Строителният контрол поиска подиум и навес върху тротоара на ул. "Гурко" да се премахнат

тераса на заведение отнема от тротоара на ул. Гурко

© Велко Ангелов

тераса на заведение отнема от тротоара на ул. ГуркоЗаведение за хранене на ъгъла на столичните улици "Гурко" и "Шишман" монтира на тротоара подиум с навес преди месец. Новото съоръжение видимо сви пространството за минаване на пешеходците по "Гурко". Потърсени за обяснение, от заведението обясниха пред "Дневник", че имат разрешително за преместваем обект, плащат си тротоарно право и "повече не коментираме".


Ресторантът като местоположение попада в Зона 2, според Наредбата за преместваемите обекти на Столичната община. Разрешенията в нея се издават лично от главния архитект на София. Проверка показа, че наистина е издадено разрешително за поставяне на маси на тротоара от главния архитект на София Здравко Здравков от 24 април. Той е одобрил и схема за поставяне на масите върху 28 кв.м от тротоара. Към схемата са приложени и конкретни изисквания.


В тях изрично се забранява заведението на ул. "Гурко" да поставя подиум върху тротоара, както и ветробрани от винил или стъкло, стъклени парапети, паравани и др.
Поставеният навес и подиум показват, че заведението не се е съобразило с изискванията на главния архитект. "Дневник" сигнализира на 19 юни общинската дирекция "Строителен контрол" на арх. Влади Калинов, която е към направление "Архитектура и градоустройство"(НАГ) на Столична община.


НАГ на 25 юни съобщи, че още на 10 юни екип на "Строителния контрол" на арх. Влади Калинов е проверил ресторанта и е съставил констативен акт за нарушението по чл.57а на Закона за устройство на територията. Въпреки това, служители на ресторанта дни след обявената дата на проверката на "Строителния контрол" поставяха декоративни елементи и укрепваха подиума на тротоара.


Арх. Калинов на 25 юни на база констативния акт е издал заповед за премахването на подиума и навеса, защото няма разрешение за строежа им. Сега тече 14-дневният срок, считан от 25 юни, за обжалване на заповедта му.


Ако до 9 юли не постъпи възражение и преместваемият обект не бъде доброволно демонтиран, "ще бъдат предприети действия за принудително премахване", обясниха в петък от НАГ пред "Дневник". И добавиха, че ако собствениците на ресторанта оспорят заповедта на арх. Калинов, ще започне дело в Административния съд-София град. Тогава решение по казуса едва ли ще излезе по-рано от есента, коментираха юристи.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Правилно, тротоарите са за да ходят по тях хората, а не да се ползуват за паркинги и бизнес.

  мурзилка
 2. 2 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 423 Неутрално

  "Тогава решение по казуса едва ли ще излезе по-рано от есента, коментираха юристи." Тротоар публична общинска собственост....

 3. 3 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Правилно, тротоарите са за да ходят по тях хората, а не да се ползуват за паркинги и бизнес.
  —цитат от коментар 1 на Маршалов


  +++

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 4. 4 Профил на DD Ay
  DD Ay
  Рейтинг: 73 Неутрално

  Трябва да приемат събаряне при констатиране пред клиентите,а не да оставят поредната мутра да си разиграва коня в центъра на София и да си прави каквото иска ,защото има протекции на някой дребен чиновник!

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Направо да мине фадромата и да събори всичко. А на собствениците, яка глоба и отнемане разрешението за маси извън заведението.

 6. 6 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1390 Весело

  Ако имаше една яка глоба за нарушението плюс разноските по делото (добавете поставянето и премахването на подиума), нямаше да е икономически изгодно да се правят на ударени.

 7. 7 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Като застудее в края на октомври ще го демонтират. СМЕШНИЦИ!

 8. 8 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А по "Витошка"?
  Дали няма подобни обекти?
  За едно Рафи питам

 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  В обстановка на всеобща корупция и неспазване на законите , когато една българска институция изпълни своите задължения по закон , това се превръща в новина.

 10. 10 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Както е незаконен обекта, ако собствеността му се прехвърли на точен човек от ГЕРБ и ще стане не само законен, а и част от "добра строителна практика".
  А за пешеходците има магистрали, метро и т.н.
  Ако ме разбирате, де...

 11. 11 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  Баба им само по тротоари е стъпвала. Другарите, които им построиха тези заведения, до 6 годишна възраст и цървули нямаха и, както виждате, нищо им няма -- благоустройват столицата.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11404 Весело

  Ако беше барбекю и сауна на "общ" покрив - нямаше да има проблеми...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Всички подиуми да ги разкарат! Цялата Витошка, Ангел Къчев и много други са запречени с тях Да си редят столовете и чадърите исутрин и вечер да си ги прибират. Да ги видим тогава.

 14. 14 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 920 Неутрално
 15. 15 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Подобни картинки като тази и на "Витошка" съм виждал много в Бургас. Особено на "Александровска" и "Богориди" през лятото. Когато се изсипят хиляди туристи, тясната "Богориди", водеща до Морската градина, става като софийски булевард в пиков час - претъпкана от разхождащи се в двете посоки хора. И когато един-двама гавази ей така отрежат половината улица, за да си заградят място за кафенетата, става страшна блъсканица.

  Правилото на всеки хитър търговец е, че "общото е мое". Особено за превземане на общинска тротоарна собственост. Общината му дала 20 квадрата, той заградил 30, пък и още 2-3 маси отстрани сложил... кой ще забележи? Гражданите не виждат договорите с общината, а общинарите пет пари не дават кой спазва договорите. Ако някой луд Мунчо отиде да мери с ролетка, собственикът ще го изхвърли. Първият български икономически и финансов закон - "законът е врата у широко поле, само улавите минават през нея".

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 16. 16 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  НАГ на 25 юни съобщи, че още на 10 юни екип на "Строителния контрол" на арх. Влади Калинов е проверил ресторанта и е съставил констативен акт за нарушението по чл.57а на Закона за устройство на територията.

  Спокойно! После ще констатира, че е допустимо понеже е възможно или обратно. Влади ги разбира тези работи.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8323 Неутрално

  Който им е разрешил не носи ли отговорност?

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  "И добавиха, че ако собствениците на ресторанта оспорят заповедта на арх. Калинов, ще започне дело в Административния съд-София град. Тогава решение по казуса едва ли ще излезе по-рано от есента, коментираха юристи."

  Извън всякакви пристрастия забелязваме нещо дълбоко сбъркано в нашето законодателство. Извършено е нарушение, издава се заповед за премахване, но обжалването спира изпълнението. И въпросът започва да се протака. Защо? По-правилното е заповедта да бъде изпълнена, а ако някой е недоволен да заведе дело и да чака решението. В случай, че заповедта и изпълнението се окажат неправомерни се дължат огромни обезщетения. Така и управляващите и управляваните ще имат интерес да спазват стриктно законите и да не злоупотребяват с правата си.

 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  "И добавиха, че ако собствениците на ресторанта оспорят заповедта на арх. Калинов, ще започне дело в Административния съд-София град. Тогава решение по казуса едва ли ще излезе по-рано от есента, коментираха юристи."

  Извън всякакви пристрастия забелязваме нещо дълбоко сбъркано в нашето законодателство. Извършено е нарушение, издава се заповед за премахване, но обжалването спира изпълнението. И въпросът започва да се протака. Защо? По-правилното е заповедта да бъде изпълнена, а ако някой е недоволен да заведе дело и да чака решението. В случай, че заповедта и изпълнението се окажат неправомерни се дължат огромни обезщетения. Така и управляващите и управляваните ще имат интерес да спазват стриктно законите и да не злоупотребяват с правата си.

 21. 21 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Собственикът явно е преценил, че нарушаването на разрешителното е икономически изгодно. Ами просто трябва да стане НЕизгодно.

 22. 22 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  в това заведение влязох веднъж, но ще го броя за два - за пръв и за последен път :)

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Оспорването на заповедта за събаряне ще продължи с години. Заведението ще е там поне петилетка. Зимата ще го заградят плътно и ще е денонощно работещо заведение. Всичко е предварително нагласено, още от разрешението на гл. архитект.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  До 6:"puknatastotinka"...Ако имаше една яка глоба за нарушението плюс разноските по делото (добавете поставянето и премахването на подиума), нямаше да е икономически изгодно да се правят на ударени...."
  Тротоарът е публично-общинска собственост, но във всички общини общинарите го считат за СВОЯ собственост, и процедират с тях както им харесва. Същото правят и държавните институции, публично държавната собственост я третират като БОЙКОВА собственост, и това е.

  Бог високо, Брюксел далече, а местните си пием ракийката.

 25. 25 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6070 Неутрално

  "Разрешенията в нея се издават лично от главния архитект на София"

  И този не е читав

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK