"Спаси София" издигна кандидат за кмет на столицата

Борис Бонев

© Иван Белитков

Борис БоневНеправителствената гражданска организация "Спаси София" предложи един от основателите си - Борис Бонев, за кандидат за кмет на столицата. Това обявиха от организацията днес, на представянето на своя План за София и идеите си за предстоящите местни избори на 27 октомври. "В следващите месеци ще се решава бъдещето на града ни", призоваха активистите на организацията.


Бонев ще бъде издигнат от инициативен комитет, а не от политическа формация. "Аз няма да бъда нито усмихнатото лице на корупцията, нито кукла на конци", каза той. На въпрос дали е преговарял с "Демократична България", с която са близки по идеи, той не отрече, но заяви, че е бил търсен от партии и от дясно, и от ляво.

Като гражданска организация "Спаси София" не може да участва в изборите със своя листа от общински съветници. Затова се предвижда всеки техен кандидат за общински съветник да се яви като независим на местните избори на 27 октомври. Борис Бонев е убеден, че един кмет, дори да няма негови общински съветници, може да се справи. С един професионален екип той би могъл да свърши много полезни неща за София.


"Това, че съм независим кандидат за кмет не означава, че след изборите няма да търсим допирни точки по определени политики с всички останали общински съветници", каза Бонев пред "Дневник".


За предизборната кампания "Спаси София" ще се финансира, както до сега от дарения на симпатизанти. Всеки, който смята, че може да застане зад нашите принципи и идеи - да дари дори малка сума", призова кандидатът да столичен кмет.


"Спаси София" се бори с идеи за по-добра градска среда, срещу презастрояването, за евтин и удобен градски транспорт, за смислени решения в управлението на София.


Активистите на сдружението винаги са в епицентъра на най-важните събития за града – те първи съобщиха за поставянето на опасни ограничители "перки от акула" по ул. "Граф Игнатиев". Сигнализираха прокуратурата, че Столичната община е опростила сериозните санкции на фирмата-изпълнител на ремонта на "Граф Игнатиев", които се полагат по договор за просрочването му с 86 дни.


"Спаси София" издигна кандидат за кмет на столицата

© Иван Белитков

Техните идеи за по-умна организация на градския транспорт тихомълком се възприемат и прилагат от общината, макар и често пъти с голямо закъснение. Предложението им "Бус ленти – скоростни коридори за градския транспорт" беше внедрено по бул. "К. Величков". Сега там автобусите се движат по трасето на трамвая и вече няма задръствания за колите.


Активистите на "Спаси София" призовават и за по-лесен достъп на софиянци до Витоша. Тяхното настояване да се възстанови автобусната линия до Златните мостове също беше реализирана от общината.


Не случайно днес кметът Йорданка Фандъкова изпревари с коментар включването на "Спаси София" в предстоящите местни избори. Според нея инициативата им е политическа, а не гражданска. "Желая им да работят наистина с желанието да променят града, не само да пречат за неговата промяна, което често се случва", каза Фандъкова, цитирана от БНР.


Кои са активистите на "Спаси София"


Борис Бонев е 30-годишен, завършил е "Иновации и технологии" в Сорбоната. Цени чистия въздух и затова иска градът да има евтин и удобен транспорт, каквито са трамваите и тролеите.


Андрей Зографски е специализирал финансов мениджмънт в Любляна и вярва, че София може да се преобрази в модерен, подреден и екологичен град, в който ще има достатъчно място както за шофьорите, така и за пешеходците и велосипедистите.


Гергин Борисов е завършил информационни технологии и е основател на филиала на организацията - "Спаси метрото". Той е убеден, подземната железница може да бъде не само вид градски транспорт, но и да стане инструмент за моделиране на бъдещото развитие на града.


"Можем да се похвалим и с ролята на граждански наблюдател върху дейностите на институциите, посочването и коригирането на допуснатите грешки и помагането при тяхното отстраняване, както и показване на правилната посока за дългосрочно и устойчиво развитие на София", казват те за мисията си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK