Минералната баня в Банкя ще е готова през май догодина, обеща Фандъкова

Фасадата на банята ще бъде реставрирана в автентичния й вид

© Столица.бг

Фасадата на банята ще бъде реставрирана в автентичния й видПрез 2019 г. инвестираме над 20 милиона лева за използването на минералните води на София. Възраждаме знакови бани и обекти. Най-знаковият като архитектурна стойност е обектът в Банкя и тук инвестицията е 8 милиона лева. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод днешния празник на курортния град.


"Вече има процедура за избор на изпълнител за възстановяването на банята в кв. "Овча купел" и в Горна баня. Държавата ни ги прехвърли, за да се погрижим за тях", подчерта тя какви са приоритетите на Столичната община.


Не се разбра дали сред тях е и възстановяването на балнеоложката дейност в северното крило на Централната минерална баня в София, както е по проекта на арх. Станислав Константинов, спечелил конкурса за реставрацията ѝ.
Минералната баня в Банкя ще е готова през май 2020 г., уточни кметът на курорта Рангел Марков. Строително-ремонтните дейности започнаха на 2 ноември 2018 г. Той добави, че е проучен опита на световни балнеоцентрове като Баден-Баден и Будапеща, където заедно с балнеоложките и СПА процедурите неизменно се предлага и басейн за плуване.


Плочките за вътрешните облицовки ще бъдат осигурени от чешката фабрика, произвела и автентичните преди повече от 100 години

© Георги Кожухаров

Плочките за вътрешните облицовки ще бъдат осигурени от чешката фабрика, произвела и автентичните преди повече от 100 години


"Идеята ни е тук да се изгради нов 25-метров басейн. Пространството позволява, той ще е в задната част на банята, където сега е паркингът", каза Марков. Той обясни, че цялата сграда през зимата ще се отоплява чрез минералната вода.


Проектът за реставрация на банята е съгласуван с Националния институт за недвижимото културно наследство. Фасадите, двата басейна, подовете и дървените съблекални ще бъдат възстановени в автентичния си вид, разясни кметът на Банкя. Ще се ползват старите материали, а където те не достигат, са поръчани нови в същата фабрика в Чехия, която е произвела оригиналните преди повече от 100 години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK