Обсъждането на програма "Културно наследство": Няма майстори за реставрация на старите сгради

Главният архитект на София Здравко Здравков

© Надежда Чипева, Капитал

Главният архитект на София Здравко ЗдравковПървото обсъждане на пилотната програма "Културно наследство" на Столичната община се проведе тази вечер в район "Оборище". Собственици на сгради-паметници на културата изслушаха целите на програмата, представени от главния архитект на София Здравко Здравков.


"Колеги идват от чужбина и ми казват "Много и прекрасни сгради има в София, но защо не се поддържат". Налагането на санкции явно не помага - опитът с глоби от 20 хиляди лева на собствениците на къщата на Гешов, с три пъти по 20 хиляди - за тези на Захарна фабрика, не проработват. Започват дела за обжалване на санкциите и до никъде...", обясни арх. Здравков. Затова сега се търсят подходи за стимелиране на собствениците да реставрират имотите си.


"Програмата е с бюджет от 300 хиляди лева за тази година. С тях Столичната община ще плати проектите за ремонта на сгради-паметници на културата", продължи да мотивира хората в залата арх. Здравков. Той обясни, че в момента се сформира Програмен съвет, който ще изготви критериите за кандидатстване по програмата. "До края на август всичко трябва да е готово", обеща той. Според програмата собствениците трябва да упълномощят координатор от Програмния съвет, който ще движи проектните и съгласувателните процедури, "което също ще е голямо облекчение за тях", подчерта арх. Здравков.
В залата собствениците на сгради-паметници на културата, обаче, виждаха проблема от своята камбанария. И първият въпрос към главния архитект беше: "Професори и експерти ще изготвят проекта, добре. Ще пишат предписания за скъпи мазилки, дограми, фризове - добре. Но аз като собственик ще финансирам изпълнението, а ще дойдат някакви бригади, ще клепат, ще мажат... Кой ще гарантира качеството на изпълнението?"


Арх.Здравков обясни, че собствениците през цялото време на реставрацията ще имат подкрепата на Столичната община, която ще следи за стриктното изпълнение на проектите. Подобно обещание даде и Силвия Христова, председател на общинската комисия по устройство на територията и архитектура. "Авторският надзор от проектирането до до строителството ще е на общината, така че не би трябвало да има мърлящини", потвърди тя. Възприе се предложението Столичната община да изготви банка от 15-20 строителни фирми, които да имат уменията да реставрират стари сгради и собствениците сами да си изберат една от тях.


Оказва се, че в София има около 1400 паметници на културата, но в момента не се знае точно къде са всички те и в какво състояние са. "Министерството на културата трябва да помогне да се актуализират данните - кои сгради имат статут на паметници, на кои вече е отпаднал, кои са с наложени санкции и предписания", измъкна се арх.Здравков.


Да се приложи етапност в процеса на реставрацията, предложи дама, представила се като строителен инженер. Първият етап да е конструктивното укрепване на сградата, а вторият - фасадата. Идеята беше одобрена от арх. Здравков, който допълни, че така ще бъде и по-облекчено търсенето на финансиране, тъй като ще се работи на два отделни етапа.


Предстои представяне на пилотната програма "Културно наследство" и в други райони на столицата.


Как да се санират такива сгради като лепенето на стиропор или фибран съсипва орнаментите, беше стледващият въпрос. "Добре е да се слагат изолациите от вътре", посъветва арх.Здравков.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1452 Разстроено

  То и за новото стройтелство няма майстори та за старото ли?
  Па и тия майстори същи гадове стройли за век най малко и то взело та изкарало век.
  А сега зад нас строят ултра супер дупер сграда за 1500 еврака метърът.
  Ма техническият като му кажеш че нещо не е баш баш вика:
  Абе то да му мине пет години гаранцията па после лесно.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 2. 2 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Няма майстори за реставрация на старите сгради""

  Как да има. БайХ ги прати в Париж да реставрират Нотр Дам.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4057 Весело

  То пък щото за нареждане на павета,поставяне на бордюри и тротоарни плочки има.

 4. 4 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Изчакайте ги да се срутят, после артекс ще построят нещо, а джипитата ще асфалтират път до там.

  Знаем как стават нещата. Оставяме всичко да се руши, а това, което е спешно, го събаряме. Барабар с фасадата, паметник на културата.

  В краен случай, някой клошар ще го подпали и терен за строежи ще има.

  Какво ми организирате обсъждания и алабализми?!?!?

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  "Добър ден!"
  "Добе дошли в реалността"!!!
  след като съсипахте професионалното образование се сетихте, че няма специалисти, впрочем на пазара на труда и един читав заварчик не може да се намери, какво остава за "реставратор"!!!

 6. 6 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#2] от "gmbh":

  Взе ми думите от устата...

 7. 7 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  И двете професии са занаят, който не е ценен от работодателите.Какво очакваш.

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Собствениците не искат старото строителство. Какво от това, че е паметник на културата? Баста и толкоз. Там ще изниква нещо ново, което ще дава печалба. И то - голяма. А старинната иска съответното поддържане и разходи.

 9. 9 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  на мен ми е интересно като няма майстори , кой нареди солунска така и кой реставрира фасадата на ангел кънчев 23(там си я платиха собствениците) и бившето китайско посолство. има три типа собственици на подобни сгради:
  1. хора, които са ги купили с цел да ги разрушат
  2. хора, които са ги купили с идеята да ги възстановят и да живеят ж аристократияен дом
  3. хора, които са ги рвституирали, но са били толкова смаякани, яе нямат пари да ги поддържат, но не искат да ги продадат

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7930 Неутрално

  Как да няма. Борисов не обеща ли да прати реставратори и в Париж.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3446 Неутрално

  В вашите "джобни" компании, разбира се, не) Други, вие, под различни предлози, не позволявайте да участват) Шарлатани от властите!😏

 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2732 Весело

  ”Няма майстори за реставрация на старите сгради”

  Или както биха казали много съграждани —хора има, да вдигат заплатите 😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5455 Неутрално

  "Няма майстори за реставрация на старите сгради"

  Да се обърне към кмета на Пловдив, който е приготвил 30 млн за саниране на сгради с културно значение

 16. 16 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  "Няма майстори за реставрация на старите сгради..."
  ===========================================
  ПЪРВО.
  Няма никъде никакви майстори. Така е и в България, и във Франция, и в Германия. Няма! Измряха преди поне две поколения.
  ВТОРО.
  Сега "майстор" е човекът с образование, с интелект и култура.
  Архитектът! "Архи-тектон" от хилядолетия значи ГЛАВЕН МАЙСТОР.
  "Архитект" не е нито рисункаджия на красиви "визии", нито административно лице.
  Архитектът е създател, Архитектът е майстор и строител.
  Той строи с опита си, с интелекта и таланта си както другите с инструментите.
  Той казва и показва на работниците КАКВО и КАК да го направят.
  Отговорните детайли се изобразяват с ясни и прости картинки, лесно разбираеми до абсолютна несбъркваемост! за бай Метко или бай Абдула, а най-отговорните детайли - в материал и стоят като макет 1 към 1 на обекта и от него изпълнителите гледат.
  ТОВА СТРУВА ПАРИ И ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДАДАТ!
  Защото това ПЕСТИ ПАРИ и прави така, че едни обикновени майстори правят добри неща.
  Освен тухли, бетон, стомана или каквото там е предвидено, има и един материал, който се нарича УМ, или КУЛТУРА, или ТАЛАНТ - не можеш да го пипнеш, но се вижда веднага.
  Липсата му се вижда по-веднага.
  Двете ми деца са архитекти в Англия - синът ми е член на Кралското дружество на Архитектите, дъщеря ми е на път и тя да стане. Те работят в големи английски архитектурни студия и системата там е точно такава и е много успешна - дали строят 55-етажни небостъргачи за Ситито в Лондон, дали студентски общежития на 35 етажа в Манчестър, дали обновяват нещо старо или каквото и да е - Архитектът е главен, Архитектът ръководи, а изпълнителите го питат "сега как?". Там няма майстори - има пакистанци, поляци, малко местни - там МАЙСТОР Е АРХИТЕКТЪТ! - Както не е прекъсвал да бъде от Античността до днес.
  Това цивилизовано, европейско разбиране за работата на Архитекта бавно и трудно си пробива път и у нас през невежеството, селянията и примитивните разбирания на соцЯлизЪма от сАвеЦки тип.
  Нагласата: "архитектчето да драсне там едни папки запред общината, яс си знаем как да си го направим" е нагласа на нецивилизован човек и гарантиран провал.
  Нагласата да спестиш пари от ГЛАВНИЯ МАЙСТОР - Архитекта, е абсолютна ПОГРЕШНА НАГЛАСА и води до гарантиран провал.
  Не сменяйте чипа - сменете нагласата си и нещата си идват на мястото!
  ...
  Много моля г-н Главният Архитект на София да се въздържа от съвети за изолацията - вън или вътре. Не му е такава функцията.
  Сградата си има собствен Архитект!
  Платете му както следва и Той ще реши всички детайли, после само го слушайте!
  Не пестете от това - пестите от най-важното.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 17. 17 Профил на deo25598025
  deo25598025
  Рейтинг: 27 Неутрално

  абе майстори има, ама скъпо взимат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK