Предприемачи: Конфликтите в строителството вдигат цената на жилищата

Предприемачи: Конфликтите в строителството вдигат цената на жилищата

© Цветелина БелутоваОтворено писмо до кмета Йорданка Фандъкова изпрати днес Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), с което се противопоставя на действията, довели до конфликтни ситуации в строителството на жилища. В последната година нарасна напрежението между Столичната община, строителните предприемачи и гражданите, смятат от НАСП.


"То достигна размерите на граждански терор. Протест на малка група граждани води до спиране на законни строежи и провокира уволнение на общински служители", се отбелязва в писмото до Фандъкова.


Строителните предприемачи напомнят, че жилищното строителство е един от двигателите на икономиката, като осигурява трудова заетост, генерира доходи към общинския бюджет, внася осигуровки и разширява предлагането на пазара на имоти и така повишава достъпността на жилищата. Според тях всички рестрикции към строителния бранш водят до увеличаване на цената на жилищата.
Напрежението в сектора на жилищното строителство няма да утихне с уволнението на общински служители заради спорни казуси или с въвеждането на нови рестрикции и изисквания към строителните процеси, се казва в писмото на НАСП до кмета Фандъкова. Асоциацията предупреждава, че ще защити правата си в съда, както и организирането на граждански протести от заетите в строителния бранш.


НАСП дава конкретни нормативни предложения:
1. Регулационно преструктуриране на (жилищните) комплекси или регулиране на територии в комплексите с общинска и държавна собственост, където собствениците на имоти, реституирани в комплексите, да бъдат компенсирани.
2. Промяна в Закона за устройството на територията и съпътстващите го нормативни актове.
3. Въвеждане на електронно разрешение за строеж по примера на страни като Северна Македония и Сърбия, където успешно се прилага.
4. Опростяване на проектната документация за издаване на строително разрешение, както е в много страни на Западна Европа.
5. Дигитализация на целия административен процес, съпътстващ жилищното строителство. Така гражданите ще могат активно да участват при планирането на териториите и устройството им ще бъде съобразено и прието от тях. Така ще се премахне напрежението при строителството по тези планове, смятат предприемачите.


НАСП призовава кмета Фандъкова да постави началото на конструктивен диалог между органите на управление, бизнеса и гражданите, за да се търсят оптималните решения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK