Граждански групи от София протестираха днес срещу презастрояването

Граждански групи от София протестираха днес срещу презастрояването

© Велко АнгеловВ общ протест срещу презастрояването в София се обединиха граждански групи от кварталите Дианабад, Изток, Лозенец, Манастирски ливади, Младост, Мусагеница, Овча купел и Симеоново, както и неправителствени организации и групи ("Спаси София" и "Да спасим Борисова градина".)


Близо 100 гражданина се включиха в протеста пред сградата на Столична община и посрещнаха съветниците, пристигащи за заседанието на Столичен общински съвет с викове срещу ограничаване на пространството за хората в техния град.


Като пример за неглижирането на гражданите представителят на инициативната група от Дианабад Филип Симеонов заяви, че подаденото заявление за протест е било за пространството на входа на общинската централа на ул. Московска 33, а протестиращите са "изтикани" в тясното пространство на отсрещния тротоар, за да се осигури комфорт на пристигащите за заседанието си общински съветници.


Исканията
Граждански групи от София протестираха днес срещу презастрояването

© Велко Ангелов


В събитието си във Фейсбук организаторите поставят няколко искания, които те внесоха и под формата на петиция в деловодството на общината. Те включват:


1. До края на мандата на настоящия Столичен общински съвет да не се приемат подробни устройствени планове, предвиждащи мащабно застрояване или за големи територии, тъй като този състав на Столичен общински съвет е с изчерпано доверие и легитимност и трябва такива важни решения да се взимат от нов състав с ясен мандат и подкрепа от обществото.


2. При приемането на "Визия за София" и последващите изменения в Общия устройствен план на Столична община да не се отнема, а да се разшири зелената система на града, като се върнат предвидени за застрояване терени в парковете на града. Да не се допуска застрояване в парковете. Да се запазят междублоковите пространства като зелени площи. Да се гарантират терените, отреждани за училища, детски градини, здравни заведения, паркинги и др. от подробни устройствени планове в общия устройствен план на София. Да не се допускат много високи сгради, пръснати из столицата.


3. Да се изменят процедурите по приемане на устройствени планове в София. Обществените обсъждания да не са формални, както досега, а да водят до реален ангажимент от администрацията и съобразяване с постъпилите предложения и възражения.


4. От Народното събрание да се приемат спешни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО) и подзаконовите нормативни актове, предвиждащи:
- По-големи отстояния между сградите без значение дали са изцяло или частично жилищни;
- Да се разшири кръгът на заинтересованите лица при изработването на подробни устройствени планове, визи за проектиране и разрешения за строеж, и да включват задължително и съседните имоти с право на обжалване на незаконосъобразни актове;
- Всички нереализирани подробни устройствени планове, надвишаващи максималните нива за плътност и интензивност на застрояване, да се преработят и съобразят с действащите ограничения;
- Да се ограничат възможностите за еднолично поставяне на огради в озеленени площи и в жилищните комплекси.


5. Да се извърши пълна проверка , а не проформа, на законността на извършената реституция, продажби и замени на имоти в парковете и урбанизираните територии на София.


6. Преработка на приетите подробни устройствени планове, които допускат презастрояване в жилищните квартали или строителство в междублокови пространства и паркове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK