Трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев" бе ремонтирано превантивно

12 юни. работници на "Джи Пи груп" сменят надигналите се плочи по трамвайното трасе при площад "Славейков".

12 юни. работници на "Джи Пи груп" сменят надигналите се плочи по трамвайното трасе при площад "Славейков".Трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев" днес бе ремонтирано в участъка между бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Евлоги Георгиев" с превантивна цел. Екип на фирмата изпълнител на цялостното обновяване на релсовия път изряза плочите, граничещи с него, за да се получат по-широки фуги между тях. Заради горещините релсите могат да се разширят и заради това плочките да се надигнат, както се получи в друг участък от ул. "Граф Игнатиев" в началото на юни.


"Днес не е имало надигане на плочите, а фирмата изпълнител планирано изрязва допълнителни фуги там, където е преценено, че има нужда, за да няма бъдещо надигане", обясниха от Столичната община.


При първия инцидент с настилката по трамвайното трасе инженери на общинска дирекция "Транспортна инфраструктура" констатираха, че причината е "температурно разширение на напречните отводнители, които са монтирани директно до релсите". Тогава температурата в София беше около 30 градуса.
Кметът Йорданка Фандъкова наложи максималната глоба от 280 хил. лева на фирмата изпълнител на ремонта "Джи Пи груп", После Столичната община възложи на експерти да изготвят математически модел на конструкцията на цялото трамвайно трасе по ул. "Граф Игнатиев".


"Краткосрочното решение на проблема е да бъдат поставени допълнителни фуги близо до линейните отводнители, за да се избегнат евентуални (бъдещи) проблеми, свързани с температурното разширение", каза Барбалов, зам.-кмет по транспорта. Той добави, че ремонтът е за сметка на фирмата изпълнител "Джи Пи груп".


Изготвянето на математическия модел на конструкцията на трасето обаче е за нуждите на общината. "За нас е важно да се направи изчисление на целия релсов път, настилки, свързани с температурни разширения деформации и т.н. Целта чрез научен процес да се стигне до обоснован извод, че това, което се прави в момента, е окончателно решение на проблема", уточни зам.-кметът.


Трамвайното трасе по "Граф Игнатиев" бе пуснато в експлоатация след цялостен ремонт в началото на декември 2018 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK