Фандъкова сменя стопаните на четири имота в Борисовата градина

Фандъкова сменя стопаните на четири имота в Борисовата градина

© Анелия НиколоваКметът Йорданка Фандъкова задейства днес процедура за отнемане на четири общински имота в Борисовата градина от "Софийски имоти" ЕАД. Това са Кръглото кафене "Кривите огледала" - 3.1 дка, Детски кът "Водно каналче" - 7.6 дка, и сграда на ресторант "Веселото село", Велописта и "Трите дансинга" - 2.7 дка и сграда от 769 кв.м.


Предложението бе разгледано и прието днес като допълнителна точка в дневния ред на общинската комисия по околна среда. То ще бъде внесено за гласуване на редовната сесия на Столичния общински съвет на 27 юни.


До 2017 г. тези общински имоти бяха давани под наем от "Софийски имоти". Договорите за наем са прекратени по нареждане на Фандъкова. Тогава е разпоредено и премахването на незаконни строежи на терените на автокъща "Капитолия" и "Веселото село", обяснява в доклада си до общинския съвет Фандъкова.
"Категоричното ми мнение е, че целесъобразно и законно е цялата територия на парка да бъде управлявана от Столичната община, като се поддържа от общинското предприятие "Паркове и градски градини", в това число и четирите имота, стопанисвани и управлявани до момента от "Софийски имоти". Това решение кореспондира с процедурата по приемане на Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина", предлага в доклада си до СОС кметът.


Утре е заключителното обществено обсъждане на проекта за ПУП на парка, което ще се проведе в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK