Столичната община ще спасява с 300 000 лева сгради-паметници на културата

Ще има ли санкции за собствениците на сгради-паметници на културата, които са ги съборили?

© Юлия Лазарова

Ще има ли санкции за собствениците на сгради-паметници на културата, които са ги съборили?Пилотен проект за реставрация на сгради-паметници на културата се подготвя в Столичната община. Да се подпомогнат собствениците на такива имоти, а не само да бъдат санкционирани, че не ги поправят, е целта на новата програма "Културно наследство".


Ще бъдат отпуснати 300 хиляди лева за 2019 г., като с тях ще се изготвят проекти за реконструкция на паметници на културата, които ще бъдат дадени безплатно на собствениците им. Самият ремонт ще е за тяхна сметка.


"В София има 1400 недвижими културни ценности от различни епохи, като близо 60% са в центъра. До момента в централна градска част са възстановени 118 сгради със статут на единична културна ценност", обяви Йорданка Фандъкова при представянето на програмата неотдавна.
Възниква въпросът по какъв критерий ще се изберат първите обекти на новата програма. На 15 май изтече едномесечния срок за предложения и кандидатстване по програмата. "Нито едно предложение не дойде, всички кандидатстват за включване в програмата. Интересът е огромен", обобщи резултатите главният архитект на София Здравко Здравков.


В общинската комисия по финанси вече бе обсъден варианта отпуснатите 300 хиляди лева да се насочат към четири улици, където общо има 48 сгради-паметници на културата - "Граф Игнатиев", "Солунска", "Шести септември" и "Шишман". Тези пари няма да стигнат за всички, защото проектът за отделна къща е минимум 5000 лева. Помощта по програмата не е само финансова, защото чрез нея при сгради с етажна собственост ще се спести и цялата административна процедура по съгласуванията, която иначе отнема доста време.


Да се реставрира изцяло малък квартал, вместо отделни къщи, предложиха архитекти на неформално обсъждане на програмата при главния архитект Здравков. Идеята бе одобрена от всички, но за реализацията й отпуснатите пари няма да са достатъчни.


В Прага общината дава всяка година по 50 милиона евро за реставриране на такива сгради. Добре ще е в София тази дейност поне да се локализира и зонира, за да се види в цялост обновяването и да стане заразителен примерът, препоръчаха от Камарата на архитектите.


Програмата "Културно наследство" ще бъде разгледана на сесия на Столичния общински съвет (СОС) утре и ако бъде одобрена, ще се избере Програмен съвет и комисия.


"Едва тогава ще се изясни на какви условия трябва да отговарят собствениците на такива сгради при кандидатстване, обясни Силвия Христова, председател на комисията по устройство на територията и архитектура към СОС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK