Грешка в проекта спря отново ремонта на столичния Западен парк

Десетилетия наред общината не отделяше никакви средства за поддържане на Западния парк

© Надежда Чипева

Десетилетия наред общината не отделяше никакви средства за поддържане на Западния паркРемонтът на столичния Западен парк в подхода от бул. "Сливница" временно е спрян. Фундаментите на козирката при главния вход на парка се оказало, че са проектирани в зоната на магистрален водопровод и отклонението му за жк "Люлин", съобщиха от Столичната община.


Съставен е акт за спиране на строителството, а на проектанта - "Проджект планинг енд мениджмънт" ООД, било възложено да изготви ново решение за входа на парка до 17 юни. Указаният срок обаче не бил спазен и проектантите са го представили на 25 юни.


Проектът за възстановяване на Западния парк е финансиран с 10.9 милиона лева по оперативна програма "Региони в растеж", от които 2.3 милиона лева са национално съфинансиране. Главният изпълнител на обекта е "Галчев инженеринг", който спечели обществената поръчка с по-ниска предложена цена.
Строителните дейности в Западния парк започнаха на 6 юни 2018 г. Срокът в договора на възложителя Столична община с изпълнителя "Галчев инженеринг груп" е 365 календарни дни и трябваше да приключи на 6 юни. От април обаче информационната табела на обекта сочи краен срок 10 декември. Забавянето с близо половин година е уредено от надзорната фирма - общинската "Софинвест", която е признала 118 дни с неблагоприятни метеорологични условия за работа. В тази бройка не са включени проливните дъждове през юни.


Столичната община обяви на сайта си, че ще предприеме необходимите действия за възобновяване на ремонтните действия в Западния парк.


Според договора се предвижда благоустрояване на представителната част на Западен парк - тази, в която има изградена паркова инфраструктура. Тя е с площ 530 дка (от общо 2000 дка парк) и обхваща зоната между бул. "Сливница" и бул. "Царица Йоанна" и от жп линията София - Перник до река Суходолска.


Трябва да бъдат обновени настилките, да се изградят нови детски площадки, а цялото парково обзавеждане да се подмени. Ще има и поливни системи. Предвидено е още изцяло ново осветление, както и видеонаблюдение в тази част на парка.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6070 Неутрално

  Откъде ги намира Софийска община тези калпави изпълнители

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Нито е хубаво, нито е готово - гарантирано от герб!
  Бе как няма поне един обект и ремонт, дето и проекта и изпълнението му да са наред?
  Молим да не се споменава метрото, щото то е предмет на съвсем друг, необщински контрол.

 3. 3 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Откъде ги намира Софийска община тези калпави изпълнители
  —цитат от коментар 1 на neut


  Проблемът има и друго измерение. Няма кадастрална карта на подземната инфраструктура. И от тук, всеки копае, прекъсва, идва аварийната, закърпва и така до следващия път. Да оставим настрана, че ревизионните и канализационни шахти, са пъзел с повишена трудност и липса на инженерна логика.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 4. 4 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2088 Гневно
 5. 5 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 185 Неутрално

  За козирката разбрахме. Но от месеци в парка нищо не се случва.Беше грубо и брутално разкопан с багери с голяма лопата, сякаш не се ремонтира парк, а се прави воден цикъл, както беше казал един колега от форума. По алеите, осветлението, пейките, растителността не се движи нищо. Очевидно преди да се фундира козирката на Сливница, която е върху магистрален водопровод даже една пейка не може да се постави.

 6. 6 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3036 Гневно

  Ако днес в София се направи нормален ремонт, това ще е новината!

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5322 Неутрално

  До коментар [#3] от "Минас Бахдасарян":

  И кой е виновен за това ? Може би аз ?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5322 Неутрално

  До коментар [#5] от "liz31552545":

  Как нищо- ПЛАЩАТ се редовно надници за НЕсвършена работа !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5322 Неутрално

  До коментар [#6] от "arcanum":

  Никакъв шанс. За съжаление.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#3] от "Минас Бахдасарян":И кой е виновен за това ? Може би аз ?!?!?
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  По нашите географски ширини виновен не може да намериш.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 11. 11 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Откъде ги намира Софийска община тези калпави изпълнители
  —цитат от коментар 1 на neut


  В случая не изпълнителя е главния калпазан, а поръчителят И проектантът.

  1. Поръчителят: КОЙ СЕРСЕМ подписва договор за календарна година, и после го удължава щото видите ли-през годината имало и държ, и сняг, и жеги?!? 'Ми това има ВСЯКА година! Друг е въпросът ако през последните 10 г' е имало ...да кажем 62 дена с валежи, а тази година имало 67 такива дни. Тогава е легитимно да удължат срока със 5 дена. Да уточня, ако е имало не 62 дена с валежи а само 50-НЕ СЕ съкращава срока.

  2. Проектантът!

  ВСЕКИ студент 3- 4ти курс може да проектира парк с елементите му, и фундаментите на козирка. На хартия. На територията на Западния парк, или в Сахара, или в Сибир. Разликата между студент 3-4ти курс и проектантско бюро е че бюрото трябва да е наясно че проектира реален обект в реална среда, където и преди тях са ставали неща: Полагани са водопроводи, канализация и др. неща.

  И че проектантското бюро би трябвало да знае как да издири какво съществува на терена. От стари планове, или със съвремена апаратура която посочва с точност до см' къде има нещо, какво е то, и дали функционира или е изоставено и неизползваемо.

  Въпросните проектанти са за бой/изключване от участие в конкурси за обществени поръчки. Да се опитат да направят този номер на някой частник инвеститор! Ще и спука от бой, физически, после ще им строши ахтонобилите, и накрая ще ги осъди за нанесени щети поради небрежност/некадърност. Ако имат професионална застраховка-няма да фалират. Ако нямат-да 'фащат мистрията, за проектанти НЕ СТАВАТ!

  За протокола.
  До коментар [#1] от "neut":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5322 Неутрално

  До коментар [#11] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Подобно скенерче имам у дома за ток, вода и метал в стените. Доста евтино беше.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#3:"Минас Бахдасарян"][/quote]

  Тази част на парка я разкопаха преди година!
  Сега ли стана ясно, че няма кадастрална карта, а има водопровод там?

 14. 14 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  Фундаментите на козирката при главния вход на парка се оказало, че са проектирани в зоната на магистрален водопровод и отклонението му
  ======================

  Това повече не е смешно❗В столица няма нито адекватна архитектна група, нито строителен надзор нито геодезична служба🤦🏻‍♂️

 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Грешката е верна дрОгаре! Има дъжд, има сняг, а сега и голема жега. Па ша удължим срока! И после се гответе за ремонт, тъй да знаете!

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5322 Неутрално

  До коментар [#10] от "Минас Бахдасарян":

  Ами да потърсят.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  Изоставени конструкции...

 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  Когато се дава виза за проектиране, на проектанта му се предоставя от техническата служба на общината кадастрална карта с нанесени всички подземни комуникации, с които проектантът е длъжен да се съобрази, иначе проекта няма да бъде приет от общинския експертен съвет. Ако кадастралния план не е верен или пълен, отговорност носи общината.

 19. 19 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 303 Неутрално

  В този парк не се върши нищо от много месеци и времето няма нищо общо. Обещал съм си ако парка е готов до декември да купя една бутилка Джак Даниелс и да я занеса в общината- подарък за кметицата. Убеден съм обаче, че ще си я пия сам в къщи. Развалиха хубавия парк вече втора година тъпаците

 20. 20 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#11] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Подобно скенерче имам у дома за ток, вода и метал в стените. Доста евтино беше.
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА


  Е, твойто е домашно, и май работи само за метали. Ама върши работа, като искаш да пробиеш дупка в стената, нали?


  Ама има и по голями (нещо като малка раница, под 10 кг с батериите, с една пръчка с чиния като металотърсач). По простите (те са и бая по малки) само пищят на метал. По модерните имат екран на който се виждат бая ясно разни неща различни от земя. Откриват ВСЯКАКВИ тръби (и пластмасови, и цементови, не само метални) и дават индикация дали нещо тече по тях. Или дали има теч на вода/петрол (за газ не знам дали има такива). Работи до дълбочина 2-3 м.

  По нашенско НЯМА сериозен предприемач без поне два-3 такива уреда. И ВЪВ ВСЕКИ договор за обществена поръчка се споменава че на строителния обект трябва да има поне един такъв уред, калибриран и сертифициран през 6 месеца. И всеки кОпащ го ползва, щото ако повреди нещо-ПЛАЩА ЯКО. Та не се крият с обяснението "ама не ми казаха че има нещо тук)-просто са задължени да проверяват. Тоест тех'контрола им припомня да проверяват, ако тех'ръководителя на обекта забравя това. И ако работите спират щото открили нещо за което не ги уведомили-имат легитимна причина да получат удължаване на срока+заплащане защото механизацията им не работи НЕ по тяхна (на предприемачите) вина.

  Ама има и нещо друго: Имаме и бая свестни "план/карта за координиране на подземни системи/тръби/кабели" . Още от времето на Британския мандат, и след това (което тук наричате "кадастрална карта за подземни комуникации"). Тези карти/планове се пазят в общините/разните министерства на хартиен носител и се актуализирват след всяка промяна. И от бая години са достъпни и на ел'носител за по удобно копиране, но в края на краищата са на хартия на всеки обект в който има кОпане.

  И още нещо: ЗАКОН БОЖИ (спазван от всички предприемачи, и изискван/проверяван от тех'надзора) - над всяка тръба се посипва слой 20 см пясък и се полага цветна пластмасова лента. И така на всеки 20 см. Та ако някой кОпа на място където има кабел/тръба-всеки 20 см вижда някаква лента и работи с повишено внимание.

  Не че не стават бели-стават. Ама само когато някой багерист се поувлече в кОпането след работно време без тех'ръководител до него-и чат пат удрят някоя тръба по дълбоко. Но много рядко в по голями проекти.
  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3220 Любопитно

  UNITED EU UNION

  Да... #Кой ли грешно се изходи в гащите на Столичен инжениринг
  против Запада (в Галчеви гащи)?

  "Грешка в проекта спря отново ремонта на столичния Западен парк"

 22. 22 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  В този парк не се върши нищо от много месеци и времето няма нищо общо. Обещал съм си ако парка е готов до декември да купя една бутилка Джак Даниелс и да я занеса в общината- подарък за кметицата. Убеден съм обаче, че ще си я пия сам в къщи. Развалиха хубавия парк вече втора година тъпаците
  —цитат от коментар 19 на Napster


  ++++

  Разкопаха парка през миналото лято и началото на есента - оттогава Галчев бездействат с месеци.

 23. 23 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#11] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  И изпълнителят е виновен. Тотално безхаберие, месеци се бездействаше и не се правеше нищо в парка, а как строителният контрол им е признал 118 дни фира всички можем да се сетим.

 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  UNITED ЕU UNION

  Постъпете, коректно, според Вярата си.

  Безбожно мочава комунистическа маст... кметица
  Не заслужава доверието Ви.

  Джак Даниелс, тоже, не бива да се прахосва
  (почтена марка).

  До коментар [#19] от "Napster":

  В този парк не се върши нищо от много месеци и времето няма нищо общо.

  Обещал съм си ако парка е готов до декември да купя една бутилка Джак Даниелс
  и да я занеса в общината- подарък за кметицата.

  Убеден съм обаче, че ще си я пия сам в къщи.
  Развалиха хубавия парк вече втора година тъпаците

 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Има, има отговорни лица да отговарят.
  Ако ли не, Ти ли ще отговаряш, трол Путине?

  До коментар [#14] от "putinxujlo":

  Фундаментите на козирката при главния вход на парка се оказало, че са проектирани в зоната на магистрален водопровод и отклонението му
  ======================

  Това повече не е смешно❗
  В столица няма нито адекватна архитектна група,
  нито строителен надзор нито геодезична служба🤦🏻‍♂️

 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  Опитвам се да разбера защо Костов е виновен, но още никой не е обяснил, а има над 20 мнения. Притеснявам се.

  Фандъче, тая година ще има ли нов зам шеф в Герб, а? Ще има, ще има.....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  Нещо не ми се връзват нещата. Когато фундаментите на арката са правени, не са пречили на никакъв водопровод. Сега, когато се ремонтират същите фундаменти, започват да пречат. Прилича на "забравените тръби" на Топлофикация, заради които се удължи ремонтът на Графа с 6 месеца "по вина на възложителя".

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8323 Неутрално

  Тези грешки от незнание ли ги правят или нарочно.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3556 Весело

  Таман да се зарадвам, че най после остарелите съоръжения по Западен парк ще започнат да се подменят и парка да се благоустроява, и се оказало, че " Фундаментите на козирката при главния вход на парка са проектирани в зоната на магистрален водопровод и отклонението му за жк "Люлин""
  Уникум проектанти, уникум специалности - ВиК, Ел....уникум строителен надзор....Всички тия отбор юнаци щяха да засегнат централен водопровод и то за Люлин ( отклонението му де) ! Остава само утехата, че ремонта се очаква все пак да бъде възобновен скоро и да се надяваме, че няма да изскочи нещо друго, дето изобщо не са го съобразили тия звездни специалисти, надзора и инжинерите от района......

 31. 31 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Жалка история...

  Като всичко,започнато от тази сламена жена без мнение...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 32. 32 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 914 Неутрално

  МАФИЯ ОТ МЕСЕЦИ НИЩО НЕ БАРАТ САМО КРАДНАТ

 33. 34 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1600 Гневно

  [quote#3:"Минас Бахдасарян"][/quote]

  Като няма Кадастър има Съгласуване!
  Вземаш писма от всички Експлоатационни дружества, после съгласуваш проекта със тях и си готов!
  Но понеже проекта е Общински - давай през просото)
  На това отгоре като вземеш да копаеш събираш де що има някой нещо под земята и ти се подписват на чертежа, че нямат нещо там!
  Който копае и поврежда без да е уведомил тази хара - да си плаща гяволъка!
  Аман от некадърници! Аман!

  пп Късал съм електрически кабел със всичките му изброени отгоре съгласавания. Е, нямаше как да ме хванат за канарче!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 34. 35 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1600 Гневно

  Само чакам да стане патакламата: Празното пространство пред Младост 1А го застроиха плътно - беше пазар със бараки едно време.
  Огоре минава 100кV далекопровод, отдолу топлото и водата на всички Младости.
  Ако трябва да поправят нещо под земята ще бъде веселба.
  И пак ще има чесане по главата и питане: Кой разреши?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 35. 36 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  Моите наблюдения от преустройството на Западен парк са че знаят много добре къде минава магистралния водопровод, защото в основното му трасе нямаше изкопни дейности, единственият проблем е с главния вход на парка. Това е процедурна игра, защото дейностите са замразени след смяната на пусковия срок.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK