Всички събития от лятната културна програма на открито са безплатни, обяви Фандъкова

Всички събития от лятната културна програма на открито са безплатни, обяви Фандъкова

© Велко АнгеловЛятната културна програма на открито на Столичната община, която е до края на септември, беше представена от кмета Йорданка Фандъкова. Всички изяви, а те са над 50 на брой, са със свободен вход, обясни тя. И напомни, че всъщност нищо не е безплатно, а е резултат на финансовото подпомагане от общинските търговски дружества.


Международният фолклорен фестивал "Витоша", който се провежда тези дни по улиците и откритите естради на столицата, струва 100 хиляди лева. "Само двата финансови инструмента – столичната програма "Култура" и културният календар, са на стойност около 3 милиона лева. Това са средства, които отиват директно за подкрепа на проекти на различни организации, на културни институти – общински и държавни", обясни тя.


Фандъкова изреди успехите на вече проведения джаз фестивал в Южния парк, както и градския музикален фест "Белият заек", проведен на разкопаната повече от година централна улица "Иван Вазов". На въпрос къде точно се е случило събитието, след като на уличното платно има само валяци и багери, директорът на общинската програма "Култура" Боряна Генова уточни, че сцената е била поставена до Народния театър, където не се извършва ремонт.
Новото това лято е безплатната брошура на български и на английски език, наречена "Календарт". Тя се разпространява из столицата, на касите на Центъра за градска мобилност и в хотелите. Същата информация може да бъде видяна и на сайта на дирекция "Култура" към Столичната община.


"Всички културни събития, включени в тази брошура, са със свободен вход", повтори Фандъкова. "На практика всеки ден в София има по няколко събития и си струва човек да се поинтересува, като я разгледа или влезе в сайта", препоръча Фандъкова. Изложби, кино на открито, театрални спектакли, концерти, публично четене, детски представления, европейска нощ на учените са рубриките, под които са подредени събитията в брошурата "Календарт".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK