Паметник на деца, убити между 1923 и 1944 година, ще бъде поставен в Борисовата градина

Братската могила в Борисовата градина е предпочитано място за отбелязване на годишнини от антифашистката съпротива

© Анелия Николова

Братската могила в Борисовата градина е предпочитано място за отбелязване на годишнини от антифашистката съпротиваПаметник на деца, убити между 1923 и 1944 година, ще бъде поставен в Борисовата градина. Автор е скулпторът проф. Иван Славов. Сформиран е инициативен комитет, който вече организира благотворителни прояви за набиране на средства. Първоначалното избрано място е било в парка около НДК.


Инициативният комитет е събрал данни за убити у нас около 200 деца в периода 1923 - 1944 г. , както и за още 3000 техни връстници, загинали при депортацията на еврейските семейства от Беломорска Тракия и Македония в концентрационните лагери през Втората световна война.


"Запознат съм с тази идея, но не съм виждал проекта. Ще е малък паметник, който ще се постави край езерото зад Братската могила. Все още не е издадена виза", обясни проф. арх. Атанас Ковачев, автор на проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина.
Проф. арх. Атанас Ковачев, автор на проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина

© Максим Караджов

Проф. арх. Атанас Ковачев, автор на проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина


В инициативния комитет участват Анжел Вагенщайн, Велислава Дърева, проф. Валентин Старчев, Иво Хаджимишев, ген. Ангел Марин, ген. Георги Иванов, проф. Андрей Пантев, проф. Искра Баева, Снежана Тодорова, Къдринка Къдринова, Емил Бехар, Емил Кало, Владимир Шейтанов, Петър Андасаров и др.


Проектът за паметника вече е получил одобрение от главния архитект на София и документите били внесени в Столичната община според в. "Дума".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK