Фандъкова: Гранитните павета на площад "Св. Александър Невски" се запазват

Кметът Фандъкова провери през март градинката пред Софийския университет, първата ремонтирана част от Зона 4, включваща площад "Св. Александър Невски"

© Велко Ангелов

Кметът Фандъкова провери през март градинката пред Софийския университет, първата ремонтирана част от Зона 4, включваща площад "Св. Александър Невски"Гранитните павета в зоната на площад "Св. Александър Невски", включително и по ул. "Оборище" от ул. "Раковски" до храма, се запазват", заяви днес столичният кмет Йорданка Фандъкова. Така тя отговори на вчерашния призив на сдружение "Зограф", в което участват преподаватели от Художествената академия, за градски референдум срещу подмяната на паветата с нова гладка настилка.


В проекта на архитектурното бюро А.Д.А., който спечели конкурса на Столичната община за възстановяване и обновяване на Зона 4 на централната градска част - пространството около катедралния храм "Св. Ал. Невски", през 2013 г., се планира премахването на част от паветата и замяната им с гладка настилка. Тя прилича на поставената по ул. "Граф Игнатиев", тъй като ремонтът там също е по одобрен проект на А.Д.А., ръководено от арх. Иво Пантелеев.


"Още миналата година, когато представяхме проекта преди започването му, стана ясно, че по мое настояване заедно с главния архитект на София и с Националния институт за недвижимото културно наследство беше променен проектът на архитектурно студио А.Д.А., който предвиждаше промяна на настилките, и се запазиха гранитните павета", обясни Фандъкова.
Столичният кмет е променил одобрения проект и в частта, предвиждаща скулптурната композиция "Ослепените Самуилови войни" на Любомир Далчев да бъде преместена от градинката зад Военния клуб. "Скулптурите на Далчев няма да се местят, няма да се местят никакви паметници в зоната", подчерта Фандъкова днес.


Изравняването на нивото на всички тротоари на площад "Св. Ал. Невски" с уличното платно е друга идея на А.Д.А., залегнала в спечелилия проект за Зона 4. Кметът Фандъкова заяви, че и тази планирана новост е отменена.


"Нивото на тротоарите няма да се променя. Вече сме възложили и решения за отводняването на целия площад. Запазва се нивото такова, каквото е. "Златните" павета мисля, че остават", заяви тя. Затова пък осветителните тела с високи мачти, както е в проекта на А.Д.А., също са отменени и "възложихме да се изпълнят осветителни тела, характерни за времето, когато е изграден площадът", добави Фандъкова. Бюджетът на ремонта на Зона 4, който се изпълнява от фирма "ПСТ груп", е 20 милиона лева и не се променя.


На въпроса защо съществените изменения в спечелилия проект не са били извършени още по време на общественото му обсъждане, а години по-късно, кметът Фандъкова каза: "Този проект беше класиран на първо място от много голямо жури. Аз не искам да се бъркам в работата на експертите от журито, но мога да предприема мерки, така че моята визия за запазване на архитектурата на Стара София да се реализира."


Оказва се, че и двата спечелили първо място проекта на А.Д.А. – за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и на пространството около храм-паметника "Св. Ал. Невски" - се наложи спешно да бъдат променяни. За реализацията на втория сега възниква още един проблем - в момента се извършва и детайлно обследване на катедралния храм "Св. Ал. Невски", за да се извърши ремонт на самата сграда. Не е ли по-логично първо той да приключи и после да започне обновяването на околното пространство.


"Обсъждаме това, но там не се очаква някакъв голям ремонт да се прави. Аз очаквам да се приключи с обследването, с проектирането и да се отпуснат средства и реставрацията на знаковия храм "Св. Ал. Невски" да бъде изпълнена. Ще намерим вариант за координация, защото и единият, и другият проект са важни", обеща столичният кмет Фандъкова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK