ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Главният архитект на "Младост" контраатакува Фандъкова за строеж в района

Теренът (в червено), който получи разрешение за строеж, е в междублоково пространство. Илюстрацията е предоставена на "Дневник" от Войслав Тодоров, общински съветник.

Теренът (в червено), който получи разрешение за строеж, е в междублоково пространство. Илюстрацията е предоставена на "Дневник" от Войслав Тодоров, общински съветник.Главният архитект на район "Младост" Стефан Стефанов, чиято оставка беше поискана от кмета Йорданка Фандъкова на 28 юни заради даденото разрешение за строеж в междублоково пространство, отговори на обвиненията с писмо до медиите.


"Искам да заявя, че отправените към мен обвинения с пост във Фейсбук от страна на г-жа Фандъкова са неверни. Издаденото на 20.05.2019 г. разрешение за строеж при бл. 401 в "Младост" е резултат от професионално извършена работа, при спазване на законоустановени процедури и срокове, във връзка с искане за издаване на такова разрешение от страна на собствениците от 02.10.2018 г.", обяснява арх. Стефанов.


Той заявява, че законният срок за издаването му е 14-дневен, докато в случая има забавяне с осем месеца поради наложили се поправки в документите, изискани от главния архитект на района. В началото на май той уведомил кмета на "Младост" Румен Русев, че предстои да издаде такова разрешение. Става въпрос за 5-етажна жилищна сграда върху 900 кв.м площ.
Теренът, отреден за строеж между блоковете 401, 409 и 411, стана повод за постоянни протести от 2016 г. Мястото е било общинско до 2001 г., когато общинската "Софийски имоти" го продава на частна фирма за 46 хил. лева. През 2009 г. главният архитект на София, тогава Петър Диков, издава строителна виза, по която се изготвя инвестиционен проект за 7-етажна сграда първоначално, после намалена до 5 етажа.


Въпреки бурните протести на гражданите собственикът на терена "ДЛД-Младост" ООД получи разрешително за строеж на 20 май от архитекта на "Младост". Само два дни по-късно "ДЛД-Младост" продаде същия терен от 1.4 дка на друг собственик. Сега той по закон е в правото си да строи, обясни преди дни пред "Дневник" кметът на "Младост" арх. Румен Русев.


Фандъкова поиска оставката на архитекта на "Младост" с мотива, че от два месеца работна група на Столична община търси решение на този проблем с евентуално предоставяне на друг имот на собственика, а той въпреки това издал разрешителното за строеж. Във Фейсбук тя окачестви действията на арх. Стефанов по следния начин:


"Това освен явен саботаж на преговорите е и провокация към нашите общи усилия с общинския съвет да запазим за зелени площи терени, които са междублокови пространства и градини."


Главният архитект на района обаче опровергава тезата на Фандъкова за обсъждана замяна на терена.


"През 2017 г. по инициатива на район "Младост" са водени разговори за евентуална замяна с равностоен общински имот, но със заявление от 04.10.2018 г. собствениците на имота заявяват, че не искат да бъде заменян с друг и желаят построяване на жилищна сграда. Така че твърдението, че в момента текат преговори със собствениците, е невярно. Тъй като не само не съм включен, но и не съм информиран за създаването и работата на работната група, сформирана на 02.04.2019 г., не съм имал информация за нейната работа и планове за горепосочения имот", пише той в писмото си до медиите.


"Смятам, че думите "провокация" и "саботаж" не звучат нито професионално, нито политически грамотно, когато говорим за диалог между институции, затова няма да ги коментирам. Отправяне на обвинения без проверка на фактите очевидно е лошо ПР решение, кореспондиращо с фалшива новина", заявява районният архитект на "Младост" Стефан Стефанов.


На последния протест на живеещите в "Младост 4" присъства общинският съветник от БСП Милка Христова, която е член на работната група, сформирана да реши проблема. Тя обясни на всички, че сега лично главният архитект на София Здравко Здравков се е заел да намери изход от ситуацията, тъй като наистина собствениците на терена вече могат да строят, след като имат разрешително за това.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK