Нищо лично: как Столичната община за ден продаде имот на собственика на "Софиямед"

Недостроената сграда на ИПК Родина на бул. "Цариградско шосе".

© Георги Кожухаров

Недостроената сграда на ИПК Родина на бул. "Цариградско шосе".Колко бързо може да бъде взето решение за продажба на общински имот? Има ли вариант общинските съветниците дори да нямат време да се запознаят с подробности около сделката? Отговорът на тези въпроси зависи от купувача, подсказва един конкретен случай от тази седмица.


В сряда, 10 юли, Общинската комисия по устройство на територията и архитектура обсъжда и одобряна точка след точка от дневния ред. Съветниците бързат, защото някои от случаите ще се гласуват на другия ден, четвъртък, на редовната сесия на Столичния общински съвет (СОС).


За разглеждането на една от последните точки – 20-та, е повикан и.д. кмета на "Младост" арх. Румен Русев. Казва, че са му звъннали същата сутрин да се появи на заседанието, защото още не е дошло официалното становището от района и той трябва да представи тази точка.
Русев разяснява накратко казуса пред комисията: собственик на имот от 40 дка иска да купи съседния общински имот от 977 кв.м в местността "НПЗ Изток-Къро". Цената ще е 588 лв./кв.м, която е пазарна. Толкоз.


Шефът на дирекция "Общинска собственост" Мария Праматарова добавя, че купувачът иска да се намали цената, заради 60 кв.м от имота, които били отдавна отчуждени. Съветниците възразяват и по-високата цена остава.


Защо се бърза толкова


Тъкмо да се мине към гласуване и съветникът Войслав Тодоров ("Нормална държава") ненадейно пита защо едва същия ден - сряда, е получил доклада по разглежданата тема. По правилника за работа на СОС членовете на комисията трябва да го получат три работни дни преди редовното заседание на комисията, за да се запознаят с казуса и да направят информиран избор.


"Обикновено получаваме докладите предишната седмица. Досега бяха давани най-късно в понеделник. Такова забавяне като сегашното е прецедент", заяви Тодоров.


Докладът за тази точка №20 е раздаден на всички едва в началото на заседанието и Тодоров предлага тя да се отложи за следващото събиране на комисията след две седмици. Председателстващият Лорита Радева обаче предлага да се съберат още на другия ден, 15 минути преди началото на сесията на Столичния общински съвет, и да гласуват точката. За да не отпадне тя от дневния ред на сесията.


"Докладът се забави, забави се становището на зам.-кмета по правните въпроси на "Младост", г-жа Ралица Стоянова, за да се изиска допълнителна информация защо районната администрация намалява дължимата сума за продажбата на този имот с някакви 60 хиляди лева за предишно отчуждаване. И това намаление отпадна в комисията", обясни Лорита Радева пред "Дневник".


В четвъртък, 11 юли, цялата комисия по устройство на територията идва по-рано в Столичната община, гласува приемането на точка 20, Тодоров е против. В дневния ред на сесията на СОС тя пак е поставена назад – под номер 77. След три часа изтощителни дебати по различни казуси председателят на СОС Елен Геджиков вяло изчита "Точка 77: "Доклад с входящ номер СОА18-ТД26-12798/7 от 2 юли 2019 г. относно процедура за доброволно прилагане на план за регулация УПИ IV-1327, отреден за "административно обслужване и складове", квартал 12, местност "НПЗ Изток-Къро".


Съветникът Тодоров взема думата, за да обясни, че докладът за тази точка е бил странно защо забавен. След него Иво Божков (ДСБ) допълва, че зад наименованието "НПЗ Изток-Къро" всъщност стои имот, свързан с недостроената сграда на ИПК "Родина" на бул. "Цариградско шосе".


"Всички знаем, че този имот беше на Ирена Кръстева, майката на Делян Пеевски, как фалира КТБ, кой купи после имота. Защо общината бърза да се освободи от този общински терен?", попита Божков.


Никаква реакция в залата. Столичният общински съвет гласува с 36 гласа "за" предимно от ГЕРБ, против – 9, въздържали се – 3. Общинският терен вече може да се купи от "Изток Плаза инвест" ООД.


Така и не става ясно защо се бърза толкова.


Кой купува имота


Кандидат да купи общинския имот е фирмата "Изток Плаза инвест" ООД, която според Търговския регистър е собственост на компанията "Булфарма" и на пловдивското ДКЦ "Пълмед". Те, по информация на "Капитал", са притежание на д-р Михаил Тиков.


Собственикът на "Софиямед" купи сградата на ИПК "Родина" през 2018 г. а преди това и печатницата зад нея, където допреди няколко години се издаваха вестниците на депутата от ДПС и "преуспял млад човек" Делян Пеевски.


През 2012 г. Пеевски и майка му купиха недостроената ИПК "Родина" и земята около нея с кредит от КТБ. След фалита на банката се оказа, че не са обслужвали кредита. Двата имота стигнаха до синдиците на КТБ и по-късно бяха продадени от частен съдебен изпълнител на фирма на Михаил Тиков и семейството му.


В здравния сектор често свързват името на собственика на групата "Булфарма" с ДПС и конкретно с Делян Пеевски, който е депутат от Пазарджик – градът, в който Тиков има болница, хотел и строителна компания, отбелязва "Капитал" и уточнява, че той е и търговец на едро с лекарства и притежава верига аптеки в Пазарджик и в родния му Пещера. Пред седмичника самият Тиков коментира: "Единствената ми връзка с Пеевски е, че рекламираме болниците си във вестниците му, както и във всички национални печатни медии".


Тиков притежава най-голямата верига местни болници и поликлиники, също хотели, в портфолиото на групата има строителна фирма, а през пролетта на тази година започна строеж на първа жилищна сграда в "Изток". При сделката за ИПК "Родина" преди година той не е категоричен за какво ще използва терена, освен че ще събори настоящите постройки. Единият вариант според него, цитиран от "Капитал", е за болница, а другият - за офис сграда и жилища.


"Сградата на ИПК "Родина" ще бъде съборена и ще се построи нещо голямо. Височината там е 75 м. кота корниз и ще се строи на 45 дка с КИНТ 3.5 и плътност 60%. Ще може да се изгради разгърната застроена площ от 157 дка. Предназначението е за административно обслужване и складове. До момента не е постъпвал инвестиционен проект при нас", обясни и.д. кметът на "Младост" арх. Румен Русев пред "Дневник".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK