Празен постамент чака от 2001 г. скулптура на Вежди Рашидов

Столичната община поддържа само зелените площи около постамента на бул. "Цариградско шосе"

© Юлия Лазарова

Столичната община поддържа само зелените площи около постамента на бул. "Цариградско шосе"От години празен постамент за паметник посреща гостите на София, идващи от летището по бул. "Брюксел" към бул. "Цариградско шосе". Върху него е било планирано да се постави бронзова фигура на Диоген, дело на скулптора Вежди Рашидов. На въпрос на "Дневник" защо още не е поставена от Столичната община обясниха, че проектът, наречен "Ключът на София", е замразен.


Инициативата била на Рашидов още от 1998 г., а на 19 март 2001 г. по предложение на кмета Стефан Софиянски Столичният общински съвет гласувал тя да се реализира. Проектът тогава получил одобрението на проф. Валентин Старчев. "Сега е замразен, но не е отменян от общинския съвет", уточниха от пресцентъра на общината днешния статут на празния постамент.


Вежди Рашидов, запитан от "Дневник" защо скулптурната му композиция още не е поставена върху постамента, обясни: "Паметникът отдавна е готов, висок е 22 метра и чака да бъде поставен. Който го е възложил този паметник, той да отговаря защо не е поставен. През 2001 година беше посрещането на Милениума, на ХХI век, и затова го направих. Но Иван Костов спря монтирането му и аз оттогава се зарекох повече паметници в България да не правя!"
През 2001 г. Рашидов обяснява пред "Дневник", че мястото на паметника между два булеварда не е избрано случайно - "летището е символ на света, кръстовището е символ на мястото, което заема България между Европа и Азия". Идеята на общинарите тогава била пред паметника "Ключът на София" да се посрещат официални делегации и да им се връчва ключът на София.


Срокът за завършването на монумента бил наближаващият тогава 50-и рожден ден на Рашидов - 14 декември 2001 г. Парите за изграждането му трябвало да се съберат с дарителска кампания под патронажа на Софиянски.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK