"Спаси София" прати сигнал в прокуратурата за измами при ремонта на ул. "Граф Игнатиев"

Строителният надзор призна на фирмата-изпълнител на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" 86 дни за неработни, защото валял дъжд. Справката в НИМХ сочи друго, казват от "Спаси София"

© Надежда Чипева, Капитал

Строителният надзор призна на фирмата-изпълнител на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" 86 дни за неработни, защото валял дъжд. Справката в НИМХ сочи друго, казват от "Спаси София"Активисти на гражданската инициатива "Спаси София" внесоха сигнал в Софийска градска прокуратура за нередности при изпълнението на ремонта на ул."Граф Игнатиев". Те твърдят, че удължаването на 300-дневния срок на ремонта с още 86 дни е станало с абсурдни аргументи.


"Оправданието е, че в тези дни е имало неблагоприятни за работа метеорологични условия – обилни валежи през лятото и ниски температури през зимата. Фирмата-изпълнител на ремонта и строителният надзор цитират справка на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ние проверихме, че в някои от посочените като "дъждовни" дни валежите са били 0.3-0.4 л/кв.м за цяло денонощие! Това е колкото една чаша вода! Те обаче са счели такива дни като "неблагоприятни за работа", коментира Борис Бонев от "Спаси София".


Активистите са изискали от НИМХ почасова справка за валежите през 86-те "дъждовни дни" и се оказало, че в много от тях е валяло след края на работния ден - привечер или през нощта. "Въпреки това 46 такива дни също са признати за неработни", добави Бонев.
Разследването на удължения срок на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" е заради спестените по този начин глоби към фирмата-изпълнител - 240 хил. лв. за всеки просрочен ден. Така е записано в договора между Столичната община и "Джи Пи груп", изпълнител на ремонта. Кметът Йорданка Фандъкова многократно заявяваше, че ще налага глоби в този размер, ако обновяването на улицата се забави, напомни Андрей Зографски от "Спаси София".


Активистите са открили и друг начин за прикриване на забавянето на ремонта. Издаван е Акт 10 за спиране на дейностите в определени дни. "При издаден Акт 10 обектът се замразява и никой работник няма право да е там, нито механизация и всякакви строително-ремонтни дейности са спрени", поясни Борис Бонев. В "Спаси София" обаче има видеоматериали и снимки, че точно в тези дни се е работело усилено. Предполага се, че по този начин изпълнителят на обекта е наваксвал закъснението, а Акт 10 вероятно е издаван със задна дата.


"По методиката на ЕС, който финансира ремонта на ул. "Граф Игнатиев", ако има спиране на строителството с Акт 10, но след това се работи на обекта – всички разходи за извършената дейност не се признават от ЕС. Което значи риск от загуба на евросредства и те ще трябва да се платят от бюджета на Столичната община", разясни Бонев.


Активистите от "Спаси София" обясниха, че заедно със сигнала до прокуратурата са изпратили доказателствен материал и до службата на ЕС за борба с измамите – ОЛАФ.


"Има обосновани съмнения, че е осъществена облага за фирмата-изпълнител. Общата потенциална щета от тези уж дъждовни дни е в размер на 4.8 милиона лева", заяви Бонев. Той е сигнализирал прокуратурата и за съмнения за издаване на документи със задна дата от Столичната община.


"По Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) сме внесли искане в Столична община да ни се покажат документите за наложените санкции към фирмата-изпълнител, които кметът Фандъкова така шумно обявяваше в медиите. Тази информация ни беше отказана. Съдът постанови, че Столична община трябва да ни даде тези документи, но това и досега не е направено", обясни Бонев. Според него глобите са били само на думи, а реално на фирмата-изпълнител те са били спестени или в доста намален размер от огласения в медиите – 100 хиляди лева за некачествени настилки и още 109 хиляди лева за надигналите се плочи по трамвайното трасе на ул. "Граф Игнатиев" и площад "Славейков".


По процедура внесеният сигнал от "Спаси София" трябва да бъде разгледан в едномесечен срок. Законът позволява удължаване с още един месец, след което прокуратурата трябва да излезе със становище – дали започва досъдебно производство или прекратява преписката.


Кметът Фандъкова обясни днес по повод подадения сигнал в прокуратурата от "Спаси София", че "има 31 дни във връзка с лошо време през лятото на 2018 г., през които не се е работило. С акт 10 е спряна работата през зимата, както на "Граф Игнатиев", така и на обекти в Зона 4. Разбрах, че има сигнал за работа по време на акт 10 на 28 декември 2018 г. Не разбирам каква е причината, ако има сигнал на 28 декември, да се споделя днес", каза тя, цитирана от столица.бг.


Според нея отдавна вървят проверки и цялата информация за ремонта на Зона 2 на Централна градска част е в прокуратурата и са сезирани всички органи, ОЛАФ и компетентните служби,

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK