Окончателното обсъждане на плана на Борисовата градина постави нови въпроси

В зала "Максима" на Университета за архитектура, строителство и геодезия четири часа спориха фенове на спорта и на ЦСКА, природозащитници и архитекти.

© Анелия Николова

В зала "Максима" на Университета за архитектура, строителство и геодезия четири часа спориха фенове на спорта и на ЦСКА, природозащитници и архитекти.Заключителното обществено обсъждане на проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина, проведено вчера, не успя да успокои стотиците софиянци, че хаосът в парка ще бъде преодолян. В зала "Максима" на Университета за архитектура, строителство и геодезия четири часа спориха фенове на спорта и на ЦСКА, природозащитници и архитекти.


На трибуната главният архитект на София Здравко Здравков и авторът на проекта чл. кор. арх. Атанас Ковачев обявиха, че са получени стотици предложения и възражения след първото обсъждане на 5 юни. "95% от тях искат да се върне проектът за ново разглеждане", обяви Здравков и очерта твърдата решимост на кмета Фандъкова да се провери собствеността в парка, както и да няма ново строителство там. Но и да се реконструира стадион "Българска армия" в сегашните размери.


Това не бе достатъчно за феновете на ЦСКА и те чакаха да започнат изказванията по трите микрофона в залата. Лимитът беше 5 минути. Председателят на сдружение "Червени сърца" се реди два пъти на опашката за микрофон, за да се изкаже, че стадион "Българска армия" е от 1923 г., когато е бил на клуб АС-23, чийто приемник е ЦСКА. "Дърветата в Борисовата градина са болни, особено кестените.
Навсякъде стадионите са в парковете


– в Ливърпул, в Берлин и в Щатите", подчерта той.


Наясно ли сте, че засягате интересите на група, която е по-многобройна от полицията и от армията, добави друг шумен фен на червения клуб. Спортният директор на ЦСКА-София Пламен Марков седеше близо до микрофоните, но не взе думата. Трайчо Трайков, бивш министър на енергетиката, заяви, че макар да е привърженик на ЦСКА, смята, че мястото на стадиона не е в парка, защото няма необходимия транспорт за големи групи хора. "Естественият край на това спортно съоръжение ни дава уникална възможност да помислим дали няма по-добро решение", подхвърли той. "Не, няма", в хор му отвърна агитката. А Пламен Марков с усмивка седна до него и започна да му разяснява концепцията на клуба по въпроса.


Спортният директор на ЦСКА-София Пламен Марков седеше близо до микрофоните, но не взе думата.

© Анелия Николова

Спортният директор на ЦСКА-София Пламен Марков седеше близо до микрофоните, но не взе думата.


Преди да напусне обсъждането, Марков изказа позицията си пред "Дневник". "Не е логично държавата 30 години да е абдикирала от поддържането на стадионите, а сега са намерени средства за построяване на нещо ново и съвременно, което няма да е разход на пари от държавния бюджет. И се предлага реновиране на стадион "Българска армия", който в пълна степен да отговаря на изискванията на ФИФА и на УЕФА за провеждане на мачове поне от Лига Европа. Така че ако в България се взема решение за закриване на спорта, ясно е, че няма нужда от построяване на стадион", заяви Пламен Марков.


Индиректно арх. Здравков му отговори, като обясни в залата, че е имал разговори със спортния министър Красен Кралев и с ръководството на футболния клуб "за изграждане и реконструкция на съществуващия стадион".


Началото на мощната канонада срещу обсъждания проект за ПУП даде председателят на сдружение "Да спасим Борисовата градина" Гергана Пирозова: "Според Наредбата за обществените консултации главният архитект преди обсъждането трябва да е актуализирал и предоставил всички данни. А и сега


36 имота в парка са без ясна собственост.


Пак се казва, че къпалнята "Мария Луиза" и Летният театър ще са с ограничен обществен достъп! Какво значи това – че някой ще се огради и хората няма да имат достъп", запита с висок глас тя, но получи само мълчание от трибуната.


"На какво присъстваме – едно и също е! През 2017 г. този проект пак беше предварителен и пак се говореше за къпалнята, за Летния театър и как няма да се строи. На първото обсъждане на 5 юни се говори същото. Сега – трети път пак едно и също. Защо ни губите времето", провикна се млад мъж. Залата аплодира, защото усещането за дежа вю бе безспорно.


Главният архитект се размърда и разясни, че всички предложения на гражданите ще получат отговор след разглеждането им в експертния съвет на Направление "Архитектура и градоустройство" на общината. "И ще възложим преработка на проектанта арх. Ковачев", обеща той.


Какво ще се случи с частните имоти – къпалнята, Летния театър, върна темата за собствеността Борис Бонев от "Спаси София". Трибуната нямаше готов отговор.


Последва нов изстрел, този път от арх. Мартин Михов: "Какъв е статутът на възражението ми? Кой ще контролира обещанията ви, които давате пред нас днес, че ще се изпълнят предложенията ни? От 2014 г. се реши да има карта на собствеността в парка, а още няма. Защо?" Вместо отговор от трибуната модераторът на събитието Елица Панайотова даде думата на господин с бяла риза и вратовръзка. "Аз съм от Асоциацията на къмпингуващите в България.


Трябва да се обособи зона в парка за диво къмпингуване",


изкрещя той, за да надвика освиркванията и виковете "Провокатор", идващи от лагера на природозащитниците.


Моментният хаос в залата даде възможност на главния архитект да си подреди отговор за протокола на острите въпроси, зададени по-рано от арх. Михов и Вера Стаевска. Тя също попита, след като сега е заключителното обсъждане, как гражданите ще видят, че предложенията им наистина ще бъдат включени в окончателния проект.


"Аз съм председател на експертния съвет и ви уверявам, че тепърва отново ще се обсъжда и поправя проекта от екипа на арх. Ковачев. После отново ще бъден представен за обществено обсъждане", обеща арх. Здравков.


Николай Колев-Босия призова експертите – професори, озеленители и архитекти, да не се занимават с проекта, а да се чуе гласът на всички граждани в София. И призова за провеждане на


референдум каква да бъде Борисовата градина.


Настана тишина, никой не беше готов за такава "брекзит" идея.


В паузата се вклини поредният президент на фенклуб на червените. Обеща "чисто нов стадион, без нито едно дърво да се премахне." Проектантът и арх. Здравков си отдъхнаха за миг, защото предстоеше изказването на общинския съветник Войслав Тодоров. Той също подчерта, че предложенията, дадени на първото обсъждане и изпратени в писмена форма, не са влезли в проекта. "Няма разширяване на парка към болница "Токуда" и към Дианабад, както предложих." Тодоров изрази възмущение, че релсите на старото трамвайно трасе между Семинарията и парк-хотел "Москва" се вадят и там се прави паркинг. "Паркинг в гората, където никой не живее, кому е нужен".


36 имота в парка са без ясна собственост, напомниха граждани.

© Анелия Николова

36 имота в парка са без ясна собственост, напомниха граждани.


Проектантът на ПУП-а арх.Ковачев призна, че вече се е отказал от много от своите идеи, залегнали в проекта, спечелил националния конкурс за Борисовата градина. "Няма да има Климатично училище, няма да има ресторант "Тенекиите", "Спортна София" няма да се мести, оста пред Братската могила отпада. Ние ще изпълним това, което ни препоръча експертният съвет", заяви той сякаш за да омилостиви залата и да не го попитат – ами тогава какво остана от вашия авторски проект, с който спечелихте конкурса?


За негов късмет едър набит мъж се представи като председател на Съюз "Юнак" и предяви претенции за собственост над разпадналия се отдавна стадион "Юнак". Неговият съюз бил платил 40 хиляди златни лева по времето на цар Борис Трети, а през 1992 г. със сонда изкарали минерална вода там. "Нека да стане възстановителен СПА център, за да се осъществи собствеността ни", призова атлетичният мъж.


Съмненията на всички защитници на парка в залата, че


всичко май е театър,


изрази Тома Белев. "Моят въпрос е има ли разглеждания на този ПУП в направление "Архитектура и градоустройство" и ако има – колко са? Ще ви помоля да направите публични протоколите от тях. За да разберем ние, гражданите, защо има разминавания между заданието, разработката на екипа, спечелил конкурса, и това, което виждаме в момента. Защото не вярвам, че проектантът проф. Ковачев може да си позволи да нарушава Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО) и Общия устройствен план на София. А точно това виждаме тук. Съгласно ЗУЗСО и ЗУТ предназначението на имотите може да бъде само "за парк". А виждаме (в ПУП-а) лятна къпалня, детска къпалня и всякакви неща, а това е нарушение на закона. Ако къпалнята "Мария Луиза" или Летният театър са предвидени за възстановяване като такива, то те не могат да бъдат отчуждени по закон. Ако Столична община наистина иска да си върне къпалнята и цялата приватизирана през годините част, то тя трябва да е с предназначение "за парк". За да може да го отчуждите законно, иначе с предназначение "къпалня" ще остане завинаги частна собственост", посъветва Белев, който е председател на Асоциацията на парковете в България.


"Аз съм председател на Експертния съвет и ви уверявам, че тепърва отново ще се обсъжда и поправя проекта от екипа на арх. Ковачев. После отново ще бъден представен за обществено обсъждане", обеща арх. Здравков.

© Анелия Николова

"Аз съм председател на Експертния съвет и ви уверявам, че тепърва отново ще се обсъжда и поправя проекта от екипа на арх. Ковачев. После отново ще бъден представен за обществено обсъждане", обеща арх. Здравков.


В заключение главният архитект Здравков отново напомни, че предложенията и възраженията от второто обсъждане ще бъдат разгледани в експертния съвет и след това възложени на проектанта да ги включи в проекта за ПУП. След това ще има ново обществено обсъждане, за да са сигурни софиянци, че Борисовата градина ще бъде с план, одобрен и от тях.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK