Комитетът "Лозенец" настоява строежът на небостъргача "Златен век" да спре окончателно

Строежът на небостъргача "Златен век" само временно е спрян на 18-ия етаж, предупреждават активистите от "Лозенец".

© Юлия Лазарова

Строежът на небостъргача "Златен век" само временно е спрян на 18-ия етаж, предупреждават активистите от "Лозенец".Инициативният комитет "Лозенец", който се бори срещу строежа на 120-метров небостъргач в едноименния квартал, изпрати нови сигнали до Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) и до Народното събрание. Основният им аргумент – изтеклият срок на разрешителното за строеж, все още не се смята от контролните органи за достатъчна причина окончателно да спре строителството на сградата.


Три месеца след поетия ангажимент лично от премиера Бойко Борисов, регионалния министър Петя Аврамова и началника на ДНСК арх. Иван Несторов да се издаде заповед за окончателно спиране на строителството на "Златен век" такъв акт все още липсва, сигнализират активистите на ИК "Лозенец" - Войслав Тодоров, Никола Вапцаров и Мариан Башур. Те подчертават, че строителството на небостъргача, стигнало до 18-ия етаж, само временно е спряно.


На 15 април началникът на ДНСК издаде заповед за спиране на строежа, но заради допуснати съществени отклонения, но не и заради изтеклото разрешително. В точка 4 от заповедта е записано, че строителството може да продължи "след отстраняване на причините, довели до спирането му и след представяне от главния архитект на СО – арх. Здравко Здравков на писмено становище".
Арх. Здравков тогава публично отказа да издаде такова становище поради липса на правно основание за това. Тази негова позиция бе потвърдена като основателна и от Административен съд–София град.


"За да потвърдим правотата си, че удълженият срок на разрешенията за строеж (право, дадено с изменение в Закона за устройство на територията от януари 2017 г.) не важи за заварени строежи, внасяме и искане за становище от Народното събрание и ресорните комисии, в което настояваме депутатите да потвърдят писмено устните си коментари", заявяват гражданите от комитет "Лозенец".


Според тях държавните институции не са гарант за законност, а са съучастници на закононарушителите в строителния бранш. "Апартаментгейт" удобно беше покрит от скандали по други теми, а политиците си запазиха луксозните апартаменти. Протестиращите бяха подгонени с дела, заради "уронен престиж на строителната компания "Артекс".


Софийският градски съд на 20 юни прекрати делото срещу Мариан Башур, в което "Артекс" искаше обезщетение от 100 000 лева. Съдията изтъкна, че компаниите, каквато е "Артекс", не могат да претндират за нанесени неимуществени вреди. Това могат да правят само физически лица. Ищецът обжалва и Софийският апелативен съд върна делото за ново разглеждане в градския съд. За новия процес срещу Мариан Башур ще бъде назначен друг съдия, тъй като магистратът, отхвърлил иска на "Артекс", си направи отвод, защото не смята да променя позицията си по казуса.


Сега комитетът "Лозенец" настоява ДНСК да се произнесе категорично кога изтича разрешението за строеж на сградата "Златен век", както и да постанови окончателно спиране на строителството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK