Къщата на Фингов няма да се надстроява, за да стане хотел на пет етажа

Женската глава, вградена във фасадата на къщата на Фингов, е дело на скулптора Андрей Николов

© Надежда Чипева

Женската глава, вградена във фасадата на къщата на Фингов, е дело на скулптора Андрей НиколовКъщата на арх. Георги Фингов на ул. "Шипка" 38 ще бъде реставрирана в автентичния й вид. Доскоро съществуваше риск сградата да стане пететажен хотел.


След бурна обществена реакция този проект вече е изоставен и сега собствениците на къщата са получили разрешение за строеж за реставрация и реконструкция. Информацията беше потвърдена от главния архитект на София Здравко Здравков и от автора на проекта арх. Иван Бобев пред "Капитал".


Арх. Здравков смята, че след обновяването къщата на Фингов вероятно ще бъде посолство. В момента тече избор на фирма - изпълнител на ремонта, допълва арх. Бобев.
Сградата е ярък представител на стила сецесион в българската архитектура. Първи неин собственик и автор на сградата е арх. Георги Фингов (1874 - 1944 г.) - един от най-известните български архитекти, автор на редица обществени и жилищни сгради в София, Пловдив и др.


През 1913 г. къщата е продадена на Петко Теодоров – минен инженер, за кратко кмет на София и брат на министър-председателя (1918–1919) Теодор Теодоров. След Втората световна война наследниците - Мария и Анка П. Теодорови, успяват мъчително да запазят целостта на сградата в условията на масово одържавяване: таванският етаж остава за тях, а първите два етажа са използвани последователно за детска градина, а после за ателиета на тогавашния Национален институт за паметниците на културата, сочи проучване на "Капитал".


След 1989 г. Мария Теодорова реституира къщата и завещава имота на няколко физически и юридически лица: на сина на Симеон Сакскобургготски – Кубрат, на фондация "България", ръководена от Яков Джераси, и на адвоката по делото за реституцията. Условието в завещанието е къщата да бъде реставрирана като архитектурен паметник на арх. Георги Фингов.


За няколко години там е офисът на фондация "България", където по думите на Джераси се работи усилено по връщането на Симеон Сакскобургготски в България. Самият цар нарича набелязаните тогава стъпки "Планът "Шипка". "Казваше се така, защото всички неща, свързани със завръщането на царя, се решаваха в къщата на ул. "Шипка", разказва самият Джераси в интервю за "Дневник" през 2003 г.


Единствената грижа за опазване на необитаемата къща на Фингов беше боядисването й отвън през 2017 г.

© Надежда Чипева

Единствената грижа за опазване на необитаемата къща на Фингов беше боядисването й отвън през 2017 г.


Няколко години по-късно обаче историческата приемственост рязко се прекъсва. Надежда Теодорова, наследница по линия на Теодор Теодоров, оспорва завещанието и печели делото в края на октомври 2007. Броени дни след това тя прехвърля къщата на фирмата "Бългериън кънстракшън хаус" за близо 4 млн. лв. според документи в Имотния регистър.


Към днешна дата като крайни собственици на дружеството са посочени Атанас Вангелов и Марта Лалова. Атанас Вангелов е управител и на "Шипка резидънс" - фирмата съществува от 2018 г. и в нея е апортирана къщата на арх. Фингов. При апорта имотът е оценен на 5.7 млн. лв.


През 2017 г. собствениците възстановиха разрушената мазилка и пребоядисаха външните стени. По думите на арх. Бобев те са приели варианта да възстановят къщата в автентичния ѝ вид, а проектът е минал всички етапи на съгласуване в Министерството на културата и Националния институт за паметници на културното наследство (НИНКН).


През миналата година е представен план за реставрация, който предвижда запазване на къщата, възстановяване на съществувала едноетажна стопанска постройка и изграждане на частично подземно ниво, което ще служи за гараж.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK