Милано и Тел Авив с идеи как София да опази паметниците на културата

Сградата на Бърза помощ на площад "Сточна гара" бе посочена като пример за преустройство, нарушило автентичния модернистичен стил на фасадата

© Велко Ангелов

Сградата на Бърза помощ на площад "Сточна гара" бе посочена като пример за преустройство, нарушило автентичния модернистичен стил на фасадатаКак София да опази сградите в стил модернизъм беше темата на лекцията на главния архитект Здравко Здравков, арх. Лоренцо Доли Еспести от Милано и арх. Амнон Бар Ор от Тел Авив. Изявата беше снощи във Военния клуб и е част от поредицата "Разговори за града".


Доста сгради не само в столицата са в този стил, характерен за времето между двете световни войни, отбеляза изследователят на модернизма Васил Макаринов. Освен известните като грандхотел "България" и Младежкия театър, 22-ра гимназия, дори гаражът на линейките на Бърза помощ на Сточна гара е в този стил. Той е бил построен като огромен покрит пазар за вехтории със 139 сергии през 30-те години, но през соца зданието е преустроено в гараж и съсипано като носител на модернизма, даде пример Макаринов.


В Милано, който може да се нарече столицата на модернизма, има общинска дирекция, която определя коя сграда не трябва да се променя и преустройва, обясни арх. Еспести. При наложена такава забрана на собствениците се опростяват 50% от разходите за основен ремонт. "Но те дори да поискат да сменят плочките в банята, трябва да получат одобрение от тази дирекция", подчерта той. Много собственици предпочитат имотът им да не получи статут на архитектурен паметник, защото общината има правото дори да спре сделка за продажбата на такава сграда, добави арх. Еспести.
Научнофантастичен ремонт на фабрика


В Тел Авив, Израел, решенията за опазването на ценни стари сгради граничат с фантастиката. Фабрика за текстил, строена през 20-те години, сега попада в центъра на града, разказа арх. Бар Ор. Машините отдавна са изнесени и сградата стоеше огромна, празна и зловеща до 2010 г. Появи се инвеститор, който ми каза "Аз искам да живея в нея!", разказа архитектът, който ръководи компания за реконструкция на стари къщи.


"Той искаше паркинг, басейн и т.н., а около фабриката нямаше място. Тогава решихме да прокопаем три етажа под сградата и там да ги разположим. Първо укрепихме старата фабрика с метална конструкция, после забихме бетонни колони в земята под нея, на които трябваше да я държат, докато копаем надолу. Тя в един момент цялата беше във въздуха, докато ровехме отдолу. Конструкцията издържа и сега тази уникална сграда с фасада от автентичните червени тухли, с които е построена от поляци преди 100 години, е съвременна отвътре жилищна сграда, а под земята има огромен паркинг и басейн", разказа арх. Бар Ор.


Друг подход за спасяване на паметници на културата в Тел Авив е буквалното им преместване на друго място. Пет огромни къщи се оказали в средата на строящ се нов булевард. Арх. Бар Ор показа видео как къщите се вдигат, под основата им се слагат колела и се побиват отново в земята на 30-ина метра.


Тъй като главният архитект на София усилено търси подходи за стимулиране на собствениците на сгради - паметници на културата, да ги реставрират, арх. Бар Ор обясни масовата методика, възприета от кметството на Тел Авив.


Неразделни - стара къща и небостъргач


"Общината разреши по бул. "Ротшилд" да се вдигат небостъргачи, но там имаше запазени стари къщи, много от тях в стил модернизъм. Всички те са обърнати изцяло към морето, защото евреите искат да гледат в посоката, откъдето всички те са дошли – през морето от Европа", отбеляза арх. Бар Ор. За да не се събарят тези къщи, се даде право на собствениците им да продадат въздуха над тях. Така до всяка триетажна къща израсна 30-40-етажен небостъргач. Не събаряме старата, а я укрепваме и вдигаме новата. Те двете са съобразени така, че да се крепят взаимно и да не си пречат. "Сега можете да видите много такива двойки сгради в Тел Авив", каза израелският архитект.


Изследователят на модернизма, изкуствоведът Васил Макаринов, коментира, че в София тези сгради трябва да се запазят в абсолютно автентичния си вид, без никакви компромиси. "Когато се ремонтира, строителните материали трябва да са същите, с каквито е построена сградата. Смяната на дограмата с ПВЦ съсипа сгради в София, изявени представители на модернизма", със съжаление отбеляза той. Добавянето на орнаменти към изчистените форми на модернистичните фасади буквално съсипва стила им и се получава пошла имитация, заяви Макаринов.


Дограмата е изцяло подменена, което съсипа автентичния стил на някогашния покрит пазар, сега гараж на линейките на Бърза помощ, обясни Васил Макаринов

© Велко Ангелов

Дограмата е изцяло подменена, което съсипа автентичния стил на някогашния покрит пазар, сега гараж на линейките на Бърза помощ, обясни Васил Макаринов


"В Тел Авив добавяме нови етажи към старата сграда, но го правим така, че отчетливо да се вижда докъде е паметникът на културата и откъде започва новата", подчерта арх. Бар Ор.


"В Италия може да се обяви за паметник на културата дори сграда, построена вчера. И всички забрани за преустрояването й се задействат веднага", отбеляза арх. Еспести.


Столичната община продължава търсенето на варианти за опазване на архитектурното наследство на града. "Пилотната програма "Културно наследство" е приета и ние ще я надграждаме. Трябва да намерим финансовия модел за опазване на ценните старинни сгради. Собствениците не трябва да бъдат само от страната на наказаните. След като се запознаваме с опита на други градове, ние ще търсим модела за София", отбеляза главният архитект на София Здравко Здравков. Следващата проява от поредицата "Разговори за града" ще е посветена на пешеходните градове, обяви той, и е предвидена за края на юни.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Ние идеи си имаме, имаме си и хора, които знаят как се прави, просто нямаме воля да си прилагаме законите и желание да допуснем компетентните хора да местата, където се вземат управленските решеният за това как се опазва КИН!!!

 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  Тази идея си я пазете за Тел Авив.
  Много грозно.

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  Ето едно решение на Столичната управа:

  https://www.crystalpalace-sofia.com/bg/gallery?categoryId=92

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Някой ще иска да изземе старите сгради из София, да им направи ремонт и да живее в тях!?
  Ако са за обществено ползване тогава, да. Иначе няма нужда от съмнителни приватизации.

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":

  "Тази идея си я пазете за Тел Авив.
  Много грозно."

  Ти четеш ли статиите изобщо, или гледаш само картинките?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  "Ти четеш ли статиите изобщо, или гледаш само картинките?""

  Тролката е толкова ядливо заядлива за всяко нещо, че има ли смисъл да .....

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  В Милано, който може да се нарече столицата на модернизма, има общинска дирекция, която определя коя сграда не трябва да се променя и преустройва, обясни арх. Еспести..
  —цитат от коментар 0 на статията


  Само не и създаване на дирекция, комисия или друго подобно нещо. В България имаме вроден страх от създаването на такива работи неща, защото те са предшествие на такова стълпотворение, което е трудно да се опише.
  Изобщо, чуждите съвети трябва да се изслушват, но след това трябва да се обмислят много внимателно и то главно с идеята на какво ние българите, с нашето "творческо мислене" бихме били способни да ги направим.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  На София и трябва един много добър, честен, неподкупен архитект.
  Не някой роднина, завършил милиционерското училище, който да е готов да свали шапка на всеки новоизпечен гангстер-предприемач, не някой завършил провинциално училище, което с връзки е получило званието институт по архитектура, а човек завършил с достойнство най-сериозният и престижен архитектурен институт.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1093 Любопитно

  "Друг подход за спасяване на паметници на културата в Тел Авив е буквалното им преместване на друго място. Пет огромни къщи се оказали в средата на строящ се нов булевард. Арх. Бар Ор показа видео как къщите се вдигат, под основата им се слагат колела и се побиват отново в земята на 30-ина метра."Вероятно има предвид разширението на бул."Каплан".Касае се за някогашната германска колония"Сарона",чийто основатели и строители са били германци тамплиери.Към тридесете годиниии на мин.век почти всички са били нацисти,голяма част от тях и членове на Германската Работническа Национал Социалистическа Партия.В началото на 40-те години,британските власти ги приемат за враждебен елемент и като такъв ги изселват в Австралия и конфискуват имота им.След възстоановяването на еврейската държава,имотът преминава от бр.администрация към изр.мин.на отбраната.

 10. 10 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#9] от "Sabbath":

  Я мръдни (преди да почне шабат) до Лилиенблум и Ротшилд, там има няколко нови сгради построено около/над старата запазена сграда, и пусни няколко снимки.

  Ай'шабат шалом и хаг шаввуот самеах.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 11. 11 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Пусни превод на последното изречение, че ми стана интересно. ))

 12. 12 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#11] от "gmbh":

  Традиционни поздрави на иврит.

  Шабат шалом=(буквално) мирна събота...иначе предсъботен поздрав

  Хаг Шавуот Самеах-весел празник "шавуот"

  https://en.wikipedia.org/wiki/Shavuot

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  "В Тел Авив добавяме нови етажи към старата сграда, но го правим така, че отчетливо да се вижда докъде е паметникът на културата и откъде започва новата", подчерта арх. Бар Ор.


  Това е идеята, която споменавам да запазят за Тел Авив, не съм я копирала.
  А това е хотел, който е доизграден по този начин:

  https://www.crystalpalace-sofia.com/bg/gallery?categoryId=92

  Може да не се вижда фасадата, но вижте в галерията. Стара къща, надстроена със стъкло.

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#12] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Сега вече разбрах цялото изречение. Благодаря.

 15. 15 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1093 Любопитно

  До коментар [#10] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Шабат шалом у меворах .Но лично аз не харесвам надстрояването на постройки с добавка в коренно различен стил.Прилича ми на смесване на фрак с дънково яке.

 16. 16 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#10] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Шабат шалом у меворах .Но лично аз не харесвам надстрояването на постройки с добавка в коренно различен стил.Прилича ми на смесване на фрак с дънково яке.
  —цитат от коментар 15 на Sabbath


  Прав си! Ама какво да се прави като не можеш да построиш 20 етажна сграда в Баухаус стайл на 2'етажната сграда под него, в центъра на ТА където земята е най скъпа? А градоустройственият план ЗАБРАНЯВА разрушаването на стари сгради?

  Ами запазваш част от фасадата и надстройваш. На Лилиенблум, между Херцел и Нахлат'Бинямин има такава сграда, получи се не зле. Ако не се лъжа и някъде на Ротшилд (или Шдерот Хен) надстроиха 3 етажна Баухауз сграда с още 2-3 етажа, но в стайл "баухауз", не остъклен небостъргач, там се получи СУПЕР!
  До коментар [#15] от "Sabbath":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 17. 17 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":"

  Тази идея си я пазете за Тел Авив.Много грозно."

  Ти четеш ли статиите изобщо, или гледаш само картинките?
  —цитат от коментар 5 на Norman Granz


  None of the above- чукча- направо писател!

  😂😂😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2755 Неутрално


  Предварително условие за всякаква дискусия как да се опазят паметниците на културата в София е разчистването на т.нар. паметник на Съветската армия. Премахваме, почистваме и на освободеното място сядаме да дискутираме на чист въздух. Своего рода "пленер".

 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2755 Неутрално


  Предварително условие за всякаква дискусия как да се опазят паметниците на културата в София е разчистването на т.нар. паметник на Съветската армия. Премахваме, почистваме и на освободеното място сядаме да дискутираме на чист въздух. Своего рода "пленер".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK