Марта Георгиева: Ремонтът на "Граф Игнатиев" е удължен с 86 дни на основание, което липсва в договора

Марта Георгиева, общински съветник от ДСБ

© Велко Ангелов

Марта Георгиева, общински съветник от ДСБСрокът на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" беше удължен с 86 дни, но мотивите за това не са ясни, заяви днес общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева на сесията на Столичния общински съвет. В отговор на нейно питане по темата кметът Йорданка Фандъкова писмено й обяснила, че удължаването е било заради лоши метеорологични условия за работа.


Така за периода от 7 юни до 29 юли 2018 г., който е 52 календарни дни, са признати 31 календарни дни за неработни, тъй като имало интензивни валежи.


За периода от 19 декември 2018 г. до 9 февруари 2019 г., който е 51 календарни дни, са признати за неработни 48 календарни дни. Тогава фирмата изпълнител е работила само 3 дни, тъй като температурите в този период били под 5 градуса. Това пречи на качественото извършване на строително-ремонтните дейности, обясни Даниел Евлогиев, директор на общинската "Транспортна инфраструктура".
"В договора между възложителя - Столичната община, и фирмата изпълнител - "Джи Пи груп", пише, че може да има признаване на неработни дни при наличие на форсмажорни обстоятелства. Те са изброени - стихийни бедствия, военни действия, блокади, ембарго или земетресение", изрежда Георгиева. Никъде няма основание за забавяне на ремонта заради метеорологични условия, обяви тя на днешната сесия на Столичния общински съвет.


Елен Герджиков, председател на общинския съвет, поясни, че общината не е ползвала клаузата "форсмажорни обстоятелства" за удължаването на срока на ремонта. "Приложени са становища на Националния институт по метеорология и хидрология и те са признати от надзора. Нека да сме коректни", призова той. Но не коментира защо са ползвани метеорологични обстоятелства като основание, след като те не са включени в договора за ремонта. В него има текст за процедурата, с която може да се признават определени дни за неработни. Той гласи, че "изпълнителят трябва предварително писмено да уведоми възложителя за невъзможност за продължаване на работата". След това се изреждат и форсмажорните обстоятелства, в които няма дъжд или ниски температури.


По договор продължителността на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите площади "Славейков" и "Гарибалди" е планирана за 300 дни, започващи от 7 май 2018 г. С този срок "Джи Пи груп" спечели обществената поръчка на стойност над 24 милиона лева по критерий най-кратка продължителност на ремонта. Но после той е удължен с 86 дни заради дъжд и студ, а такова основание няма в договора между общината и изпълнителя, подчерта Марта Георгиева.


Неотдавна кметът Йорданка Фандъкова се закани, че ще налага глоба от 224 хиляди лева за всеки просрочен ден на фирмата, която изпълнява ремонта, както е по договор, но не повече от общо 4 милиона лева. Ремонтът завърши на 28 май и "Джи Пи груп" беше глобена със 109 хиляди лева за некачествено изпълнение.


Констатираните дефекти няма да бъдат поправени, защото "не пречели на експлоатацията", обясни тогава Даниел Евлогиев от общинската "Транспортна инфраструктура". Засега още не е издаден Акт 16, с който окончателно ще приключи работата в Централна градска част - Зона 2. Зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов каза, че засега не може да каже кога ще стане това.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  Сега ще изникне като по чудо едно анексче ! Може и нотариално заверено и вписано.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  След надигането на плочките от жегата, кой знае още колко скрити дефекти са заложили там!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Че кой се интересува , какво пише в договора. Гражданите и без това няма да разберат.

 4. 4 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 614 Неутрално

  То да му беше проблема забавянето на този ремонт, пак щеше да е добре. Дизайнът и качеството се надявам да вземат главата на Фандъкова на есен.

 5. 5 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1420 Весело

  Ако в Англия или Холандия не можеха да извършват строително- ремонтни дейности в дъждовните дни сигурно щяха да приличат на африкански държави! Абсолютни смешници!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  Не ставайте за смях.
  И в най-тъпия типов договор за СМР има клауза за използването на акт 10 и съответно 11 за спиране и подновяване на работа.
  Всички разбрали, само Марта - не.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#6] от "АзКлавдия":

  Как обичам гербераски калинки. Като не знаеш си мълчи. Дъждовното време не може да е причина за акт. 10. Оле майко......

 8. 8 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 267 Неутрално

  ...Всички разбрали, само Марта - не.
  —цитат от коментар 6 на АзКлавдия


  Пожелавам успех на Марта Георгиева.

 9. 9 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Мотивите са: некадърност, корупция

 10. 10 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#6] от "АзКлавдия":Как обичам гербераски калинки. Като не знаеш си мълчи. Дъждовното време не може да е причина за акт. 10. Оле майко......
  —цитат от коментар 7 на Doge


  при спиране на строителството поради: искания за изменения в проектите; неизпълнение на задълженията на някоя от страните по договора; забавяне доставката на машини и съоръжения; неблагоприятни геоложки условия; смяна на някои от следните участници в строителството: възложител, строител и лице, упражняващо строителен надзор; спиране на строителството по предвидения в ЗУТ ред или по друга причина;

  това са условията, но както разбираме, дори не са ползвали "друга причина", а постфактум са си удължили срока

 11. 11 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  какво друго основание може да има освен "суджук"

  няма друго логично обяснение за адвокатстването на гепи груп от страна на фандъкова и компания.

 12. 12 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#10] от "iceto_":

  да не говорим, че за да оправдаеш 86 дни лоше време, трябва да направиш 86 акт10 и 86 акт 11. Ама тя тъпата калинка Клавдия и това не може да се сети.

 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Браво на общината, че успя да реализира такива мащабни проекти за благоустрояване и то без да увеличава смешно ниските данъци, които плащаме. Другото са празни приказки от хора, които не знаят какво означава и 2 кв. м. тротоар да направиш.

 14. 14 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 459 Неутрално

  "Ремонтът на "Граф Игнатиев" е ....."

  Кои некадърници избраха некадърните проектанти и изпълнители, кои?
  Какво стана с онзи гроб дето некадърниците са платили за поектирането му, че и за изработката му?
  Какво стана с архитектурните композиции с места за сядане, кой и защо ги разтури?
  Кой некадърник плати за тях?
  Слепци правят пътеки за незрящи и некадърни слепци им плащат за идиотията.
  Настана жега и отново ремонт на ремонтирането. Като дойде зима-пак ремонт.

 15. 15 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#13] от "svoboden":

  Да бе, ние хбер си нямаме. Не че нещо, ама някой от нас са строителни инжинери и са направили мног повече от "2 кв м тротар".

 16. 16 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#15] от "Doge":

  инженери

 17. 17 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Я да видим сега кой го е уделжил неправомерно и какви финансови щети (от пропуснати неустойки) са нанесени на столична община от това действие...

 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Герберска епопея с "Графа" - СРАМ!!!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#6] от "АзКлавдия":

  Я кажи за КРБ . Там ти е силата. И какво стана с марийката ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  " Елен Герджиков, председател на общинския съвет, поясни, че общината не е ползвала клаузата "форсмажорни обстоятелства" за удължаването на срока на ремонта. "Приложени са становища на Националния институт по метеорология и хидрология и те са признати от надзора. Нека да сме коректни", призова той. Но не коментира защо са ползвани метеорологични обстоятелства като основание, след като те не са включени в договора за ремонта. "

  Как ще удължавате изпълнението на договора на основание, каквото не е договорено изобщо ? Какво като метеорологията казвала, че времето ще е валежно ! Какъв е надзора да " признава" тези обстоятелства, след като те не са релевантни по договора ? Не са и форс мажор ! Айде сега по каналния ред да се започва и тоя пореден и очакван бардак да се разплита от прокуратурата....

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#13] от "svoboden":

  Твоят данък колко е?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#17] от "shisharko":

  Около 20 640 000 лева !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#18] от "neut":

  По-скоро АФЕРА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4371 Гневно

  Ако в Англия или Холандия не можеха да извършват строително- ремонтни дейности в дъждовните дни сигурно щяха да приличат на африкански държави! Абсолютни смешници!
  —цитат от коментар 5 на С Стоянов


  "За периода от 19 декември 2018 г. до 9 февруари 2019 г., който е 51 календарни дни, са признати за неработни 48 календарни дни. Тогава фирмата изпълнител е работила само 3 дни, тъй като температурите в този период били под 5 градуса. "

  Вероятно в общината са били изненадани, че през декември, януари и февруари температурите са обикновенно под 5 градуса!

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#20] от "samoedin":

  Форсмажор се обявява по строго определени правила а не като му скимне на някой гербав общинар..

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Неутрално

  В договора може да няма основание, но на масата на белотаджиите има.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 27. 27 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 274 Весело

  герберасти прислужват на руска кукла, сър ...

 28. 28 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#13] от "svoboden":

  И от кога са смешно ниски данъците? Или може би ти плащаш смешно ниски данъци.
  Моите данъци към общината никак не са ниски.

 29. 29 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  След надигането на плочките от жегата, кой знае още колко скрити дефекти са заложили там!
  ................
  Аха, ама ако бяха спрели работа - вашта калинка щеше пак да реве, че не било по договора, нали?

  И какво излиза, целта е да се използва всяка една възможност за да се плюе по Фандъкова. А качеството на ремонта - него го заеби.

  Жалка работа.

 30. 30 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#20] от "samoedin":
  Как ще удължавате изпълнението на договора на основание, каквото не е договорено изобщо ? Какво като метеорологията казвала, че времето ще е валежно
  .................
  А какво да направят, бе "капацитет" едногънков ?
  Да работят под дъжда ли?
  За да можете да лаете пак ли?
  Ма що ли питам.
  Обективността при вас е забранена.
  Баси гьонсуратите

 31. 31 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 446 Весело

  До коментар [#6] от "АзКлавдия":

  Душа, тука по тая тема на гербавите тролове ви е спуснато указание да не припарвате. Щото повече вредите отколкото да помагате. Ма пусто любопитство, не се сдържА и реши да се обадиш. Очаквано напълно неподготвена.

 32. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5768 Любопитно

  Че това да не е жътва, че дъждът да пречи на полагането на плочките?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 33 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Обяснението е просто. Основание има, но не е записано в договора, тъй като в него има несъвършенства. Също като несъвършенствата в закона за субсидиите на политическите партии.

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#30] от "buljubei":

  Сладък, двете неща нямат нищо общо. Удължили са срока без ОСНОВАНИЕ !!! Във вреда на софиянци.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Е тая ще им е кандидатката за кметица - ако не си се сетил. Пробутват я всеки ден от всички демократични извори ...

 36. 36 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Значи избори с три стринки? Данче, Майче и Мартичка?
  Хора, не бъдете толкоз тъпи, след такава тъпанарка като Данчето народът психологически ще търси да гласува за мъж. Ако Бойко предложи мъж, и ако не прилича на посрано ваксаджийче като Данаил Кирилов, ще го изберат само защото е мъж.

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#35] от "Славейко":

  Възможно е.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#37] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не я виждам за силен кандидат, но ще гласувам за нея, ако тя е най-силният антигерберски кандидат освен Маяма Нолова

 39. 39 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#38] от "Славейко":

  А на втори кръг чакам да видя как Дабългария ще подкрепи кандидатката на БСП Маяма Нолова ...

 40. 40 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Улица "Граф Игнатиев" е с прокълнато име - на руски агент, действал активно срещу интересите на българския народ. Може би ако името на улицата се смени нещата ще си дойдат на мястото :)

 41. 41 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 500 Разстроено

  Да започнем от това че 1500 метра улица се ремонтира 300 дни. Интересно с тези темпове за колко време ще стане Хемус.
  Отделно излиза, че в тези 300 дни зима не се е предвиждала.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK