Граждански групи от София протестираха днес срещу презастрояването

Граждански групи от София протестираха днес срещу презастрояването

© Велко АнгеловВ общ протест срещу презастрояването в София се обединиха граждански групи от кварталите Дианабад, Изток, Лозенец, Манастирски ливади, Младост, Мусагеница, Овча купел и Симеоново, както и неправителствени организации и групи ("Спаси София" и "Да спасим Борисова градина".)


Близо 100 гражданина се включиха в протеста пред сградата на Столична община и посрещнаха съветниците, пристигащи за заседанието на Столичен общински съвет с викове срещу ограничаване на пространството за хората в техния град.


Като пример за неглижирането на гражданите представителят на инициативната група от Дианабад Филип Симеонов заяви, че подаденото заявление за протест е било за пространството на входа на общинската централа на ул. Московска 33, а протестиращите са "изтикани" в тясното пространство на отсрещния тротоар, за да се осигури комфорт на пристигащите за заседанието си общински съветници.


Исканията
Граждански групи от София протестираха днес срещу презастрояването

© Велко Ангелов


В събитието си във Фейсбук организаторите поставят няколко искания, които те внесоха и под формата на петиция в деловодството на общината. Те включват:


1. До края на мандата на настоящия Столичен общински съвет да не се приемат подробни устройствени планове, предвиждащи мащабно застрояване или за големи територии, тъй като този състав на Столичен общински съвет е с изчерпано доверие и легитимност и трябва такива важни решения да се взимат от нов състав с ясен мандат и подкрепа от обществото.


2. При приемането на "Визия за София" и последващите изменения в Общия устройствен план на Столична община да не се отнема, а да се разшири зелената система на града, като се върнат предвидени за застрояване терени в парковете на града. Да не се допуска застрояване в парковете. Да се запазят междублоковите пространства като зелени площи. Да се гарантират терените, отреждани за училища, детски градини, здравни заведения, паркинги и др. от подробни устройствени планове в общия устройствен план на София. Да не се допускат много високи сгради, пръснати из столицата.


3. Да се изменят процедурите по приемане на устройствени планове в София. Обществените обсъждания да не са формални, както досега, а да водят до реален ангажимент от администрацията и съобразяване с постъпилите предложения и възражения.


4. От Народното събрание да се приемат спешни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО) и подзаконовите нормативни актове, предвиждащи:
- По-големи отстояния между сградите без значение дали са изцяло или частично жилищни;
- Да се разшири кръгът на заинтересованите лица при изработването на подробни устройствени планове, визи за проектиране и разрешения за строеж, и да включват задължително и съседните имоти с право на обжалване на незаконосъобразни актове;
- Всички нереализирани подробни устройствени планове, надвишаващи максималните нива за плътност и интензивност на застрояване, да се преработят и съобразят с действащите ограничения;
- Да се ограничат възможностите за еднолично поставяне на огради в озеленени площи и в жилищните комплекси.


5. Да се извърши пълна проверка , а не проформа, на законността на извършената реституция, продажби и замени на имоти в парковете и урбанизираните територии на София.


6. Преработка на приетите подробни устройствени планове, които допускат презастрояване в жилищните квартали или строителство в междублокови пространства и паркове.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2440 Весело

  Близо 100 гражданина се включиха в протеста пред сградата на Столична община
  ______________
  Главите на строителната мафия също са около 100 човека!
  Кой сега е № 1 в Столична Община???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 590 Любопитно
 3. 3 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 625 Неутрално
 4. 4 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 696 Весело

  Подкрепям напълно!
  —цитат от коментар 3 на vasill


  Еми бегай на митинга белки станете 101

 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Решението на ъпроса е просто ! ДА СЕ ВЪРНЕ СОФИЙСКОТО ЖИТЕЛСТВО и тогава - КОЙ ОТ КЪЕТО Е ! Ще кажете - Фандъкова в Самоков - ДА , Борисов в Банкя - да ! Но има и другари от по - далечни краища ! тогава - ко прайм ???? Нинова - в Круевица , Манолово - в Кюстендил, Тома Белев - в Кърджали , Волен Сидеров - в Ямбол , Карадайъ - в Борино /Смолянско / , ген. Атанасов - в Батин / Русенско /............................................................
  Лесно е !

 6. 6 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Близо 100 гражданина????? Това сериозно ли???? Иначе да - прекалено е вече, трябва да се спре с това застрояване, то толкова хора няма колкото сгради и апартаменти!!!

  Marinov
 7. 7 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Сега разбирам защо къщичката на " Баба Яга " е на кокоши крак и то само един....

  Хем е еко , хем имаме запазена зелена площ , хем къща с барбикю....

 8. 8 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 481 Неутрално
 9. 9 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Весело

  Време е да почнат да се бутат грозните панелки, и ще се освободи пространство.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2847 Любопитно

  С купени "протести" няма да стане....Трябва разум и отстъпчивост.Строителната мафия е безогледна и нагла....това е ясноЯсно е че няма разумно обяснение ,ЗАЩО северните квартали на София са оставени на разруха?Защо не се направи правилно разпределение на новото строителство?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1899 Весело

  Силно !
  —цитат от коментар 8 на WWW


  Кой ги държи протестиращите? Кой ги храни?

 12. 12 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Прави са хората!


  Решението на ъпроса е просто ! ДА СЕ ВЪРНЕ СОФИЙСКОТО ЖИТЕЛСТВО и тогава - КОЙ ОТ КЪЕТО Е ! Ще кажете - Фандъкова в Самоков - ДА , Борисов в Банкя - да ! Но има и другари от по - далечни краища ! тогава - ко прайм ???? Нинова - в Круевица , Манолово - в Кюстендил, Тома Белев - в Кърджали , Волен Сидеров - в Ямбол , Карадайъ - в Борино /Смолянско / , ген. Атанасов - в Батин / Русенско /............................................................Лесно е !
  —цитат от коментар 5 на doroteus

  Приветствам идеята.

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3686 Весело

  Решението на ъпроса е просто ! ДА СЕ ВЪРНЕ СОФИЙСКОТО ЖИТЕЛСТВО и тогава - КОЙ ОТ КЪЕТО Е ! Ще кажете - Фандъкова в Самоков - ДА , Борисов в Банкя - да ! Но има и другари от по - далечни краища ! тогава - ко прайм ???? Нинова - в Круевица , Манолово - в Кюстендил, Тома Белев - в Кърджали , Волен Сидеров - в Ямбол , Карадайъ - в Борино /Смолянско / , ген. Атанасов - в Батин / Русенско /............................................................Лесно е !
  —цитат от коментар 5 на doroteus

  Мдам ...
  Ама к'во прайм тогаз с мулти-култиту?
  Щот остава само една хомозиготна дружинка ...

 14. 14 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  След като си купих апартамент на Рикардо Вакарини и аз съм против презастрояването!😁😁😁

  Ма преди това бе бях, щото немаше да мога да си го купя!

 15. 15 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 736 Неутрално

  В Щатите всеки си е в къща.Няма панелки,освен в някои големи градове.
  В Западна Европа само най-пропадналите са в панелки.

 16. 16 Профил на Dox
  Dox
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Презастрояването няма да спре и не защото има строителна мафия , а защото все повече хора искат да живеят в София ,а не в с.Горно Нанадолнище!

 17. 17 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1279 Весело

  Много ме кефи плакатчето "Искаме СИ паркингите".

  Знанието е сила, информацията - власт
 18. 18 Профил на Dox
  Dox
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "faeton.":

  Тризонет или само мезонет?

 19. 19 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Две активни опозиционни организации и 8 (осем!) софийски района събрали около стотина протестиращи? И да се занимаваме с глупостите им? Имах неблагоразумието да слушам среща на "гражданството" с общинари. Какви граждани, това са платени хулигани!

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  София стана от зле, по-зле. Всяко свободно място, подлежи на застрояване от подходящите фирми. На фандъчката не ѝ пука, а общинарите се почесват дълбокомъдрено по та..ците и дървените глави, гледайки умно, като Шаро на двора и чакайки да се пенсионират. Народа е чалгаризиран и изпростял тотално. Шопето да му мислят.

 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  А от колко свои застроени имоти са се отказали т. нар. протестиращи Или те държат техните да са застроени, а чуждите празни!?

 22. 22 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Недраги герболяшки тролове, на есен ще изгубите София, а после и другите градове.
  Та не е лошо да се преквалифицарете в нещо по-сигурно.

 23. 23 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  А разправяха, че БСП нямали пари.
  Как не!

 24. 24 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Всички искаме да се набутаме в София, Пловдив, Варна и Бургас!
  От там идва и презастрояването на тези градове!

  В Хисаря видях страхотни имоти на метри от вълшебната градска градина , близо до изворите, римската крепост, басейни , СПА и т.н. Прекрасни условия са спорт, туризъм, Пловдив е на половин час, наоколо пълно с история, тракийски могили, археология... София е на час и половина!
  Евтино и удобно! Големи свободни площи!

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3686 Весело

  Всички искаме да се набутаме в София, Пловдив, Варна и Бургас!От там идва и презастрояването на тези градове!В Хисаря видях страхотни имоти на метри от вълшебната градска градина , близо до изворите, римската крепост, басейни , СПА и т.н. Прекрасни условия са спорт, туризъм, Пловдив е на половин час, наоколо пълно с история, тракийски могили, археология... София е на час и половина!Евтино и удобно! Големи свободни площи!
  —цитат от коментар 24 на faeton.

  И що не си купи тогаз?

 26. 26 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#25] от "xm...":

  Ще си купя ни един ден ще се оттегля там!
  През зимата ще си топя дъртите кокали в басейна на някой от многото СПА!

 27. 27 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  София е един отвратително застроен, хаотичен град с много малко истинска зеленина. Тъжно но факт. Проблемът започна полека-лека от 80-те години на ХХ век и сега се вихри с пълна сила.

  E PLVRIBVS VNVM
 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3686 Весело

  До коментар [#26] от "faeton.":
  Един ден ...

 29. 29 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Браво Софиянци! Още един много луд, утре се връща в столицата! 😁Чакайте ме☝️🤚😊!

  "Чуждестранен агент"
 30. 30 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#13] от "xm...":

  Протестите СПИРАТ ! ПРЕЗАСТРОЯВАНЕТО - спира ! Инцидентите с автомобили рязко спадат !Има въздух и зеленина за всички ! нараства зеленчукопроизводството от ЛИЧНИТЕ СТОПАНСТВА ! Какво друго му трябва на човека ? Мога за изреждам още ..... Само че ИНДУСТРИЯТА СЪЗДАВАЩА И РЪКОВОДЕЩА ПОРЪЧКОВИ ПРОТЕСТИ ЩЕ ЗАКЪСА ! Или ще и трябват НОВИ ИДЕИ и съответно - ИДЕОЛОЗИ !!!!

 31. 31 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#5] от "doroteus":

  Или да се оправи икономиката в провинцията за да не се налива сума ти народ към София. Друг вариант би бил вместо молчета да инвестират в паркинги и други потребни сгради които имат търсене.

  This is the place where puddings die.
 32. 32 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Спомням си като бях по-млад София какъв хубав град беше, особено през лятото. Тогава често ходих на командировки в Азия и гледах как всичко е построено толкова сбито и неугледно, което беше и логично вследствие на доходите. В момента София ми прилича точно на тези азиатски гета от едно време.

 33. 33 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Прави са хората!
  —цитат от коментар 12 на antikvarno


  Като ще въвеждаме жителството, да затворим и границите, че да не можете вие "почетните наследствени софиянци" да си веете г.за по курортите в чужбина - ще стоите плътно в София и няма мърдане. Също така никакви западни продукти, ще си купувате само руски таратайки и ще чакате по 10 години за кола, 5 години за телевизор, спираме ви и интернета, мобилните телефони, вносните продукти. Като ще връщаме "онова" време, да го направим както си беше напълно. Дейва и комунистическите утрепяци

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 34. 34 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#5] от "doroteus":Или да се оправи икономиката в провинцията за да не се налива сума ти народ към София. Друг вариант би бил вместо молчета да инвестират в паркинги и други потребни сгради които имат търсене.
  —цитат от коментар 31 на Deadpudding


  Да я оправят тези , които дойдоха на готово в София и само искат от ДЪРЖАВАТА ! Да искат от Позитано - ще им се даде във вид на " шут в г @а "!

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  До коментар [#27] от "PavelCZ":

  То не е само в София. То е навсякъде , вкл. и по морето.

 36. 36 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Отнели нивите на хората от Младост през комунизма,построили панелки,населили ги със селянни,а сега селяните протестират срещу законните наследници,които след 50 години могат да направят нещо с земята си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK