Кметът на район "Витоша" събира подписи срещу строителството на кооперации

Кв. Драгалевци. Строеж на поредната жилищна кооперация

© Надежда Чипева, Капитал

Кв. Драгалевци. Строеж на поредната жилищна кооперацияПодписка срещу строителството на кооперации в полите на Витоша инициира кметът на район "Витоша" инж. Теодор Петков (СДС). Подписката е в сайта Peticiq.com и призовава за намаляване на параметрите на застрояване в кварталите Симеоново, Драгалевци и Бояна.


"В момента коефициентът на интензивност на застрояването там е 1, което значи, че върху място 1000 кв.м може да направиш 1000 кв.м разгъната застроена площ. Ние предлагаме коефициентът да се намали на 0.5. Разрешената височина до кота корниз сега е 10 м, а искаме да се намали на 7 м", обясни за "Дневник" районният кмет Теодор Петков.


Жителите на трите квартала на срещи с районния кмет изразявали недоволството си от законната възможност сега да се вдигат кооперации в подножието на Витоша. "Искаме да ограничим тази възможност и зоната да бъде само за къщи", подчерта кметът.
В район "Витоша" има недостиг на детски градини, на училища и болници и презастрояването само усложнява ситуацията, обясни той. Затова подписката е своеобразно проучване на готовността на обществеността от района да поиска тези промени в Общия устройствен план на София.


"При 70 хиляди живеещи в район "Витоша", ако само 1000 подкрепят исканията, значи няма интерес", обясни Петков. Но ако броят на подписите е сериозен, ще се търси среща с кмета на София Йорданка Фандъкова и с главния архитект Здравко Здравков за намаляване на параметрите на застрояване в кварталите под Витошката яка, обеща той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK