Главният архитект предлага с наредба да се въведат изисквания към фасадите в центъра на София

Климатици и кабели по фасадите ще имат срок за премахване до 3 години.

© Юлия Лазарова

Климатици и кабели по фасадите ще имат срок за премахване до 3 години.Наредба за облика на сградите и градските пространства подготвя главният архитект на София Здравко Здравков. Той я представи като част от отчета за своята тригодишна дейност на ключовия пост. За изготвянето й са проучени практиките на световни градове и столици, като арх. Здравков подчерта, че е ползван опитът на Лондон. "Създаваме една част на наредбата и към нея се създават системи от стандарти", обясни той. Първите пилотни стандарти ще са за фасадите по улиците "Граф Игнатиев", "Солунска", "Шишман" и "Шести септември".


От думите му се разбра, че вече са били сканирани изцяло фасадите с 3D скенери – всички елементи по тях като кабели, климатици, рекламни пана и други. В наредбата се предвижда собствениците на сградите да бъдат задължени да ги почистят и боядисат в посочени няколко цвята. Ще има и предписания как да се оформят партерните етажи и евентуално фасадното осветление.


"Всяка сграда по тези улици ще получи своето досие, което ще бъде качено на сайта на Направление "Архитектура и градоустройство" и собствениците ще могат да си го получат. Именно в него ще се указват цветовите палитри, които да се ползват за фасадите при следващи ремонти и промени на сградата", каза арх. Здравков.
За премахването на незаконни реклами, климатици и кабели в проектонаредбата е заложен
срок от 3 години, докато за по-сериозните ремонти ще се разрешават и по-продължителни периоди.


По посочените четири централни улици има 48 сгради - паметници на културата, и собствениците им ще получат задължителни предписания за възстановяването на първоначалния им образ. Според арх. Здравков при масовата подмяна на дограмата с PVC, както и топлоизолациите, са се загубили много орнаменти на старите сгради, които трябва да се намери начин да бъдат възстановени. Той смята, че собствениците им не бива само да бъдат санкционирани, но и да бъдат подпомагани за реставриране на фасадите. По този въпрос се проучва опитът на световни столици, за да се намери най-работещият подход, обяви Здравков.


Главният архитект прогнозира, че ул. "Граф Игнатиев" , макар да е критикувана за ремонта, тепърва ще привлича много инвеститори в партерните си етажи и те ще трябва да се съобразяват с новата наредба за облика на градската среда. Детайлно ще бъде посочено къде търговците могат да слагат рекламните си пана на магазините, какви цветове да са тентите и т.н.


Единен шрифт за всички информационни табели на улици и туристически знаци ще бъде наложен в София с наредбата, заяви главният архитект. Шрифтът се "София санс" и е изработен съвместно с Художествената академия, отбеляза арх. Здравков.


Проектонаредбата ще бъде обсъдена в Съюза на архитектите и в Камарата на архитектите до края на май, след което ще бъде внесена за разглеждане в Столичния общински съвет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK