Ремонтът на ул."Иван Вазов" навършва една година и краят не се вижда

Улица "Иван Вазов" днес.

© Георги Кожухаров

Улица "Иван Вазов" днес.Не зная кога точно ще свърши ремонтът на ул. "Иван Вазов", заяви зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов. "В момента екип на ЧЕЗ подменя 10-киловолтов кабел, който се оказа старо съоръжение", обясни той причината за поредното копаене на централната улица.


Само след 4 дни, на 18 юни, ремонтът на ул. "Иван Вазов" ще навърши една година, откакто е започнал. Първата копка беше на "Софийска вода", която започна подмяна на стар водопровод и канализация от 1935 г. Обещанието беше всичко да приключи до края на декември 2018 г. В края на ноември обаче обектът бе зазимен, заради "лоши климатични условия".


Като друга причина за забавянето "Софийска вода" изтъкна пропадане на асфалта на кръстовището с ул. "Цар Шишман". Междувременно през миналата есен минаха две обществени обсъждания на проекта за основно обновяване на улицата. То започна, след като беше зарит подмененият водопровод.
В края на май отчасти стана готов участъкът от ул. "Иван Вазов" между бул. "В. Левски" и "Цар Шишман" – с нова настилка на тротоарите и паваж на платното. Останалата по-голяма част - до ул. "Раковски", продължава да е разкопана.


На 15 май главният архитект на София Здравко Здравков обяви пред БНТ, че ремонтът на улицата ще се забави, този път заради "Топлофикация-София". Дружеството при обсъжданията на проекта за ремонт на "Ив. Вазов" не предупредило, че в близост се налага да смени по спешност магистрален топлопровод.


"Софийска вода" и ЧЕЗ казаха какво има да правят като ремонти още при обсъжданията, но "Топлофикация-София" тогава не обяви нищо", упрекна я главният архитект.


Сега, близо месец след изказването на главния архитект, се оказва, че "похвалената" ЧЕЗ на свой ред се захвана да копае по ул."Иван Вазов" - този път заради неотложна смяна на подземен електрически кабел.


"В процеса на ремонта на ул. "Иван Вазов" работниците откриха, че има 10-киловолтово старо съоръжение под единия тротоар. ЧЕЗ поискаха да го подменят и ние трябва да им дадем тази възможност, защото кабелът не отговаря на съвременните технически условия – нито като конструкция, нито като местоположение", обясни зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов. По тази причина той не се ангажира с прогноза кога ще бъде готова тази централна улица.


Февруари 2019 г. Тротоарът отляво е с нова настилка. Още не се знае, че ще бъде отново разкопан, заради смяна на кабел на ЧЕЗ.

© Юлия Лазарова

Февруари 2019 г. Тротоарът отляво е с нова настилка. Още не се знае, че ще бъде отново разкопан, заради смяна на кабел на ЧЕЗ.


Април 2019 г.

© Велко Ангелов

Април 2019 г.


14 май. Екип на ЧЕЗ установява, че се налага смяна на 10-киловолтов кабел.

© Анелия Николова

14 май. Екип на ЧЕЗ установява, че се налага смяна на 10-киловолтов кабел.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK