Отчетът на общинските фирми: най-голяма печалба - 6.3 млн.лв., най-голяма загуба – 19 млн. лв.

Отчетът на общинските фирми: най-голяма печалба - 6.3 млн.лв., най-голяма загуба – 19 млн. лв.

© Юлия ЛазароваНай-голяма печалба през 2018 г. сред общинските дружества в София е постигнал Центърът за градска мобилност – 6.3 млн. лева. Следват "Софийски имоти" с близо 2.23 млн. лв. и "Пазари Възраждане" - с 1 млн. лв. Класацията бе оповестена днес в отчета пред сесията на Столичния общински съвет.


"Топлофикация-София" също бе изтъкната като положителен пример заради рязко свитите загуби на дружеството. През 2017 г. те са били 35 мбн. лв., а през миналата – 19 млн. лв., подчерта Николай Стойнев от ГЕРБ, който е зам.-председател на общинския съвет.


Дълговете на "Топлофикация-София" са 800 млн. лева, контрира Альоша Даков, общински съветник от БСП. Ако не се модернизират технологично мощностите, дружеството ще продължава да затъва, отбеляза той.
Ако сегашните парни инсталации, които са от 60-те години на миналия век, се сменят със съвременни паро-газови, сметките за парно на софиянци ще паднат с 20-30%, смята Валентин Терзийски, член на надзорния съвет на "Топлофикация-София", който беше дошъл за отчета пред общинския съвет. Той призна, че за модернизацията ще са нужни инвестиции от 700 милиона лева.


Отличникът "Софийски имоти" в миналото се свързваше с пагубни за общината сделки, а сега инвестира заедно със "Спортна София" над 9 млн. лева в изграждането на първия общински парк "Възраждане" и в аквапарка с минерална вода, продължи с добрите примери Стойнев.


Дъщерно дружество на "Софийски имоти" обаче дава под наем 14 апартамента и отчетената годишна печалба от тях е едва 23 хил. лева, отвърна Милка Христова, зам.-председател на групата на БСП в общинския съвет.


По-тежък е случаят с "Чистота-Искър" - през 2015 и 2016 г. това общинско дружество имаше обща печалба от 2.7 милиона лева, а сега за 2018 г. отчетът е за 18 хил. лева печалба, обяви Христова. На това почистващо дружество са предоставени три района: "Красно село", "Красна поляна" и "Люлин". То получи правото да почиства тези райони без конкурс.


"Дружеството получи 12 млн. лева от общината, но 97% от тези пари, то ги дава за наемане на техника от едно дружество "Грийн партнерс", което е бивша структура на "Волф". На практика общинската "Чистота Искър" играе ролята на трансмисия, чрез която се преливат средства", очерта Христова. Извършената вече проверка в дружеството е стигнала до констатации, които може да доведат до намесата на прокуратурата, предположи тя.


"Това общинско дружество "Чистота Искър" в момента купи база за разполагане на техника, тъй като все още нямат своя, с която да оперират. Затова се налага да наемат техника от външни фирми. Дружеството има проект за купуване на нови машини, който ще разгледаме на комисии на общинския съвет и когато имат собствена техника, ще се прекратят договорите за наемане", на свой ред обясни Николай Стойнев.


Той открои положителните тенденции в общинските фирми "Пазари Възраждане", в "Егида" и "Лозана". В последната са били събрани 1 млн. лева по различни програми и е изграден център за хора в неравностойно положение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK