В Борисовата няма да се строи и да се секат дървета, заяви арх. Здравков

Здравко Здравков

© Надежда Чипева, Капитал

Здравко ЗдравковВ Борисовата няма да се строи и да се секат дървета, а самият план е много консервативен. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков в ефира на "Нова телевизия". Причината са опасенията сред обществеността, че според Подробният устройствен план на този район на столицата, там се предвижда голямо застрояване.


"В плана има предвидено застрояване – на музей, на климатично училище и "на един ресторант", но кметът Йорданка Фандъкова не подкрепи да има климатично училище до къпалнята "Мария Луиза", а кметът на район "Лозенец" е против второто", отбеляза главният архитект на София.


По думите му може да се наложи преработка на този план. "Категорично няма как да се сече гора. Предложението на плана е свързано с развитието на спортна база. Територията трябва да се развива планово", коментира още Здравков. "Имаме срок до 19-и, в който могат да постъпят предложения. На 26-и се предвижда да се проведе окончателното обсъждане. Този план е проведен вследствие на архитектурен конкурс и е приет като най-консервативен. Екипът е на проф. Ковачев", добави още той.


Вчера се проведе обществено обсъждане на Подробния устройствен план (ПУП) на най-големия парк в София, на което се поставиха доста неизяснени въпроси. Някои от тях бяха, че все още не е известна собствеността на важни обекти в Борисовата градина, както и проектантския екип, изготвил проекта, който днес беше съобщен от Здравков.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK