Комисия провери приключващия ремонт на "Граф Игнатиев", санкции са малко вероятни

28 май, 13 ч. Пътеката за незрящи свършва в стена на площад "Гарибалди"

© Юлия Лазарова

28 май, 13 ч. Пътеката за незрящи свършва в стена на площад "Гарибалди"Комисия проверява дали фирмата - изпълнител на ремонта на ул. "Граф Игнатиев", площадите "Славейков" и "Гарибалди", ще отстрани установените нередности в качеството днес, когато изтича крайният срок по договор. Ако работата продължи и утре, Столичната община като възложител може да наложи санкции за всеки просрочен ден в размер на 1% от стойността на договора, а той е за 24.5 млн. лв.


Представителят на общината в комисията Даниел Евлогиев, директор на "Транспортна инфраструктура", заяви, че няма как да има просрочване, тъй като "строителните работи вече са завършени, оградите са махнати и гражданите ползват улиците и площадите".


Ръководителят на строителния надзор на ремонта инж. Тодор Тодоров също предположи, че може да не се налагат глоби на изпълнителя. "Днес контролираме дали ще се отстрани пропадането на настилката на някои места, липсата на фугиране тук-там, повредите по боята на стълбовете за улично осветление, както и решетките на посадните места на дърветата", каза той. Тези препоръки са направени на изпълнителя "Джи Пи груп" при оглед на обекта на 21 май, когато е приет Акт 15, но със забележки. "В момента сме в процедура по приемането на Акт 15, който отбелязва края на строителните работи. За приемането на Акт 16 "всичко зависи от ДНСК (Дирекция за национален строителен контрол), подава се искане и тогава", поясни Тодоров.
Даниел Евлогиев, директор на общинската "Транспортна инфраструктура" (вляво), и инж. Тодор Тодоров, надзорник на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и площадите "Славейков" и "Гарибалди"

© Юлия Лазарова

Даниел Евлогиев, директор на общинската "Транспортна инфраструктура" (вляво), и инж. Тодор Тодоров, надзорник на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и площадите "Славейков" и "Гарибалди"


Оказа се, че в тези забележки липсва смяната на опасните ограничители "перки", тъй като изборът на новите, тип боларда, бил направен след подписването на договора между фирмата изпълнител и общината. Никой от двамата експерти не можа да каже кога ще бъдат доставени новите ограничители, както и кога ще се монтира чешмата в градината "Св. Седмочисленици".


Днес кметът Йорданка Фандъкова отново заяви, че ограничителите ще бъдат сменени "безплатно" от фирмата изпълнител, но "когато бъдат доставени".


За сигнала на сдружение "Спаси София", че пътеката за незрящи на площад "Гарибалди" води и свършва в сграда, надзорникът Тодоров заяви, че тя вече е поправена.


Оглед на място по-късно установи, че пътеката и сега свършва в стената на сградата на фалиралата КТБ. Запитан какво смята да предприеме, представителят на общината Евлогиев заяви, че ще погледне в чертежите дали наистина свършва в стената.


За допълнителните работи, които е разрешено да се извършат след крайния срок на ремонта, 28 май, Евлогиев обясни: "Това, което следва да се довърши, е бронзовата пейка на баща и син Славейкови, но тя се реставрира в момента и ще бъде поставена на същото място. Предстои и връщане на книжния пазар, но се обсъжда с дизайнери и продавачи каква ще е най-добрата мебел за тяхната дейност."


До края на деня комисията ще провери обекта и ще изготви констативен протокол. Заключенията, записани в него, ще бъдат повод дали да се налагат санкции за качество или и за просрочване на крайната дата.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7798 Неутрално

  Нашите фирми не могат да бъдат санкционирани.

 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2946 Весело

  Санкции са малко вероятни, но ремонтите са много желани...

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 3. 3 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  не е пътека за незрящи, а е предупреждение за незрящи, че след релефа има препятствия

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3915 Неутрално

  Кви санкции бе, екстра си е ремонтчето.

  Само едни дървета саботират успеха, като не щат да си седят в центъра на дупките, където им ги е определил строителят...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 558 Неутрално

  За сигнала на сдружение "Спаси София", че пътеката за незрящи на площад "Гарибалди" води и свършва в сграда, надзорникът Тодоров заяви, че тя вече е поправена.
  Оглед на място по-късно установи, че пътеката и сега свършва в стената на сградата на фалиралата КТБ. Запитан какво смята да предприеме, представителят на общината Евлогиев заяви, че ще погледне в чертежите дали наистина свършва в стената.


  ХАХХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХААХАХ!!

 6. 6 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Те "санкциите" са вече от година в черната каса на групировката.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  Комисия провери приключващия ремонт на "Граф Игнатиев"
  ______________
  Еха пак цари някакъв оптимизъм! Този ремонт е видно ,че няма да е окончателен то там си е трагедия!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  "Борисов нареди "Джи Пи Груп" да бъде извадена от проекти с европейско и държавно финансиране" - 12.10.2018 г.

  Малко по-късно - хем няма санкции, хем продължават да печелят конкурси. Снишаването явно още работи по тез земи.

  Не ме търсете преди обяд
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  ... санкции са малко вероятни ...

  Миии ... HUBAVOE

 10. 10 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 751 Неутрално

  "За сигнала на сдружение "Спаси София", че пътеката за незрящи на площад "Гарибалди" води и свършва в сграда, надзорникът Тодоров заяви, че тя вече е поправена.

  Оглед на място по-късно установи, че пътеката и сега свършва в стената на сградата на фалиралата КТБ""

  Каква ирония, незрящите насочвани към КТБ!
  Не, не, тези хора прекрачиха всякакви граници. Графа/Славейков са крещящ пример за уродлив подход, за уродливост в голям мащаб.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5606 Неутрално

  ясно: общината(ние) ще плаща

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 716 Неутрално

  " няма как да има просрочване, тъй като "строителните работи вече са завършени, оградите са махнати и гражданите ползват улиците и площадите".

  Защо винаги, ама винаги, държавните и общински власти са на страната на фирми изпълнители, концесионери и т.н. , а гражданите да го духат, въпреки, че това са техни пари. И договорите се сключват така, че никой "няма как да бъдат санкционирани" . Юлен ползва 15 години 60 ха над Банско безплатно, защото ... така е сключен договорът. Тези тук не могат да бъдат санкционирани, защото ....така е сключен договорът, въпреки, че по-мърляшко изпълнение в живота си не съм виждал (онзи ден минах по Графа - на средата на пешоходна пътека има бабунки, изпълняващи ролята и на отражатели, в които човек спокойно се пребива). Но - няма начин да ги глобим. Еми, майната ви и на община и на изпълнители.

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#8] от "nikidimi":

  Е, ако слушаме Борисов, то и Пеевски си беше отишъл...! :)))

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 849 Разстроено

  До коментар [#12] от "grajdanin1":

  Защото едни поне 30% са получени от възложителите.
  Пари ли да по/връщат?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 15. 15 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Оглед на място по-късно установи, че пътеката и сега свършва в стената на сградата на фалиралата КТБ. Запитан какво смята да предприеме, представителят на общината Евлогиев заяви, че ще погледне в чертежите дали наистина свършва в стената.

  Забележете - няма да отиде да види дали наистина е така на място, а ще погледне в чертежите!!!Бас държа, че в чертежите всичко е ОК!!!Това си е баш комунистическо мислене и действие.
  И защо да ги глобяват, нали предстоят още толкова много ремонти - пак те ще ги правят!Няма да се карат я.Ей ни нас - ще платим.И с пари и с неудобството, което ежедневно ще ни причиняват.
  Пак си ги изберете - комунистите от ГЕРБ!!!!

 16. 16 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  До коментар [#15] от "Капабланка":

  Това е любимият номер на чиновниците - някой друг да е виновен. В проекта е заложена глупост, изпълнена е глупост, значи всичко е наред и текущият чиновник - целия в бяло. Отивате и питате следващия - и той нещо такова измисля и така - глупостта е факт, виновни няма

  Не ме търсете преди обяд
 17. 17 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Бонус за добре свършена работа им дайте. Направо им удвоете платата най-добре. Да няма сърдити.

 18. 18 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Пейката със Славейкови къде е? На мястото не е загатнато, че ще има нещо - и вчера и днес.

  Фонтанът някой провери ли го?

 19. 19 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Сиво, безлично и потискащо!!!!Ако оставим настрана нефелността и ужасното качество - само това е достатъчно.Сякаш ако бяха сложили цвят, ще е огромна грешка!Като че ли живеем в 1984!Книгата, не годината, защото тогава пак имаше хора, които можеха да поставят доста кадърно плочки, павета и пейки!!!!
  Отвратително и скъпо!А на тези, които им харесва - за тях няма значение как и къде живеят - те никога няма да бъдат свободни - духом и телом!!!

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4600 Любопитно

  Кви санкции бе, екстра си е ремонтчето.Само едни дървета саботират успеха, като не щат да си седят в центъра на дупките, където им ги е определил строителят...
  —цитат от коментар 4 на Norman Granz


  Интересно ми е какво обяснение ще дадат за тези дървета - саботьори!?

 21. 21 Профил на Stanislav Andreev
  Stanislav Andreev
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Дайте награда на надзорника Тодоров за идиот на годината!

 22. 22 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 556 Весело

  разбира се че не трябва да има санкции,на всички им харесва това което се случва в нашата татковина:)))

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3915 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":

  “Интересно ми е какво обяснение ще дадат за тези дървета - саботьори!?”

  По-вероятно е да поискат от тях (дърветата) обяснение.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 556 Весело

  а пътеката за незрящите в стената на банка КТБ може се приеме и като знак,като олицетворение на българската държавност:))

 25. 25 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3171 Любопитно

  Обектът бил вече открит? Кой ряза лентата? Или няма да режат? Малко ги е срам? Тиква и срам?

 26. 26 Профил на Asen Spasov
  Asen Spasov
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Няма ли кой да му затапи очите на този олигофрен с една черна плътна маска и да го пуснат на улицата да обикаля с бастун от тези които използват слепите. Като си счупи зъбите ръце и крака от спъвания и падания в резултат на качествените ремонти ще го питам аз. И за капак да го пуснат по пътечката за слепи да си набие тъпунгерницата в стената. Май този начин е единственият който може да се използва след изявленията на такива малоумници.

 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3056 Любопитно

  М'да! Всичко е ясно! Смазката е минала от извършителя, през възложителя, та до края на веригата.

 28. 28 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3674 Весело

  санкциите - на изборите, дано.

 29. 29 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 853 Разстроено

  санкциите - на изборите, дано.
  —цитат от коментар 28 на boevbisser


  Електоратът на ГЕРБ е солиден, а на тях не им пука за слепите, за дърветата, за кривите плочки или фугите и като цяло за естетиката.

 30. 30 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Каквото и лошо да се каже за Фандъкова и целия СОС за извършените ремонти, все ще е малко.
  Има обаче нещо, което продължава да се натрапва - хората които продават книги там. Просто там не им е мястото. Този площад го знам от както се помня и винаги е бил красив с Липсата на сергии, а не с циганията на разни продавачи на книги.
  Сега беше момента да се махнат от там и от Солунска, де се сложат на площада пейки или просто да се остави такъв, какъвто е проектиран навремето от ГРАЖДАНИ, а не от новопокръстени софиянци и откровени селяни.

 31. 31 Профил на gaq09398612
  gaq09398612
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Какви книги,какъв книжен пазар....qui bono? Тези пияници с кашоните пак ли са в ,, играта,,?

 32. 32 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Електоратът на ГЕРБ е солиден, а на тях не им пука за слепите, за дърветата, за кривите плочки или фугите и като цяло за естетиката.
  —цитат от коментар 29 на kapitan_laino


  Да, толкова са тъпи, че не им пука и за самите себе си.

  Иначе по темата - явно няма повече сили дори и за козметични промени. Пълен провал и цирк.

  Според модератора "клоун" е обидна квалификация, която налага изтриването на коментари.
 33. 33 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 540 Неутрално

  А за разноцветните плочки в сиво? Или това е въпрос на вкус ще кажат?
  Дневник питайте,моля

  харпун
 34. 34 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 540 Неутрално

  А за разноцветните плочки в сиво? Или това е въпрос на вкус ще кажат?
  Дневник питайте,моля

  харпун
 35. 35 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Преди малко минах оттам, дори пейката с Петко и Пенчо Славейкови я няма, фонтанът не работи, триъгълниците си седят, няма покритие на навесите, изсекли са дърветата, всички плочки са покрити с кошмарни мазни лекета, мръсно, сиво, отвратително, грозно. Утрепаха една от най-симпатичните улици в София. В някогашния филм с незабравимия Апостол Карамитев "Бялата стая" има няколко минути кадри от улицата. В други страни щяха закон да извадят за съхранението в автентичен вид. Няма ги трите кина, съсипаха града.

  Дедо Крум
 36. 36 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 700 Неутрално

  99-те продавах книги на Славейков. Работих шест месеца и се махнах, най-вече заради простотията там. Хванах се да псувам и на следващия ден напуснах. Не им е мястото там

 37. 37 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#29] от "kapitan_laino":

  Говедо и естетика?

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 38. 38 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#35] от "Дедо Крум":

  Еваха мамата на всички квартали, включително и на центъра !
  Паизани !

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 39. 39 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Който иска да си плюе, ама хубаво е станало. С кеф се разходих!

  Мърфи е оптимист!
 40. 40 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Знаете ли, какво става? Разрастването на "усвояването на едни пари" стана за сметка на разоряването на населението. Хумусът на харчовете, така да го кажем, изтъня. Задържането на ужасяващо мизерните доходи на две трети от българите до нивото на най-бедните африкански страни, вече започна да си проличава. Парите на емигрантите секват, по една проста причина, родителите им постепенно измират. Какво забелязваме - масово изхвърляне на стари мебели, дрехи, мръсни кухненски вещи. Какво е това? Това означава, че апартаментът на родителите е бил продаден. Вчера по обед двайсетината заведения на бул. Витоша, традиционно запълвани от снобеещи селяни, дефилиращи в столицата, готови като "истински западняци" да дадат сто лв. за едно квадратче храна, обиколено със спирала от кетчуп в огромна чиния, поставена на малка масичка зад мръсен найлон, бяха полупразни. Магазините по булеварда бяха празни. Дворецът на културата с Пролетния базар на книгата беше празен. Поголовното намаление на книгите от 2 до 5 лв. по всички щандове не помагаше. Всеки може да иде и да види непродаваеми книги, чудесни книги, намалени до 5 лв., до 2 лв дори, но ...непродаваеми. Хората са разорени. Магазините по Графа стоят празни, грозната адски мръсна и лекедясана настилка не привлича никого. Какво да правят минувачите - да седят върху идиотските каменни пейки на припек без сянката на изсечените прекрасни дървета? И те седят, винаги е имало идиоти, изборите го доказаха. В същото време простотията на средния татуиран селянин, сдобил се с десет спестени заплати, напълни столицата с огромни грозни коли ( втора употреба - де, пълно е по околовръстното - бял надпис на задното стъкло : 9700 лв и тн. , безкрайни прашни редици от средни полукамиони). Това големеене опразни бюджетите. Правилно Борисов отбеляза - имат пари , ходят до Гърция...и до тук. Сетне започват малките фалити - тук хипермаркет СВА затворен, там базар с дребни търговци изчезва, магазините стоят с надписи :" дава се под наем" . Фалират дори магазини за дрехи, втора употреба. Контрольорите вече обикалят по шестима в метрото. В трамваите и автобусите са се отказали да проверяват. Павилионите за баници и кифли фалират. Все повече в опаковките хлябът мухлясва. Дори китайските обувки от двайсет кинта залежават. В хипермаркетите не се среща жива душа пред стените с телевизори. И търговията пред х. Рила с книги, събрани покрай кофите запада, останаха три павилиона с опърпани и избелели издания. Затова пък цъфти продажбата на скъпия бензин, трябва да се пътува за работата - 10 лв на ден за пърпорене на двигателя в задръстванията, ако щеш! Пет лв. за тънки като клечки за зъби цигари. Два лв. за баничка и кафе сутрин, три лв. за триъгълниче пица и два лв. за айрян на обед - денят на всеки работещ започва с двайсет лв. от раз. , в магазинчетата за плодове и зеленчуци в кварталите надуват цените - търговците искат да вържат печалбата си за деня с две продадени ябълки и с един продаден розов домат. Вестниците и списанията залежават непродадени - с камари ги събират за претопяване . А модата сред младежите да лежат в неделя по претъпканите тревни площи в градската градина с по едно двулитрово шише бира за цялата компания , докато по пейките стоят ЗА РАЗВЛЕЧЕНИЕ зяпащи хора с картонена чашка с кафе, напомнят точно стотинковото битие при социализма - безплатното ходене по градините и пуканките. Хумусът изтънява.

  Дедо Крум
 41. 41 Профил на nevermindme
  nevermindme
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Това вече не е порнография, а проституция!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK