвижимото културно наследство и към Столичния общински съвет спешно да потърсят мнението на софиянци за предвижданите радикални промени в наситеното с национални светини и символи пространство около катедралния храм "Св. Ал. Невски". В призива се отбелязва, че мястото се намира под закрилата на Закона за културното наследство.


Обществената поръчка за реконструкция на зона 4 на централната градска част обхваща площад "Ал. Невски", пл. "Народно събрание", градините "Кристал", пред ректората на Софийския университет и пред църквата "Света София", паметника "Левски" и пл. "Гина Кунчева", пространството между ул. "Оборище" и Военния клуб, участък от ул. "Оборище" източно от пл. "Ал. Невски" и част от ул. "Париж", между ул. "Оборище" и бул. "Цар Освободител".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK