В Студентския град се обособява първият кампус от затворен тип

В кампуса са предвидени велоалеи, паркинги за коли, фитнес зала, зала за споделено учене и кафене.

© Столична община

В кампуса са предвидени велоалеи, паркинги за коли, фитнес зала, зала за споделено учене и кафене.Технически проект за Подробен устройствен план (ПУП) на първия кампус, обединяващ четири общежития в Студентски град, се разработва в момента, съобщиха от Столичната община. Площта на кампуса е 27 дка и включва сгради на Минно-геоложкия и Техническия университет. Обособяват се алеи, площадки с озеленяване и места за паркиране.


"Защитата на териториите от застрояване и обособяването на зелени площи се гарантира от плановете" – каза кметът Йорданка Фандъкова при представянето на проекта. Тя подчерта същата зависимост и за изготвения проект за подробен план на Борисовата градина и риска от застрояване.


На архитектурния конкурс за проект на ПУП на кампуса се е явил само един кандидат, който сега изготвя проекта. Това е стъпка в изпълнението на идеята за обособяване на "мини кампуси" около общежитията в Студентския град, обясниха от Столичната община.
Планът за кампуса се изготвя на базата на приетия през 2008 г. нов Подробен устройствен план на Студентски град, с който се спасяват над 220 дка зелени площи, включително и в двора на Националната спортна академия, и се обособяват над 10 кампуса за общежитията, твърди Фандъкова.


Целта е да се реализира инициативата на общината, Министерството на образованието и науката, Техническия и Минно-геоложкия университет за обособяване на затворени комплекси с общежития, в които да се осигури необходимия комфорт и спокойствие на студентите, обясниха от Столичната община.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK