Окончателното обсъждане на плана на Борисовата градина постави нови въпроси

В зала "Максима" на Университета за архитектура, строителство и геодезия четири часа спориха фенове на спорта и на ЦСКА, природозащитници и архитекти.

© Анелия Николова

В зала "Максима" на Университета за архитектура, строителство и геодезия четири часа спориха фенове на спорта и на ЦСКА, природозащитници и архитекти.Заключителното обществено обсъждане на проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина, проведено вчера, не успя да успокои стотиците софиянци, че хаосът в парка ще бъде преодолян. В зала "Максима" на Университета за архитектура, строителство и геодезия четири часа спориха фенове на спорта и на ЦСКА, природозащитници и архитекти.


На трибуната главният архитект на София Здравко Здравков и авторът на проекта чл. кор. арх. Атанас Ковачев обявиха, че са получени стотици предложения и възражения след първото обсъждане на 5 юни. "95% от тях искат да се върне проектът за ново разглеждане", обяви Здравков и очерта твърдата решимост на кмета Фандъкова да се провери собствеността в парка, както и да няма ново строителство там. Но и да се реконструира стадион "Българска армия" в сегашните размери.


Това не бе достатъчно за феновете на ЦСКА и те чакаха да започнат изказванията по трите микрофона в залата. Лимитът беше 5 минути. Председателят на сдружение "Червени сърца" се реди два пъти на опашката за микрофон, за да се изкаже, че стадион "Българска армия" е от 1923 г., когато е бил на клуб АС-23, чийто приемник е ЦСКА. "Дърветата в Борисовата градина са болни, особено кестените.
Навсякъде стадионите са в парковете


– в Ливърпул, в Берлин и в Щатите", подчерта той.


Наясно ли сте, че засягате интересите на група, която е по-многобройна от полицията и от армията, добави друг шумен фен на червения клуб. Спортният директор на ЦСКА-София Пламен Марков седеше близо до микрофоните, но не взе думата. Трайчо Трайков, бивш министър на енергетиката, заяви, че макар да е привърженик на ЦСКА, смята, че мястото на стадиона не е в парка, защото няма необходимия транспорт за големи групи хора. "Естественият край на това спортно съоръжение ни дава уникална възможност да помислим дали няма по-добро решение", подхвърли той. "Не, няма", в хор му отвърна агитката. А Пламен Марков с усмивка седна до него и започна да му разяснява концепцията на клуба по въпроса.


Спортният директор на ЦСКА-София Пламен Марков седеше близо до микрофоните, но не взе думата.

© Анелия Николова

Спортният директор на ЦСКА-София Пламен Марков седеше близо до микрофоните, но не взе думата.


Преди да напусне обсъждането, Марков изказа позицията си пред "Дневник". "Не е логично държавата 30 години да е абдикирала от поддържането на стадионите, а сега са намерени средства за построяване на нещо ново и съвременно, което няма да е разход на пари от държавния бюджет. И се предлага реновиране на стадион "Българска армия", който в пълна степен да отговаря на изискванията на ФИФА и на УЕФА за провеждане на мачове поне от Лига Европа. Така че ако в България се взема решение за закриване на спорта, ясно е, че няма нужда от построяване на стадион", заяви Пламен Марков.


Индиректно арх. Здравков му отговори, като обясни в залата, че е имал разговори със спортния министър Красен Кралев и с ръководството на футболния клуб "за изграждане и реконструкция на съществуващия стадион".


Началото на мощната канонада срещу обсъждания проект за ПУП даде председателят на сдружение "Да спасим Борисовата градина" Гергана Пирозова: "Според Наредбата за обществените консултации главният архитект преди обсъждането трябва да е актуализирал и предоставил всички данни. А и сега


36 имота в парка са без ясна собственост.


Пак се казва, че къпалнята "Мария Луиза" и Летният театър ще са с ограничен обществен достъп! Какво значи това – че някой ще се огради и хората няма да имат достъп", запита с висок глас тя, но получи само мълчание от трибуната.


"На какво присъстваме – едно и също е! През 2017 г. този проект пак беше предварителен и пак се говореше за къпалнята, за Летния театър и как няма да се строи. На първото обсъждане на 5 юни се говори същото. Сега – трети път пак едно и също. Защо ни губите времето", провикна се млад мъж. Залата аплодира, защото усещането за дежа вю бе безспорно.


Главният архитект се размърда и разясни, че всички предложения на гражданите ще получат отговор след разглеждането им в експертния съвет на Направление "Архитектура и градоустройство" на общината. "И ще възложим преработка на проектанта арх. Ковачев", обеща той.


Какво ще се случи с частните имоти – къпалнята, Летния театър, върна темата за собствеността Борис Бонев от "Спаси София". Трибуната нямаше готов отговор.


Последва нов изстрел, този път от арх. Мартин Михов: "Какъв е статутът на възражението ми? Кой ще контролира обещанията ви, които давате пред нас днес, че ще се изпълнят предложенията ни? От 2014 г. се реши да има карта на собствеността в парка, а още няма. Защо?" Вместо отговор от трибуната модераторът на събитието Елица Панайотова даде думата на господин с бяла риза и вратовръзка. "Аз съм от Асоциацията на къмпингуващите в България.


Трябва да се обособи зона в парка за диво къмпингуване",


изкрещя той, за да надвика освиркванията и виковете "Провокатор", идващи от лагера на природозащитниците.


Моментният хаос в залата даде възможност на главния архитект да си подреди отговор за протокола на острите въпроси, зададени по-рано от арх. Михов и Вера Стаевска. Тя също попита, след като сега е заключителното обсъждане, как гражданите ще видят, че предложенията им наистина ще бъдат включени в окончателния проект.


"Аз съм председател на експертния съвет и ви уверявам, че тепърва отново ще се обсъжда и поправя проекта от екипа на арх. Ковачев. После отново ще бъден представен за обществено обсъждане", обеща арх. Здравков.


Николай Колев-Босия призова експертите – професори, озеленители и архитекти, да не се занимават с проекта, а да се чуе гласът на всички граждани в София. И призова за провеждане на


референдум каква да бъде Борисовата градина.


Настана тишина, никой не беше готов за такава "брекзит" идея.


В паузата се вклини поредният президент на фенклуб на червените. Обеща "чисто нов стадион, без нито едно дърво да се премахне." Проектантът и арх. Здравков си отдъхнаха за миг, защото предстоеше изказването на общинския съветник Войслав Тодоров. Той също подчерта, че предложенията, дадени на първото обсъждане и изпратени в писмена форма, не са влезли в проекта. "Няма разширяване на парка към болница "Токуда" и към Дианабад, както предложих." Тодоров изрази възмущение, че релсите на старото трамвайно трасе между Семинарията и парк-хотел "Москва" се вадят и там се прави паркинг. "Паркинг в гората, където никой не живее, кому е нужен".


36 имота в парка са без ясна собственост, напомниха граждани.

© Анелия Николова

36 имота в парка са без ясна собственост, напомниха граждани.


Проектантът на ПУП-а арх.Ковачев призна, че вече се е отказал от много от своите идеи, залегнали в проекта, спечелил националния конкурс за Борисовата градина. "Няма да има Климатично училище, няма да има ресторант "Тенекиите", "Спортна София" няма да се мести, оста пред Братската могила отпада. Ние ще изпълним това, което ни препоръча експертният съвет", заяви той сякаш за да омилостиви залата и да не го попитат – ами тогава какво остана от вашия авторски проект, с който спечелихте конкурса?


За негов късмет едър набит мъж се представи като председател на Съюз "Юнак" и предяви претенции за собственост над разпадналия се отдавна стадион "Юнак". Неговият съюз бил платил 40 хиляди златни лева по времето на цар Борис Трети, а през 1992 г. със сонда изкарали минерална вода там. "Нека да стане възстановителен СПА център, за да се осъществи собствеността ни", призова атлетичният мъж.


Съмненията на всички защитници на парка в залата, че


всичко май е театър,


изрази Тома Белев. "Моят въпрос е има ли разглеждания на този ПУП в направление "Архитектура и градоустройство" и ако има – колко са? Ще ви помоля да направите публични протоколите от тях. За да разберем ние, гражданите, защо има разминавания между заданието, разработката на екипа, спечелил конкурса, и това, което виждаме в момента. Защото не вярвам, че проектантът проф. Ковачев може да си позволи да нарушава Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО) и Общия устройствен план на София. А точно това виждаме тук. Съгласно ЗУЗСО и ЗУТ предназначението на имотите може да бъде само "за парк". А виждаме (в ПУП-а) лятна къпалня, детска къпалня и всякакви неща, а това е нарушение на закона. Ако къпалнята "Мария Луиза" или Летният театър са предвидени за възстановяване като такива, то те не могат да бъдат отчуждени по закон. Ако Столична община наистина иска да си върне къпалнята и цялата приватизирана през годините част, то тя трябва да е с предназначение "за парк". За да може да го отчуждите законно, иначе с предназначение "къпалня" ще остане завинаги частна собственост", посъветва Белев, който е председател на Асоциацията на парковете в България.


"Аз съм председател на Експертния съвет и ви уверявам, че тепърва отново ще се обсъжда и поправя проекта от екипа на арх. Ковачев. После отново ще бъден представен за обществено обсъждане", обеща арх. Здравков.

© Анелия Николова

"Аз съм председател на Експертния съвет и ви уверявам, че тепърва отново ще се обсъжда и поправя проекта от екипа на арх. Ковачев. После отново ще бъден представен за обществено обсъждане", обеща арх. Здравков.


В заключение главният архитект Здравков отново напомни, че предложенията и възраженията от второто обсъждане ще бъдат разгледани в експертния съвет и след това възложени на проектанта да ги включи в проекта за ПУП. След това ще има ново обществено обсъждане, за да са сигурни софиянци, че Борисовата градина ще бъде с план, одобрен и от тях.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Надявам се микренският наглец да плаче и да подсмърча за "изпуснатите инвеститори"!!!

 2. 2 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Общината да предостави тереннза построяване на стадион на този отбор и веднъж завинаги да се престане с вандалщините на хулиганите в парка на всеки мач! Същото важи и за националния стадион!

 3. 3 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Ако върхушката на герб заедно с футболните агитки предприемат сеч в Борисовата градина, с цел да строят стадиони и къщи за тъщи, това може да ядоса до такава степен софиянци, че да предизвика масов протест, като този срещу свинята която щеше да оглавява ДАНС! Започне ли масов протест, независимо по какъв повод, свалянето на банкянската мутра от власт ще стане неизбежно! Което по никакъв начин не означава, че вратите пред позитанската каста са отворени...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 4. 4 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Това е някакъв вбесяващ водевил.

  Все не знаят, все мълчат, все няма какво да кажат, все ще дават на някакъв съвет да пре-преглежда някакви неща (установени от закон?!!), все годините минават, а те все само се чудят как да направят така, че да се прокарат едни "инвеститорски проекти" за училища, къпални и шутки-майни. И все така през това време не правят АБСОЛЮТНО НИЩО по въпросите, които обществото им задава.

  Клоунадата е пълна.

 5. 5 Профил на NCh
  NCh
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Целия парк и съоръженията в него трябва да бъдат със свободен обществен достъп. Ако ще има стадиони, те би трябвало да бъдат изпозвани от всички желаещи да спортуват граждани.
  Нов стадион на клуб и неговите привърженици нямат място в парка!

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  У нас всичко се драматизира до гротеска.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Наясно ли сте, че засягате интересите на група, която е по-многобройна от полицията и от армията, добави друг шумен фен на червения клуб.

  От такива изказвания преди ме досмешаваше, а сега вече ме обзема нещо отвъд досадата. Националният пада от Косово, столичните клубове (отделен въпрос е доколко Литекс е такъв) не могат да си напълнят дори на 1/2 стадионите даже в решителни мачове, ама иначе били много и искат ремонти, подземни паркинги и билети макс по 10 лева.

 8. 8 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Било е нещо дълго и безсмислено!Обсъждано е едно и също и накрая - нищо!!!

 9. 9 Профил на pbs
  pbs
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Дайте им да строят ама без едно кафе магазинче ресторантче и ще се откажат на секундата... Искат парка да го превърнат в бар наглите микренци

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#2] от "amg32":

  Аре па ти? Паркът да не е твой?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Герберастията, както обикновено не може да проведе смислено събитие. Вместо това наблюдаваме същински евтин цирк.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Което значи, че е далеч от завършване...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Червените пишман футболисти нямат място в парка!
  Националният стадион да се премести!
  "Маймунарника" и "Веселото село" да се затворят!
  Паркът е на всички граждани, НЕ на "спортните" феодали и мутрите!

 14. 14 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Някой ще постави ли въпроса за Братската могила? Защо всички се правят на разсеяни?

 15. 15 Профил на Ivailo Alichkov
  Ivailo Alichkov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Прпсовете съвсем са изпляскали..., Ловешкия Франкенщайн наследник на АС-23 мухахахаха.
  Вече мъртвият комунистически урод няма нищо общо, какво да говорим за Ловешко-етрополския катун!

 16. 16 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Естествено, че стадионът трябва да бъде със свободен достъп, така както бе до преди години. Кой им разреши да го заключват, да гонят хора от пистата, на които и се тича ими скача по стълбите? Кой им позволи да закрият тенис клуба пред стадиона. Нали ще уважаваме историята, защо не покажем на обществото какво е имало там преи 9-и, кои спортове са се развивали, как са се организирали хората. Държат св все едно всичко е започнало през 1944. А за комунистическия паметник нямам думи. Оная самоковска селянка докога ще си прави оглуши, не разбира ли че софиянци са против тези символи, не си ли дава сметка, че всички, които защитават паметника са придошли след 9-и. Явно им е много скъп паметник, те живеят около него е изток, изгрев, Яворов. Казват че на 8 срещу 9 септември 1944 там където е братската могила са спрели танковете, затова ом е толкова символично мястото.

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  Апетитите към определени терени, особено около бившата Софияленд, са големи, но и софиянци не се предават.....

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 317 Неутрално

  тепърва ще се уточнява собствеността, ха ха ха!
  ами кво ми говорите тогава
  аре скрийте се мишоци алчни

  Сидо
 20. 20 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#7] от "Killing Joke":
  Въпросният привърженик, просто прекалява с веселите субстанции и под тяхно влияние умножава! Но ако наистина започнат строеж в парка, политическата сила, стояща зад решението, няма да види кметски мандат в София, в близките 10 години!

 21. 21 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#10] от "Darth Plagueis":

  требе да си ловешко-етрополски каунь кат ти слушам речта! А точно защото не е мой, не е на няколко наркомана от някаква агитка, а е на всички, затова нищо не може да бъде владяно от някой си!!!

 22. 22 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 417 Любопитно

  До коментар [#3] от "Рим":

  Този парк беше съсипан по времето на твоя кмет Софиянски, не се прави на разсеян.

  До тогава къпалня Мария Луиза си функционираше и като деца всяко лято сме прекарвали с часове , но дойдоха твойте хора и всичко , каквото можеше се разграби и предостави на съмнителни бизнесмени

 23. 23 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 417 Весело

  До коментар [#11] от "Darth Plagueis":

  Имаше ли референдум дали се отборчето от подуяне може да взривява козирката на държавен стадион.
  Да се разшири парк Подуяне и без това е десетки пъти по-малък от Борисовата градина

 24. 24 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Гневно

  Аре да направите това лято естакади и подлези към частите с телевизионната кула, семинарията, ловния парк и зоопарка.

  Пък после си обсъждайте план ако щете и сто години.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 25. 25 Профил на californication
  californication
  Рейтинг: 287 Разстроено

  За първи път съм тотално разочарован от Дневник. Аз бях на тази среща. Нещата са разказани превратно и полуточно. Така както не иска редакцията на вестник Дневник. И според вас кого обслужва такова "журналистическо лигавене"? С какво ставате по-различни от жълто-кафявата преса? С тази статия строшихте ТЪПОМЕРА.

  Men are born to succeed, not to fail!
 26. 26 Профил на music_joker
  music_joker
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Трябва да се подобри пешеходният достъп до парка. В момента повечето места за пешеходен достъп са в неприемливо състояние.
  Като се започне с подлезите и се завърши с вело алеите. Аз живея зад полиграфията, налага ни се да преминаваме с детска количка през подлезът при полиграфията, когато сме двама става лесно, но когато жена ми е сама е доста трудно преодоляването на стълбите. Трябва да се помисли доста и за зоните около парка не само за самият парк.

 27. 27 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#11] от "Darth Plagueis":
  Оппааа, Тончо ти чорбичка ли си бил уе?
  Ама как така "сърца червени", пък после громим герберастията повсеместно??
  Ми изненада ме, честно. хахахахаххх
  А иначе - присъствието на футболна агитка на обществено обсъждане е пар екселанс провокация и умишлено действие. Прав си, обаче за едно - паркът не е негов, твой или мой. Той е на столицата на България и е императивно да се отнасяме към него, като към обект с национално значение.
  И за да не се кумиш ще припомня, че съм от Варна, нищо че живея от 20г в София...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#23] от "001":

  Не е лесно да си завършен олигофрен.
  До коментар [#21] от "amg32":

  Със сигурност си прав, нема къ да е иначе. Само не разбрахме, феновете по подразбиране ли са наркомани, и къде е драмата да щъкат из парка?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#27] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Винаги си бил особено проницателен, и изключителните ти умствени способности блесват и сега.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Гневно

  Някой ще постави ли въпроса за Братската могила? Защо всички се правят на разсеяни?
  —цитат от коментар 14 на Ох леле


  Тази "братска могила" стои като лепнато леке в парка.
  Тя окончателно е изгубила и смисълът си, а и без това е заприличала на боклучарник!
  Преди да спорят за съществуването на съоръжения и комплекси, които все пак биха могли да функционират и допринасят за качеството на обществения живот в града, да разрушат и изхвърлят ненужното и загубило всякаква стойност комунистическо оброчище.
  Не може под път и над път да има лепнати мръсни петна, които да разрушават цялата хармония и смисъл на обектите и тяхното предназначение!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Гневно

  За първи път съм тотално разочарован от Дневник. Аз бях на тази среща. Нещата са разказани превратно и полуточно. Така както не иска редакцията на вестник Дневник. И според вас кого обслужва такова "журналистическо лигавене"? С какво ставате по-различни от жълто-кафявата преса? С тази статия строшихте ТЪПОМЕРА.
  —цитат от коментар 25 на californication

  Първо - Когато даваш някаква оценка противна на изразеното в статията, трябва с факти и логика да се аргументираш. "Аз бях там" не ти помага в тази насока!
  Второ - Ако имаш нещо съществено да кажеш, го кажи. С неподкрепено с нищо плюене не струваш и пукната пара.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Борисовата градина си е на Борисов. Ще прави с нея каквото си поиска.
  Режимът на Борисов. Точка.

 33. 33 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#29] от "Darth Plagueis":
  Покорно благодаря!
  Колкото до преценката относно умствените способности на този или онзи, бидейки тя подчертано субективна, ти предлагам да я оставиш на всеки един да си я прави за себе си. А благодарностите ми са към теб, за твоята лична такава.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 34. 34 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 417 Весело

  До коментар [#29] от "Darth Plagueis":

  Отивай за шпалир

 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#33] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Разбира се, идеята всеки сам да си оценява умствените способности е също гениална, и се вписва изцяло в предишния ти мозъчен изблик. Сполай ти!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#35] от "Darth Plagueis":
  Моля ти, пак изповядай.
  Но нито съм написал това, нито съм го имал пред вид.
  Не всеки сам себе си. А всеки да си оценява всеки друг, запазвайки мнеието си за себе си.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 37. 37 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Частна къпалня, частен летен театър, .. Докога ще търпим изцепките на Софиянски и ДСБ?

 38. 38 Профил на californication
  californication
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#31] от "Храбър":
  Ако искаш направо да ти напиша името си "храбрецо"? Нямам навика да лъжа или да си служа със стъкмистика и не се нуждая от оправдания. Заставам сто процента зад думите си :) Това за мен е достатъчно. Все пак автора на статия носи отговорността пред съвестта си за нея, моята е чиста. Приятна вечер.

  Men are born to succeed, not to fail!
 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#37] от "canuck99":

  Ъъъъ? Я погледни пак календара?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 488 Весело

  Едно е ясно - ще има нов 100 000 стадион и зона за диво къмпингуване. Както и парк-музей на загиналите герои в борбата срещу комунизма

  Бог да благослови Америка за България!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK