Общинари спорят къде да е гранитната морена в памет на Сергей Антонов

Предложението е гранитната морена да бъде пред Терминал 1 на летище София

© Надежда Чипева, Капитал

Предложението е гранитната морена да бъде пред Терминал 1 на летище СофияТрябва да бъде поставена паметната плоча на Сергей Антонов", призова общинският съветник Калоян Паргов, председател на БСП - София. "За да отдадем дължимото на един българин, за когото историята тепърва ще се произнася", отбеляза той пред общинската комисия по образование, култура, наука и културно многообразие.


Зам.-кметът доц.Тодор Чобанов отговори, че Експертният художествен съвет (ЕХС) на Столичната община е обсъдил въпроса на последното си заседание. "Съветът по принцип одобрява инициативата, като предлага за нейната локация друго място, а не предложеното – на аерогара София, пред Терминал 1. Там има специфични обстоятелства, които го правят проблемно. За това едно хубаво място в зелената система на София ще удовлетвори много повече целта на инициативния комитет", обяви доц. Чобанов становището на ЕХС.


"Не е гледан този въпрос на последното ни заседание", заяви за "Дневник" Аделина Филева, член на ЕХС и директор на Софийската градска художествена галерия. Друг член на ЕХС, изкуствоведът Лъчезар Бояджиев, потвърди, че темата не е била обсъждана на последното заседание.
Запитан защо членовете на ЕХС казват, че не са обсъждали този въпрос, доц. Чобанов заяви пред "Дневник": "На заседанието се гледаха 20 - 30 точки и сигурно не си спомнят."


Проверка в протоколите на ЕХС в сайта на Столичната община показа, че последното заседание е било на 27 юни и тогава темата за паметник на Сергей Антонов не е обсъждана. На предишно заседание - от 18 юни, е разгледано предложение за "мемориал - гранитна морена на Сергей Антонов", внесено от инициативен комитет – Симеон Симеонов, председател на Отечествения съюз, и ген. Златан Стойков. В становището на ЕХС не е записана препоръка да се смени местоположението на "гранитната морена" от Терминал 1 на летището в "зелената система на София", както обясни доц. Чобанов.


Експертите от ЕХС препоръчват на "проектантите на мемориалния обект да преосмислят мащаба, цвета на материала и композиционното оформление на образа и текстовете, за да не се налага усещането за лобно място или за надгробна плоча".


Лъчезар Бояджиев, член на ЕХС, добави, че идеята е била да не се претрупва пространството (пред Терминал 1 с гранитна морена) и затова са предложили варианта паметна плоча.


В Инициативния комитет "Памет за Сергей Антонов" влизат Виктор Вълков, ген. Любен Гоцев, покойният Божидар Димитров, Вежди Рашидов, Боян Радев и други. Те многократно са изразявали мнението си пред медиите, че "Антонов е проявил истински героизъм, тъй като евентуално негово признание за съпричастност на страната ни и нейните служби за сигурност в атентата срещу папа Йоан Павел II щеше дълги години да тежи като прокоба над България".


Сергей Антонов е бил служител в представителството на БГА "Балкан" в Рим по времето на атентата срещу папата – 13 май 1981 г. Извършителят на покушението, турският гражданин Мехмед Али Агджа, е задържан и при разпитите посочва Антонов като съучастник в подготовката на атентата. Българинът е арестуван на 25 ноември 1982 г. и излежава почти 4 години в следствения арест. Накрая италианският съд го освобождава "поради липса на достатъчно доказателства" през 1986 г. По-късно той се завръща в София, където през 2007 г. умира на 59-годишна възраст.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  "Сергей Антонов е бил служител в представителството на БГА "Балкан" в Рим по времето на атентата срещу папата – 13 май 1981 г."

  В представителствата на БГА Балкан в чужбина можеха да работят само кадри на ДС...

 2. 2 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1493 Любопитно

  ген. Любен Гоцев?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1430 Весело

  Колцина пасажери са пътували по тая линия София - Рим секи ден, че да има БГА Балкан там свое представителство. Само питам....

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3349 Весело

  Комунистите вече сто години настъпват все една и съща мотика! Издигат паметници на хора които са престъпници,тъпаци или просто незаслужили с нищо да бъдат увековечени. И след време бутат тези паметници или потъват в пълно забвение.

 5. 5 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Щом "историята тепърва ще се произнася" за Сергей Антонов, защо бързат с паметника му!? Разумното общество първо би изяснило историята, чак след това да изтъква паметта на един или друг неин персонаж.

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1493 Любопитно

  До коментар [#3] от "palav_nik":

  Агент „Талев“ (Иван Гарелов) посреща агент „Румен“ (Сергей Антонов) на софийското летище. Вдясно зад Гарелов е шефът на БТА Боян Трайков:

  https://priorities.bg/wp-content/uploads/2019/02/Antonov_Garelov.jpg

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 7. 7 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Плочата да бъде пред посолството на Италия - това е държавата, която съсипа живота на Антонов. И накрая след като го разсипаха казаха, че бил невинен поради липса на доказателства. А гърмения папа ходи на крака при турчина, а не се сети да покани С. Антонов.

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  "Сергей Антонов е бил служител в представителството на БГА "Балкан" в Рим по времето на атентата срещу папата – 13 май 1981 г."В представителствата на БГА Балкан в чужбина можеха да работят само кадри на ДС...
  —цитат от коментар 1 на palav_nik

  Това е нормално, както днес е нормално агенти на САЩ да се издигат в политиката по всички колонии! Става въпрос за човек които е лежал невинен в затвора и е изтезаван от западните служби по средновековни методи и са го дрогирали със серуми на истината и всякакви психотропни, след това здравето му е съсипано!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Щом "историята тепърва ще се произнася" за Сергей Антонов, защо бързат с паметника му!? Разумното общество първо би изяснило историята, чак след това да изтъква паметта на един или друг неин персонаж.
  —цитат от коментар 5 на Митев


  Щото а ако ДС са искали да убият папата са шели да го направят, но никога не са искали да се занимават с глупости! Британските служби и цереуто, редовно се занимават с такива конспиративни теории и ги развиват за да очернят невинни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  "Това е нормално, както днес е нормално агенти на САЩ да се издигат в политиката по всички колонии!"

  Глупости.
  Откъде накъде малка и бедна България е можела да се сравнява с Америка през 1981 г.

 11. 11 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1493 Любопитно

  Публикувано във факти.бг:
  "...Представителството на БГА "Балкан" , "Балканкар" и още няколко се използваха от службите доста често. Чрез тях се легитимираха в Италия агенти с нисък ранг, защото като служители на тези фирми нямаха дипломатически имунитет, но и не преминаваха през дипломатическата регистрация. Всеки, който идва за по дълго време в Италия / без туристите за по 10 дни/ беше длъжен да се яви в посолството и да се регистрира: име, адрес , телефон, месторабата и срок на пребиваване. Този го доведе и му направи регистрацията резидента на службите.Представи го на всички служители на посолството индивидуално / до този момент не ми се беше случвало такова нещо /. Уверих се със сигурност какъв е , когато видях да го води до " аварийния вход " - едно място на оградата, което се прескачаше сравнително лесно, благодарение на едно бетонно стъпало на което някога имало телефонна кабина. Когато имотът става посолство махат кабината но не разбиват основата. Ъгълът с едно дърво скриваше достатъчно това място за да се ползва при крайна нужда. По мое време нямаше постоянен пост на карабинерите. Минаваха от време на време с кола, и бяха почти едни и същи. Познавахме ги по физиономии. За съжаление забравих да пратя другаря Антонов в болница "Умберто I" за психическо освидетелствуване. Тогава щях да скрия епикризата му , да я пазя до днес, като доказателство, което до представя на някой, който не може да повярва, че бяхме много надеждна маша в ръцете на съветските другари"...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3758 Гневно

  Става въпрос за човек които е лежал невинен в затвора и е изтезаван от западните служби по средновековни методи и са го дрогирали със серуми на истината и всякакви психотропни, след това здравето му е съсипано!
  —цитат от коментар 8 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Хайде стига комунистически измислици!
  Малко ли паметници за глупости насяхте из страната, та още ще серете!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  И поради какви заслуги към България ще му се слага плоча.

 14. 14 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 289 Неутрално

  И поради какви заслуги към България ще му се слага плоча.
  —цитат от коментар 13 на Роси


  А какви са заслугите на американските убийци на невинни българи, които си изсипаха бомбите над София и др. български градове по време на Втората световна война, че им издигнаха паметник ? Какви са заслугите на Рейгън към България, че му бе издигнат паметник ? Какви са заслугите на комунистическия галеник Г. Марков та му бе издигнат паметник ?

 15. 15 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1103 Любопитно

  И от какъв зор агент на ДС ще има паметна плоча на летището? А, сетих се, за да напомня на нормалните хора защо трябва да напуснат страната завинаги.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 16. 16 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Най-подходящото място за тази паметна плоча би било, оградата на съветс... пардон - руското посолство.

 17. 17 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Всички паметници ги забиват в тревни площи! Безобразие!

 18. 18 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Паметник на Сергей Антонов? Призивът е от " общинският съветник Калоян Паргов, председател на БСП . Инициативният комитет е съставен от "другари"- Симеон Симеонов, председател на Отечествения съюз, ген. Златан Стойков, Виктор Вълков, ген. Любен Гоцев, покойният Божидар Димитров, Вежди Рашидов, Боян Радев,ген. Стоян Топалов, почетен председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и други".... Е,тогава нещата се изясняват...:)))))

 19. 19 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Ченгетата се грижат за агентите си.
  Особено загрижено когато е посмъртно.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4072 Весело

  Турете я на площада в Рим!

  klimentm
 21. 21 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#7] от "krf54523578":

  Плочата да бъде пред посолството на Италия - това е държавата, която съсипа живота на Антонов. ...
  —цитат от коментар 7 на krf54523578


  Животът си, С.Антонов, е съсипал сам още в деня когато се е съгласил да "служи" на ДС, филиалът на КГБ.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4072 Весело

  До коментар [#7] от "krf54523578":

  Ха ха колко сте нахални това комунистите, не е истина просто!

  klimentm
 23. 23 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1349 Любопитно

  Паметна плоча за какво?Едни служители на КГБ и ДС искат да сложат плоча на техен шпионин?По стечение на обстоятелствата 2 пъти съм виждал въпросният С.Антонов.ДС го превърна в мъченик,разби семейството му и него самият направи ходещ труп!Умря сам и изолиран....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4094 Неутрално

  Щом "историята тепърва ще се произнася" за Сергей Антонов, защо бързат с паметника му!? Разумното общество първо би изяснило историята, чак след това да изтъква паметта на един или друг неин персонаж.
  —цитат от коментар 5 на Митев


  Защото:
  "Антонов е проявил истински героизъм, тъй като евентуално негово признание за съпричастност на страната ни и нейните служби за сигурност в атентата срещу папа Йоан Павел II щеше дълги години да тежи като прокоба над България".

  С други думи не е признал , че ДС е СЪПРИЧАСТНО на атентата срещу папата. Удържал е тайната и заради това сега тези наглеци искат да му издигат паметник. Паметник на ченгето Антонов. България нямаше да пострада от такова признание , защото ДС не беше българска организация. ДС в тоталитарно време беше подразделение на КГБ. Наглостта идва от признаване равенство между България и антибългарската ДС.
  Ако доминираният от ГЕРБ софийски общински съвет допусне този резил, това ще е поредното доказателство , че ГЕРБ и БСП са двете страни на една монета , която се казва БКП.

 25. 25 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  На ул. Болшая Лубянка 2 да я сложат - сградата на КГБ като тяхно колатерално crash test dummy

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4094 Неутрално

  Най-подходящото място за тази паметна плоча би било, оградата на съветс... пардон - руското посолство.
  —цитат от коментар 16 на vhv


  Да , защото Сергей Антонов е бил ченге на българското подразделение на КГБ ДС. Следователно е бил съветски агент и е изпълнявал поръчки на съветската агентура.

 27. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4094 Неутрално

  До коментар [#14] от "krf54523578":

  Американските бомбардировки през ВСВ над София ставаха със съгласуването и разрешението на Сталин.

 28. 28 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  "Сергей Антонов е бил служител в представителството на БГА "Балкан" в Рим по времето на атентата срещу папата – 13 май 1981 г."В представителствата на БГА Балкан в чужбина можеха да работят само кадри на ДС...
  —цитат от коментар 1 на palav_nik


  Прав си ! Освен това , в предаване по тв "Европа " Колоьо Парамов си призна "неохотно ", че е имал задачата да посрещне Ахмед Али Агджа на турската граница и да го настани в хотел /Балкан мисля / , където пребивава 40 дни преди ПОСЕГАТЕЛСТВОТО върху папата !Та си мисля , че комунистическите тайни служби не са НЕПРИЧОМ при убийството :Кольо Парамов: ДС не вербуваше случайни хора
  25 Sep 2007 00:00 novinar.net

  Кольо Парамов е бивш ревизор на БНБ и депутат от 36-о Народно събрание, сега финансов консултант. Името му бе огласено наскоро от комисията по досиетата като бивш народен представител, свързан с Държавна сигурност. Парамов е бил резидент на ДС под името Яков. Наскоро той писа до комисията и поиска тя да му разреши да огласи факти от живота си на висш офицер от ДС. Между другото Парамов пише, че ДС е организирала пребиваване на Мехмед Али Агджа в София през 1980 г., той пита кой е въвел стрелеца по папата в страната и кой го е посрещнал в стая № 903 в столичния хотел "Ню Отани". В първото си интервю за "Новинар" след писмото Парамов прави уговорка, че няма да излиза извън рамките на това, което е писал до комисията ! И друго - от къде накъде Кароян Паргов ще предлага паметник на Антонов ?!Не ми се вижда съвсем логично , но ..........КАРАЙ ДА ВЪРВИ !

 29. 29 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Колцина пасажери са пътували по тая линия София - Рим секи ден, че да има БГА Балкан там свое представителство. Само питам....
  —цитат от коментар 3 на palav_nik

  Ами знам ли...по същото време в София представителства имаха Swissair, Austrian Airlines, Lufthansa, Air France, SAS, VARIG, Turkish Airlines (THY)...

 30. 30 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  А иначе статията е преброяване на българомразците.
  Италианския съд не откри доказателства за вината на Сергей Антонов и България, папата каза че той е невинен, но българомразците продължават да изливат помия спрямо един набеден и унищожен българин.

 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3349 Неутрално

  До коментар [#24] от "tacheaux":

  Напълно възможно е Антонов да е бил само нещатен сътрудник или само доносник на ДС и въобще да не е знаел за готвеният атентат срещу папата. В такъв случай той от юридическа гледна точка е невинен. Но това е важното. Необяснимата идиотщина на българските днешни комунисти е че когато отдавна е доказана съпричастността на ДС към атентата срещу папата,те искат да издигнат паметник на невинният (може би) Антонов,въобразявайки си че така ще се оневинят!

 32. 32 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 8268 Неутрално

  Невинният Сергей Антонов заслужава някакъв паметен знак

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  ЕМЕС

  Още един “герой” си измислиха,
  веднага паметник му направиха.

 35. 35 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  До коментар [#30] от "Virgin":

  българин служил на кгб. сещаш се за разликата. вярно за теб е едно и също, ама за нормалните българи не е така

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 36. 36 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#30] от "Virgin":българин служил на кгб. сещаш се за разликата. вярно за теб е едно и също, ама за нормалните българи не е така
  —цитат от коментар 35 на sarunka


  Аз пък твърдя, че ти си служител на ЦРУ.
  Опровергай ме!

 37. 37 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  ЕМЕС

  Още един с паметник се осветява,
  който за такъв почит не заслужава.

 38. 38 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Искат да поставят паметник на ДС. И да ни се надсмиват под сурдинка за това!

  ПС За Любен Гоцев и сие С.Антонов си е типичен герой от епичната класика за българския "разузнавач" (капиталистическите разузнавачи се величаеха като "шпиони") -издържал на всички изпитания ("...не човек, а желязо....).
  Разбира се , не съм някой от висша инстанция, може и да не съм прав. Но при толкова двусмислие, след историята с Г.Марков (която показа, на какво е способна ДС), по-добре е да оставят паметта на този човек на мира. Иначе В.Рашидов пак ще трябва да защитава "паметниците на културата".

 39. 39 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  "В Инициативния комитет "Памет за Сергей Антонов" влизат Виктор Вълков, ген. Любен Гоцев, покойният Божидар Димитров, Вежди Рашидов, Боян Радев и други."

  Без коментар.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK