Общинари: Наказват кучетата заради несвършената работа на местната власт

Осиновяване на бездомни кучета

© Анелия Николова

Осиновяване на бездомни кучетаНаказват кучетата заради несвършената работа на общините", казва общинският съветник Марта Георгиева от София по повод драстичното повишаване на глобите за стопани на кучета без намордник или за свободното им разхождане, ако са над 5 кг. Тези мерки изобщо няма да решат проблема, защото той е съвсем друг, каза тя и допълни, че "по закон общините трябва да контролират идентификацията и регистрацията на домашните кучета, но не го правят".


Повишаването на глобите ще остане само текст в закона, тъй като общините нямат ресурс за постоянен контрол, смята екологът на столичния район "Лозенец" Димитър Асенов. "В комисиите, които сформираме за проверки, няма полицай и стопаните на агресивни кучета не се притесняват да отказват съдействие - не дават паспорта на кучето и т.н.", очерта ситуацията той. В сайта на всеки столичен район има карта, в която са означени позволените и забранените маршрути за разхождане на домашни кучета, допълни той.


Колко домашни кучета има София?
"Годишната такса за куче е 24 лева. Приходите в бюджета на Столична община от тази такса от години е около 135 хиляди лева. Като се раздели тази сума на 24, се оказва, че в София само за около 5600 домашни кучета се плаща такса. Още толкова вероятно са кастрираните, които са освободени от този местен данък, и общият сбор показва колко са регистрираните кучета", казва Георгиева.


От Столичната община потвърдиха пред "Дневник", че общият брой на регистрираните кучета в София в момента е 12 764. От общинския пресцентър обясниха, че са стигнали до тази бройка, след като са сумирали данните от всеки от 24-те столични района, тъй като все още единният електронен регистър за кучета не действа. Например в район "Лозенец" са 340 кучета, в "Средец" са регистрирани 75 през 2018 г., а през тази още 30...


Веселин Асенов, директор на общинското предприятие "Екоравновесие", каза, че не знае какъв е реалният брой на кучетата в столицата. "Нямам отношение към домашните кучета и не знам. Ние се занимаваме с бездомните", обясни той.


Проучване, направено от социологическа агенция "Маркет линкс" през август-септември 2009 г. по поръчка на Столичната община, установява, че броят им е 250 хиляди. В това число не са включени бездомните кучета, обясниха сега от агенцията пред "Дневник". Ако се приеме, че броят им оттогава не е драстично намалял, а няма индикации за това, то значи, че под 10% от домашните кучета в столицата са регистрирани.


Кой трябва да контролира дали стопанинът е регистрирал кучето си?


В Закона за защита на животните, чл. 59, ал. 3, е посочено, че контролът за регистрацията им се осъществява от органите на местната власт. Сиреч от общините, които трябва "да извършват периодични проверки".


Това означава кметът на София да е разпоредил на районните кметове, а те от своя страна да са наредили на домоуправителите на етажните собствености да извършват добронамерено проверка на стопаните на домашни кучета, разясни Марта Георгиева. Целта е те да се регистрират, за да има точна информация за всяко куче – каква порода е, обезпаразитено ли е, кастрирано ли е, има ли поведенчески проблеми. Тогава и собственикът му ще се замисли дали с лека ръка да изостави домашния си любимец, допълни тя.


"В момента районните администрации нямат ресурс за осъществяване на контрол. Аз съм сам и отговарям за зелените площи, за дърветата, за всичко, свързано с околната среда, и същевременно да извършвам проверки на кучетата", обясни Димитър Асенов, еколог на район "Лозенец".


"Ако Столична община си вършеше работата, както изисква законът, приходите от такса "куче" щяха да са около 5 милиона лева годишно, а не 135 хиляди лева, както е сега", твърди Георгиева.
Но тогава защо не се събират тези пари? Според нея много по-лесно е да се дават общински пари за приюти за бездомни кучета – 2.6 милиона лева годишно, отколкото да се наложи строг ред и отчетност в тази дейност.Бездомни кучета на София се осиновяват в Германия


От 2016 г. Столична община подпомага и развива кампанията за осиновяване на бездомни кучета. За този период граждани доброволно са взели от приютите 2648 кучета, съобщиха от общината.


"Имаме спогодба с фондация "Щройерхилфе" за осиновяване на наши кучета в Германия. В град Атристал има лицензиран приют за бездомни кучета, който е съобразен с всички европейски изисквания", заяви зам.-кметът по околната среда Йоана Христова. През април бяха изпратени още 20 животни в Германия, които преди това бяха ваксинирани, обезпаразитени и кастрирани за сметка на Столична община.


"Осиновяването е благороден акт, но не е решение на проблема с бездомните кучета. То е все едно да си купиш куче от магазин, за да го спасиш. Така ти всъщност стимулираш продажбата на животни в зоомагазините, както и дейността на фермите, където те се отглеждат най-често при ужасни условия", коментира общинският съветник Марта Георгиева от ДСБ.


По същия начин на мястото на осиновеното бездомно куче пристига друго, защото не е спрян притокът на нови животни. "Не се извършва стриктен контрол на всички безстопанствени кучета в дворове, по строежи и другаде", каза тя. Затова общинският приют непрекъснато е пълен с около 1600 кучета – колкото се осиновяват от доброжелателни доброволци, толкова нови влизат на тяхно място в приюта. "Днес са осиновени 30 и прибрахме 50 нови" - това е схемата, която иначе изглежда милосърдна", каза тя. И заключи: "Помнете ми думата, ако не се промени контролът, и след 20 години проблемът с кучетата в София ще е все същият."


Тя цитира предписанията на Световната здравна организация като решение на проблема: заради човешкото здраве бездомните кучета трябва да се кастрират, ваксинират, обезпаразитят и да се връщат в тяхното местообитание. Така те ще го пазят поне няколко години от пристигането на нови кучета там.


Депутатът Десислава Атанасова, ГЕРБ, по време на парламентарните дебати за повишаването на глобите за агресивни кучета без намордник призна: "Осъзнаваме, че общественият интерес през последните десет години бе насочен основно към проблема с безстопанствените и бездомни кучета и овладяване на популацията. Така на заден план останаха обществените отношения, свързани с отглеждането, безконтролното пускане и разхождане на кучета." Според нея изменението в Закона за ветеринарномедицинската дейност цели подобряване на контрола и повишаване безопасността за населението.


Куче водач на незрящи хора

© Георги Кожухаров

Куче водач на незрящи хора

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Каква е връзката каишка и намордник със регистрацията?!?

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3119 Любопитно

  То кога ли, местната власт и администрация си вършат работата? Да не говорим, за качеството на услугите!

 3. 3 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4685 Неутрално

  Да спасим кучетата от децата!

  Gunter glieben glauchen globen
 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Каква е връзката каишка и намордник със регистрацията?!?
  —цитат от коментар 1 на Nikolay Savov


  И аз не разбирам ! Както и не ми става ясно , защо ОБЩИНИТЕ да имат вина , за това , че някои "любители " - кучкари не могат да обуздаят любимците си ! Ако съм ОБЩИНАР / както беше в един период при соца / просто ЗАБРАНЯВАМ притежанието на всякакви кучета като дом.любимци / просто се изтребват "хуманно " /.Само на овчарите се разрешаваше да имат помощници - кучета !

 5. 5 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Любопитно

  Не е лесно в днешни дни,да си кучелюбец или веган!
  Но всичко ще си дойде на мястото,когато турболиберализма победи в световен мащаб!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 6. 6 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Да беше само в София. Във всеки град кметът и общинските съветници си клатят краката и получават заплати, а глутниците кучета гладуват и продължават да нападат хора, безпризорните котки също се размножават и мяукат в 3 ч. през нощта.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 7. 7 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Тя цитира предписанията на Световната здравна организация като решение на проблема: заради човешкото здраве бездомните кучета трябва да се кастрират, ваксинират, обезпаразитят и да се връщат в тяхното местообитание. Така те ще го пазят поне няколко години от пристигането на нови кучета там.
  *
  В другите европейски държави въобще не се церемонят с бездомните кучета. Направих си труда да проуча какви са законите и се оказа, че в повечето държави скитащите кучета се прибират в кучкарници, а непотърсените и неосиновени кучета след определен период от време се приспиват.
  Затова в България проблемът с бездомните кучета никога няма да бъде решен: хем се дават много пари, хем кучетата не намаляват. Някой има интерес от това.

 8. 8 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Любопитно

  Колеги,знае ли някой, веганите с кво си хранят кучетата?
  Дават ли им месце,или ги карат да пасат тученица?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 9. 9 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Без крути мерки ще продължава да има хора разкъсани от глутниците !!!

 10. 10 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Да спасим кучетата от децата!
  —цитат от коментар 3 на Alarmstufe: Rot


  Първо някой трябва да те спаси от тебе...
  Межу другото надали има дете което не харесва кученца и котенца...
  Стига да не е възпитано от родители полуидиоти................

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 973 Весело

  "Наказват кучетата заради несвършената работа на общините", казва общинският съветник Марта Георгиева от София по повод драстичното повишаване на глобите за стопани на кучета без намордник или за свободното им разхождане, ако са над 5 кг. Тези мерки изобщо няма да решат проблема, защото той е съвсем друг, каза тя и допълни, че "по закон общините трябва да контролират идентификацията и регистрацията на домашните кучета, но не го правят"."

  Ако моЕ да запитам многоуважаемата госпожа и аФтора и "Дневник" дето и угаждат на акъла, какво общо има регистрацията на кучетата със задължението за намордник!? Аз, като изключително ограничен индивид, намирам разлика между това да ме нападне куче с намордник и такова без. Бих казал, че разликата е "болезнено" отчетлива. И може би защото както казах съм изключително ограничен, не намирам съществена разлика в това дали ще ме ухапе регистрирано или нерегистрирано куче БЕЗ намордник.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 13. 13 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1463 Разстроено

  До коментар [#11] от "Милост за живите":

  Прави те психопат и би трявбало да си под наблюдението на местния психодиспансер.

  Perhaps you and I have lived with this miracle too long to be properly appreciative. Freedom is a fragile thing and is never more than one generation away from extinction. It is not ours by inheritance; it must be fought for and defended constantly by each generation, for it comes only once to a people. Those who have known freedom and then lost it have never known it again. #ОСТАВКА
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5838 Неутрално

  Наказват?
  Наказват кучетата заради стопаните им. Но понеже стопаните трябва да прилагат "наказанието" пак няма да работи, заради контрола

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 282 Неутрално

  просто ЗАБРАНЯВАМ притежанието на всякакви кучета като дом.любимци / просто се изтребват "хуманно
  —цитат от коментар 4 на doroteus


  Онзи ден един дядо на улицата ми каза, цитирам: "Ако един човек не обича животните, то той не обича и хората."

 16. 16 Профил на insigh
  insigh
  Рейтинг: 600 Неутрално

  регистрираните кучета в София в момента е 12 764

  смях в залата....

 17. 17 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Ако нямате спокойствие заради кучешки лай до жилището ви можете да подпишете тази петиция
  kuche.mypressonline.com/petition.php

 18. 18 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 440 Неутрално

  "Ротвайлери изядоха стопанина си" е любимата ми новина.

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4004 Неутрално

  "Повишаването на глобите ще остане само текст в закона, тъй като общините нямат ресурс за постоянен контрол, смята екологът на столичния район "Лозенец" Димитър Асенов. "В комисиите, които сформираме за проверки, няма полицай и стопаните на агресивни кучета не се притесняват да отказват съдействие - не дават паспорта на кучето и т.н.", очерта ситуацията той. В сайта на всеки столичен район има карта, в която са означени позволените и забранените маршрути за разхождане на домашни кучета, допълни той."

  Няма нужда от закони, които не се прилагат, а от мерки, които дават резултат ! Ако глобите ще си стоят на хартия, за какво е целия този шум в обществото ?

 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#8] от "Милост за живите":
  С гербери ги хранят. Лично съм виждал.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Това което прави Дневник е най-малкото неетично. Всеки може да каже някъде някаква глупост, това че тази г-жа Марта Георгиева е наприкавала тези неща не означава непременно, че е некомпетентна, необразована и т.н. Не разбирам това злорадство у "журналистите"...

 22. 22 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Има ли конкретна причина, никоя българска медия да не споменава нищо за земетресението в Калифорния

 23. 23 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  До коментар [#11] от "Милост за живите":

  Той колегата правилно ти е отговорил,че си психо. Между другото, катопросиш милост за живите, кучетата и котетата които си убил са били живи, нали? За тях милост не е достигнала май. Колко милост искаш за себе си?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 24. 24 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 323 Неутрално

  бездомните улични кучета също ли ще са с намордници? Как ще се хранят бря? А ако има улични кучета без намордници Екоравновесие ли ще глобяват?

 25. 25 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1149 Весело

  До коментар [#22] от "uq":

  Не, но много по-важно е да се спомене за Тръмп и рокерите или пък за раждането на белуга.
  А то земетресение някакво, как да го припишатна рижавия?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 26. 26 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 626 Весело
 27. 27 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Някакси в чужбина го няма този проблем. Първо няма бездомни. Второ - почти няма с намордници, само доказано агресивните, защото стопаните не искат да плащат за обезщетения, които са солени. Няма проблем да е без намордник но всеки си отговаря за животното. Почти на 100% са регистрирани и ако не са има глоби. Паспорт никой не исисква да се носи, по чипа се влиза онлайн и се вижда кое е кучето т. н. и няма проблеми. с намордници, агресии и т. н. Това трябва да се направи тука - да се следи за регистрация, отговорност на собствениците и тези, които са безпризорни да изчезват.

  забавление и приключение
 28. 28 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Това иска да каже може би жетата от интервюто - да не откриваме топлата вода а да регистрираме и контролираме, като тези с многото ротвайлери дето не са регистрирани - да се вземат или се наложи глоба на стопанина или да поеме отговорност за действията им.

  забавление и приключение
 29. 29 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 399 Неутрално

  А приходите от глобите за общината ли остават или отиват в централният бюджет някаде? Щото това е от огромно значение за стимулите дали една община ще се старая да глобява или не. Ако от това им зависише заплатата, щяха да имат лична сметка да глобяват, ако парите отиват в централното правитеслво, общините нямат особен стимул да се стараят.

 30. 30 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Любопитно

  До коментар [#11] от "Милост за живите":Той колегата правилно ти е отговорил,че си психо. Между другото, катопросиш милост за живите, кучетата и котетата които си убил са били живи, нали? За тях милост не е достигнала май. Колко милост искаш за себе си?
  —цитат от коментар 23 на sandman


  Спокойно колега!
  Всички кученца които съм обесил,бяха русофоби!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 31. 31 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Любопитно

  До коментар [#11] от "Милост за живите":Той колегата правилно ти е отговорил,че си психо. Между другото, катопросиш милост за живите, кучетата и котетата които си убил са били живи, нали? За тях милост не е достигнала май. Колко милост искаш за себе си?
  —цитат от коментар 23 на sandman


  Спокойно колега!
  Всички кученца които съм обесил,бяха русофоби!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8152 Неутрално

  Все някой трябва да е виновен. Но не са кучетата.

 33. 33 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1747 Весело

  Ако моЕ да запитам многоуважаемата госпожа и аФтора и "Дневник" дето и угаждат на акъла, какво общо има регистрацията на кучетата със задължението за намордник!? Аз, като изключително ограничен индивид, намирам разлика между това да ме нападне куче с намордник и такова без. Бих казал, че разликата е "болезнено" отчетлива.

  И може би защото както казах съм изключително ограничен, не намирам съществена разлика в това дали ще ме ухапе регистрирано или нерегистрирано куче БЕЗ намордник.
  —цитат от коментар 12 на todor._89


  Някаква жена звъни в полицията (или в някаква служба, отговорна за бездомните животни):

  -Ало- едно бездомно куче ръмжи и иска да ме ухапе!

  -Госпожо- кучето има ли маркер на ухото си?

  -Има.

  -Тогава не се притеснявайте- кучето е кастрирано...

  -Абе идиот- казах, че кучето иска да ме хапе, не да ме е**...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 34. 34 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Разстроено

  Все някой трябва да е виновен. Но не са кучетата.
  —цитат от коментар 32 на Роси


  Тека е Дневникъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 35. 35 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Глупости говорят хора, дето носа си не посказвали в чужбина. Никъде кучетата не се рахождат свободно без саишка, в праковете само в определените заградени места за тяял . Куче не може да се разхожда без каишка никъде във виена, с изключение на затворени/заградени леста в парковете, които са отбелязани специално че са за кучета. Куче н е може да се разхожда без намордник, независимо колко е голямо, да пътува градския транспорт и ит.н без намордник. Там се носи намордника и метне ли се в градския транспорт му се слага наморзника....та така не няма ухапани и изплашени хора. Отделно глобите за оставено ако са от 36 евро нагоре. Свободията дето тука се разбира като демокрация, я няма никъде- Влизайте в час. Намордик и нашийник и накъс повод. Не да ми скачат, да се хвърлят и хапят свободни пуснати нвсякъде, щото били нехапели...

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#1] от "Nikolay Savov":

  Спокойно, освен тази връзка и друга ти се губи, пак.

 38. 38 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Мерките за обезопасяване на животните, предвид, че не са разумни същества, е неправилно да бъдат квалифицирани като "наказание". Дневник, бъдете коректни когато пишете нещо, иначе не сте нищо повече от агенти провокатори на ненужни вълнения.

  мурзилка
 39. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1914 Любопитно

  Елементарно и без новоприети закони. Просто всяко куче без намордник се проверява за чип (регистрация в общината), ваксина и се пише глоба ако ги няма. Получава се ефекта на доминото и скоро всички кучета ще бъдат разхождани с намордници, за да нямат главоболия собствениците с разните проверки. Гарантирам, че най-стриктно ще са с намордник, точно нерегистрираните кучета...
  Така де, търсим ефекта "кучетата да са безопасни за хората" , а не "давай да наказваме и тормози всеки дето има куче".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 40 Профил на Ник
  Ник
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "pamela":

  Всеки един проблем може да бъде решен,стига да има необходимата воля и компетентност от страна на хората,които отговарят за това.По отношение на контрола на домашните и "улични" кучета,всяка община трябва да има регистър за кучетата-домашни и "улични",на своята територия.В този регистър,задължително трябва да има информация с личните данни и адреса на собственика на домашно куче,има ли кучето паспорт с информация за име,порода,тегло,данни за обезпаразитяване,ваксини,данни за нрава на кучето,платени такси за притежание № НА чип и т.н!Когато контрольор проверява дадено домашно куче на улицата или в градинката,веднага влиза с телефона в база данни на общината и му става "ясно"за какво става въпрос!Ако собственикът е "забравил "паспорта,нарушава закона за "водене" на кучето на повод и с намордник,не е плащал такси и т.н. глоба!Ако собственикът откаже да плаща,се вика полиция и ако е голям бабаит,може да "пренощува" в районното!Куче в градския транспорт-задължително на повод и с намордник!За "уличните"кучета основно се грижи общината.Също регистър:порода,кастрация,обезпаразитяване,ваксини,чип с №.Здравите кучета-в кучкарник или на улицата,да си "изживеят" старините!Опасните,агресивни и неизлечимо болни-ефтаназия!Който си остави домашното куче на улицата,безпризорно-солидна глоба!При смърт на домашно куче,се уведомява общината и тя трябва да погрижи за 'изгарянето" му в "кучешки"крематориуми.За агресивни и опасни породи кучета-задължително на повод и с намордник!Забранени разходки сред хора!Общината да изгради специални оградени терени за разходка н атакива породи!Контрол:общински инспектори и "зоо полиция"!Съвместни патрули.Може и още да се напише.Не съм най-умният,но КОНТРОЛЪТ е най-важният "елемент"!

 41. 41 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2467 Любопитно

  "Веселин Асенов, директор на общинското предприятие "Екоравновесие", каза, че не знае какъв е реалният брой на кучетата в столицата. "Нямам отношение към домашните кучета и не знам. Ние се занимаваме с бездомните", обясни той."

  Този не открива връзка между едното и другото?
  Ако беше така, след кастрацията на бездомните кучета, бройката бездомните устойчиво трябва да намаява?!

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK