Първата стоянка за електрически велосипеди под наем е в "Бояна"

Кметът Йорданка Фандъкова, заедно с колегата си от район "Витоша", инж. Теодор Петков (вдясно) пред електрически велосипед, българско производство.

Кметът Йорданка Фандъкова, заедно с колегата си от район "Витоша", инж. Теодор Петков (вдясно) пред електрически велосипед, българско производство.Жителите на София могат да се качват на Витоша от днес с електрически велосипед. Наемът е 15 лева за 3 часа и колелото се взема от паркинга пред Националния исторически музей (НИМ) в "Бояна".


За това време се стига до "Тихия кът" или до "Златните мостове", обясниха от българския производител на колелата "Елджей" от Варна.


В началото задвижването е като на обикновен велосипед с педали, а после с бутон на кормилото се включва електромотор. Пробегът с едно зареждане е до 100 км при умерено каране, без много рязко натискане на газта.
Засега няма стоянки на Витоша, където да се остави ползвания електровелосипед и той трябва да се върне на паркинга пред НИМ. До 5 часа ползването е 20 лева, а за цял ден – 30. В събота и неделя цените са по-високи – 20 лева за 3 часа, 30 – за 5 часа и 50 лева за ден.


Скоро ще се открие още една стоянка за такива велосипеди под наем – до басейна "Дианабад". От там те ще могат да се ползват из града като електромоторите няма да са толкова мощни като на планинските велосипеди. Те ще развиват скорост до 45 км/ч.


Подходът за велосипедисти от центъра до паркинга на НИМ сега е труден, отчете кметът Йорданка Фандъкова и обеща да се изгради велоалея по бул. "Пушкин". Така ще се осъществи връзката с действащата велоалея по бул. "Цар Борис Трети". До НИМ велосипедистите могат да стигат със своите колела и да продължат към планината с електрическо.


Инициативата е на "Зелена София" към Столичната община и мрежата за устойчиво развитие "Клийнтех България". Те са подкрепени от EIT Climate-KIC, което е най-голямото публично частно партньорство в ЕС в сферата на зелените иновации, обясниха от общината.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK