"Да Бъде Баня" - акция на актьори за запазване на Централната минерална баня

Плакатът на акцията

© "Термално-нормално"

Плакатът на акциятаДа Бъде Баня" се казва видеоклипът, направен по идея на гражданско сдружение "Термално-нормално" в името на запазването на Централната минерална баня в София. Южното й крило вече е преобразувано в регионален исторически музей, където икони са експонирани в мраморните басейни. Сега в Столичната община се обсъжда бъдещето на северното крило – дали да се доразвие и там музеят, или да се изгради спа център.


Във видеоклипа "Да Бъде Баня" са се включили актьорите Йосиф Сърчаджиев, Параскева Джукелова, Мая Новоселска, Самуел Финци, Филип Аврамов, Васил Василев-Зуека, Светлана Янчева, Стефания Колева, Ева Тепавичарова, Мая Бежанска, Герасим Георгиев-Геро и други техни колеги.


Кметът на район "Оборище" Васил Цолов подкрепя кампанията за възстановяване на минералната баня в центъра. "Ако зависи от кмета на "Оборище", ще бъде баня, но общинските съветници решават този въпрос. Има шанс и сега е моментът да натиснем и северната половина от сградата да се възстанови като минерална баня."

На основния довод на Столичната община, че в днешно време обществена баня не би била рентабилна и затова не си заслужава да се възстанови, Мартин Заимов, обясни: "Бях общинар 4 години и не спрях да опонирам – ролята на една община не е да създава рентабилни неща – за тях тя може да ангажира частния сектор. По същата логика лифтовете на Витоша, понеже не са рентабилни, са оставени в състоянието, в което бяха продадени от Столичната община (през 2008 г.). По тази логика би трябвало и улиците да са рентабилни, иначе да не ги поддържаме. Тук идеята е да се спаси цялата баня, а не само едното крило. На музея мястото му не е тука, в банята! Това е напълно смешна история – музей в минералната баня!


Параскева Джукелова: Малко са градовете, които имат такава уникална опция и ние да я пропиляваме – не го разбирам. Нека имаме възможност да получим от тази вода и чистота, и релакс, и красота. Тъжно ми е като минавам покрай банята в "Овча купел" – руини. Това, че имаме баня вкъщи, е съвсем друг въпрос. Досегът с тази топла минерална вода и този извор, около който две хилядолетия е живял градът. И сега да не го ползваме?"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK