За по-чист въздух София ще купи електробуси, трамваи и тролеи с еврофинансиране

За по-чист въздух София ще купи електробуси, трамваи и тролеи с еврофинансиране

© Анелия НиколоваКметът Йорданка Фандъкова предлага Столична община да кандидатства за безвъзмездна помощ от Европейския съюз, за да повиши качеството на атмосферния въздух в София. Целта е да се получат 218 млн. лв. по оперативна програма "Околна среда" за купуване на нови електрически автобуси (електробуси), трамваи и тролеи. Предстои на следващата сесия на Столичния общински съвет да бъде разгледано и гласувано предложението на Фандъкова.


То е конструирано в три отделни проекта. Първият е за 30.3 млн. лв. и е в партньорство на Столична община със "Столичния автотранспорт". С тези пари ще се купят 55 нови електробуса и зарядни станции за тях. Те ще бъдат пуснати по маршрути за "довеждане" на пътници до метрото и трамвайната мрежа.


Вторият проект е със "Столичния електротранспорт", с който общината ще кандидатства за финансиране на 30 нископодови бързозарядни електробуси, които да сменят дизеловите автобуси по линии на градския транспорт. В проекта се кандидатства и за втора позиция – доставка на 30 нови съчленени тролейбуси. Те ще сменят старите тролеи по линии № 6, 7 и 11. Общата сума по този проект е 90 млн. лв.
Третият проект на Столичната община е за купуване на 25 нови нископодови трамвая, които ще се движат по линии № 4 и 18. Те ще струват 97.7 млн. лв.


"Използването на нови трамваи, тролеи и електрически автобуси ще допринесе за значително намаляване на фините прахови частици (ФПЧ-10) и на нивата на азотни оксиди", отбелязва в мотивите си Фандъкова. Така на практика ще се подкрепят целите на "Програмата за управление на качеството на атмосферния въздух в София за периода 2015-2020 г."


Вчера съдът задължи Столичната община да обявява стойностите на замърсяване на въздуха.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK