Талонът с 10 билета за пътуване в София вече важи за повече от един пътник (обновена)

Талонът с 10 билета за пътуване в София вече важи за повече от един пътник (обновена)

© Иван ГригоровНаредбата за реда и условията за пътуване в обществения градски транспорт на София, която налагаше глоба за пътуване с талон от карта за 10 пътувания без да бъде показан талон №10, е отменена. Член 11 от наредбата, който изискваше талон 10 от картата да се показва и при предишни пътувания, вече не важи. Той е отпаднал от наредбата още на на 5 април 2018 г., обясниха от пресцентъра на Столичната община на запитване на "Дневник".


За разговор между контрольор и пътничка, от който се установява това, съобщи днес "Офнюз", а "Дневник" се обърна към институциите да го потвърди.


На талоните отстрани, по дължина е изписано отпадналото вече изискване "Важи само с талон№10 със същия номер".

© Георги Кожухаров

На талоните отстрани, по дължина е изписано отпадналото вече изискване "Важи само с талон№10 със същия номер".
"Гражданите могат да пътуват с карта от 10 билета без да показват талон №10. Могат и двама души заедно да пътуват с билети от тази карта, като перфорират два билета", обясни Христиан Петров, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност на Столичната община.


Талоните се продават в комплект от 10 с намалена цена от 12 лв. вместо 16, колкото биха стрували 10 билета, купени поединично. Масово потребителите не знаят, че вече от година двете ограничения за тях не важат.


В действащата наредба за пътуване в градския транспорт член 12 посочва кои са нередовните документи за пътуване:


1. персонализиран превозен документ, издаден на лице, различно от ползвателя;
2. подправен превозен документ;
3. персонализиран превозен документ, непридружен от документ за самоличност.


Въпреки промените в наредбата, талоните, които се продават в момента са с надпис "Важи само с талон№10 със същия номер". Този текст е заблуждаващ и от пресцентъра на Столичната община обясниха, че вероятно талоните са отпечатани отдавна и затова са с това изискване, което вече е отпаднало.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK