Комитетът "Лозенец" настоява строежът на небостъргача "Златен век" да спре окончателно

Строежът на небостъргача "Златен век" само временно е спрян на 18-ия етаж, предупреждават активистите от "Лозенец".

© Юлия Лазарова

Строежът на небостъргача "Златен век" само временно е спрян на 18-ия етаж, предупреждават активистите от "Лозенец".Инициативният комитет "Лозенец", който се бори срещу строежа на 120-метров небостъргач в едноименния квартал, изпрати нови сигнали до Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) и до Народното събрание. Основният им аргумент – изтеклият срок на разрешителното за строеж, все още не се смята от контролните органи за достатъчна причина окончателно да спре строителството на сградата.


Три месеца след поетия ангажимент лично от премиера Бойко Борисов, регионалния министър Петя Аврамова и началника на ДНСК арх. Иван Несторов да се издаде заповед за окончателно спиране на строителството на "Златен век" такъв акт все още липсва, сигнализират активистите на ИК "Лозенец" - Войслав Тодоров, Никола Вапцаров и Мариан Башур. Те подчертават, че строителството на небостъргача, стигнало до 18-ия етаж, само временно е спряно.


На 15 април началникът на ДНСК издаде заповед за спиране на строежа, но заради допуснати съществени отклонения, но не и заради изтеклото разрешително. В точка 4 от заповедта е записано, че строителството може да продължи "след отстраняване на причините, довели до спирането му и след представяне от главния архитект на СО – арх. Здравко Здравков на писмено становище".
Арх. Здравков тогава публично отказа да издаде такова становище поради липса на правно основание за това. Тази негова позиция бе потвърдена като основателна и от Административен съд–София град.


"За да потвърдим правотата си, че удълженият срок на разрешенията за строеж (право, дадено с изменение в Закона за устройство на територията от януари 2017 г.) не важи за заварени строежи, внасяме и искане за становище от Народното събрание и ресорните комисии, в което настояваме депутатите да потвърдят писмено устните си коментари", заявяват гражданите от комитет "Лозенец".


Според тях държавните институции не са гарант за законност, а са съучастници на закононарушителите в строителния бранш. "Апартаментгейт" удобно беше покрит от скандали по други теми, а политиците си запазиха луксозните апартаменти. Протестиращите бяха подгонени с дела, заради "уронен престиж на строителната компания "Артекс".


Софийският градски съд на 20 юни прекрати делото срещу Мариан Башур, в което "Артекс" искаше обезщетение от 100 000 лева. Съдията изтъкна, че компаниите, каквато е "Артекс", не могат да претндират за нанесени неимуществени вреди. Това могат да правят само физически лица. Ищецът обжалва и Софийският апелативен съд върна делото за ново разглеждане в градския съд. За новия процес срещу Мариан Башур ще бъде назначен друг съдия, тъй като магистратът, отхвърлил иска на "Артекс", си направи отвод, защото не смята да променя позицията си по казуса.


Сега комитетът "Лозенец" настоява ДНСК да се произнесе категорично кога изтича разрешението за строеж на сградата "Златен век", както и да постанови окончателно спиране на строителството.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2595 Разстроено

  "Закона за устройство на територията от януари 2017 г."

  Имат предвид територията наречена България, предполагам?

 2. 2 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 436 Неутрално
 3. 3 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Ами да платят разходите по построяването и събарянето и готово!

 4. 4 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И какво ще го правят този паметник?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 5. 5 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Ясно е че рано или късно ще го достроят. Гражданите да се ослушват навреме за да не пропускат гражданските разискванията по закона за опазване на околната среда. В момента те се правят потайно и в присъствие на 10-тина бабички от квартала. Там е мястотото да се протестира защото оставиш ли да построят 18 етажа няма как да спреш останалите етажи.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Има два варианта. Няма да спре и ще имат проблеми с паркирането. Ще спре и ще имат прибоеми с клошари, наркомани и проститутки.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 474 Разстроено

  До коментар [#4] от "Trolling Stones":
  Ще стои така и ще загрозява, но българинът ни се води, ни се кара. Въобще не съм на страната на Артекс, но трябва да се намери решение за това чучело! Или се завършва, или се маха, но Артекс никога няма да тръгнат да го рушат и ще стои десетилетия като ИПК Родина.

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4795 Любопитно

  До коментар [#2] от "WWW":

  Щото е незаконен! Други въпроси?

 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Я не сакам мене са ми е добре! Я сакам на Вуте да му е зле!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#2] от "WWW":Щото е незаконен! Други въпроси?
  —цитат от коментар 8 на vassilun


  Кое точно е незаконно в държава, в която променят закон за да назначат този или онзи на тази или онази длъжност!? Цецо им каза, че е малко незаконно и шефът на Артекс му подари апартамента, който беше направил за сина си. Сега к'во правим?! Ама Цецо да му мисли.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Всеки се бори със зъби и нокти, комшията му да не може да строи.

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  Строителното разрешение не може да се отменя. Може да се удължава, когато срока му изтече. Удължаването може да се откаже само ако има причини, а явно такива няма. Натрупват се щети и загуби, които ще се стоварят на главата на някой нещастен общински служител. Обикновеният гражданин е заложник и пленник не само на олигарсите, но и на шантавото държавенце, потънало в хаос и безхаберие. Също и на гнилата съдебна система.

 13. 13 Профил на unhappy
  unhappy
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#7] от "Mark":

  Няма лошо да стане паметник символ на това, че "държавните институции не са гарант за законност, а са съучастници на закононарушителите в строителния бранш". Дано други се замислят ...

  .*.
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Весело

  Бедата ни е,че хора които трябва да приемат лекарства,приемат закони.

 15. 15 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#12] от "Judjuk":

  ""Строителното разрешение не може да се отменя."

  Не съм съгласен с това.
  разрешението за строеж е административен акт и като такъв може да бъде отменен, даже само със заповед на РДНСК, а също така и по установения съдебен ред.

  Модератора е неадекватен!
 16. 16 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  До коментар [#14] от "deaf":

  Българите сами си озбираме представители, които да приемат законите ни, колкото и това да не се харесва на някой.

 17. 17 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Когато Японският хотел градиха,
  протести не посмяха да правиха.
  Който на протести се проявяваше,
  с лагера на смъртта се запознаваше.

 18. 18 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  И какво ще го правят този паметник?
  —цитат от коментар 4 на Trolling Stones

  Ще го опаковат, по пример на Кристо. Вече са започнали , виждам :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  Не съм съгласен с това.
  разрешението за строеж е административен акт и като такъв може да бъде отменен, даже само със заповед на РДНСК, а също така и по установения съдебен ред.
  До коментар [#15] от "Ivan_":

  В 15-дневен срок ДНСК проверява СЗ за законосъобразност и само тогава може да го отмени. Влезлите в сила СЗ не подлежат на отмяна. Просто и ясно. И в случая имаме точно такова. Влязло в сила. Артекс са в правото си да искат да продължат и обезщетения за вреди и щети в големи размери. Спира ги само, че са в комбина с властта за разни далавери. Самото одобряване на проекта е далавера, защото противоречи на ОУП. Когато в една държава законът е врата у поле, какафонията е пълна.

 20. 20 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Нямаме съперници по проклетия.

 21. 21 Профил на kbderror
  kbderror
  Рейтинг: 243 Гневно

  Едвам се сдържам да не ви напсувам.....
  Какъв ви е проблема със сградата...много знаете да говорите,но си искате клоаките...
  Клипа който Аркетс пуснаха е пълен с факти и е обективен, само че ше пищим и излизаваме помия срещу по-добрата градска среда и ше се правим уж гражданско общество......огледайте се малко по европейските градове (така бленуваните от вас, и често давани запример,че все там е по убаво,па тука видиш ли сме туземци, но гледайте тези назапад от Будапеща)... там сигурно има сгради по 30 метра нали....

  да ви е* ма***та неосъзната... да коментра ми е обиден
  що да не бутнат ЯпонскоО, че е 95 метра, що да не манат и сградата на енегропроект и тя е вискога бе да ви е* майката, да кометара ми е обиден,втори път.....
  Аз пък искам да има подобна сграда там, ако може и още 5 да се построят, по 100 метра поне и не само от артекс и други фирми...,аа вие муайте кифтета и се правете на (може биплатени) зелени.

  Сега обяснете конкретно,моля, освен процедурните измишлютини,какъв точно ви е проблема със сградата?!?


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK