Автоматични прегради ще се монтират на перона и на старите метростанции

Станция "Красно село" от строящия се трети лъч на метрото. Обезопасителни прегради отделят чакащите на перона пътници от метровлака

© Надежда Чипева

Станция "Красно село" от строящия се трети лъч на метрото. Обезопасителни прегради отделят чакащите на перона пътници от метровлакаОбщинското дружество "Метрополитен" обяви поръчка за автоматични прегради на перона на метростанции "Опълченска" и "Стадион "Васил Левски". Те се поставят за обезопасяване и се отварят автоматично при спиране на влака. Прогнозната им стойност е 3.2 млн. лв. без ДДС. По преценка на възложителя същият изпълнител може да достави обезопасителни съоръжения за още 10 метроспирки за нови 15 млн. лв. без ДДС. Първите две метростанции ще бъдат оборудвани в рамките на 12 месеца след сключване на договора, а останалите 10 - в следващите 24 месеца, съобщава "Капитал".


Обезопасителни прегради вече са поставени на пероните на новия, трети лъч на метрото, който ще свързва кв. "Горна баня" с кв. "Левски". Частта му от "Овча купел" до "Подуяне" ще заработи през есента на тази година. Заради предимствата на обезопасителните прегради Столичната община взе решение да поръча такива и за най-натоварените спирки на първите два метродиаметъра.


Изпълнителите трябва да затворят с прегради пероните в зоната на спиране на влака, която е с дължина 85 м. Височината на предпазните съоръжения трябва да е 170 см. На първия и втория лъч на метрото няма автоматично спиране на влака - той се управлява от машинист. Това налага да се разработи табло, снабдено със сензори, които да отчитат точността на спиране, за да паснат отворите на преградите с вратите на метровлака.


Още четете в "Капитал"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK