Недостроеният Дом на българите в чужбина "Родна стряха" ще бъде съборен

Дом "Родна стряха" е на 5 етажа с обща застроена площ от 9939 кв.м. Целият терен е 6.5 дка в кв. Манастирски ливади.

© Юлия Лазарова

Дом "Родна стряха" е на 5 етажа с обща застроена площ от 9939 кв.м. Целият терен е 6.5 дка в кв. Манастирски ливади.Недостроеният Дом на българите в чужбина, наречен "Родна стряха", ще бъде съборен. На мястото на 5-етажната сграда ще се построи училище и детска градина е предложението на Столичната община. Теренът е с площ от 6500 кв.м и е близо до кръстовището на ул. "Т. Каблешков" и бул. "България".


В строежа са вложени пари на българи от чужбина, събирани в началото на 80-те години. Сега сградата е собственост на Националния дарителски фонд (НДФ)"13 века България", който я придобива с решение на Министерския съвет от 16 май 2008 г. Предстои фондът да я дари на общината с условието в бъдещото училище, което се построи на нейно място, да има многофункционална зала за културни прояви, която да носи името "Дом "Родна стряха".


Историята на начинанието започва през 1981 г. При многобройните прояви и строежи за честването на 1300-годишнината на българската държава комунистическата власт решава да се изгради "дом" на емигрантите. В посолствата из цял свят започва набирането на дарения. На дипломатическите представителства е разпоредено да дават т.нар. дарителски свидетелства срещу 20 долара всяко. Нямало е ограничения за броя на купените свидетелства.
Колко пари от дарения на българи от чужбина са били събрани - в публикации в медиите през годините се споменават различни суми, най-често между 800 000 и 850 000 долара. За строежа на "Родна стряха" по проект на арх. Богдан Томалевски, започнал през 1985 г., обаче са вложени държавни средства, тъй като набраните дарения не са стигали. 9 милиона лева струва сградата, обяви през 2008 г. пресцентърът на правителството на Сергей Станишев. През 1990 г. строителите стигат до петия етаж и окончателно спират, поради липса на финансиране.


"Събрани са скромни дарения в размер на 150 000 долара. Това са предварителни данни, които черпим от фонда (НДФ "13 века България"), каза за "Дневник" доц. Тодор Чобанов, зам.-кмет по културата и образованието на Столичната община.


Изпълнителният директор на НДФ "13 века България" Слава Иванова заявява в писмо до кмета на София от 16 юли, че "в строителството на обекта са вложени средства, дарени от българи в чужбина с ясно изразена дарителска воля за построяването на този дом". В писмото й до кмета на София не се споменава каква е сумата на набраните дарения. Потърсена за коментар, тя не бе открита на служебния телефон. Справка в последните годишни отчети на фонда показва, че за построяването на дома не са останали никакви пари.


"Сградата е в аварийно състояние и има разпореждане да бъде съборена, защото се разпада", обясни състоянието на Дом "Родна стряха" зам.-кметът Чобанов. Тя е построена до петия етаж с разгърната площ от 9939 кв.м. Първите два етажа са били за конферентни зали и кабинети за администрацията на Комитета за българите в чужбина по времето на социализма. Третият етаж е бил за ресторант, а четвъртият и петият – хотелска част с 50 стаи. В тях е трябвало да преспиват гостуващите в родината "невъзвръщенци", които не са имали право да отсядат в частни домове.


Сега, 35 години след събраните пари от сънародниците, недостроеният им български "дом" ще бъде съборен.

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3357 Любопитно

  Браво,чудесно решение!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Символ на комунистическото скодоумие и крадливост!!!
  Нека хейтът започне незабавно!!!

 3. 3 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Не може ли да се дострои !?

 4. 4 Профил на krokodil5
  krokodil5
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не може ли да се дострои !?
  —цитат от коментар 3 на gl_avatar


  Да, да, в Манастирски ливади няма кой да остави толкова апетитно място за такава дивотия.

 5. 5 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 662 Неутрално
 6. 6 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  "четвъртият и петият – хотелска част с 50 стаи. В тях е трябвало да преспиват гостуващите в родината "невъзвръщенци", които не са имали право да отсядат в частни домове."
  ________

  Як концепт са имали някога НРБ стратезите.

 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3357 Любопитно

  До коментар [#6] от "Нинов":

  Но пък как слдко са присвоили дарените долари а?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 8 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Щом Тодор Чобанов е замесен значи ще има далавера и тя няма да е в полза на гражданите, както винаги досега...

 9. 9 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#3] от "gl_avatar":

  Не може ли да се дострои !?
  —цитат от коментар 3 на gl_avatar


  Стига сме достроявали глупости от стиснатост или по други причини. Ако имаш колиба, а ти трябва триетажна къща ще "достроиш" ли колибата с още два етажа или ще я махнеш, ще изкопаеш здрави основи и т.н...?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 10. 10 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 920 Неутрално

  отдавна този тумор трябваше да бъде премахнат. надявам се да не го бавят много, а да действат по-бързо с премахването му и построяването на училището. в района няма никакви училища, а е пълен с деца.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4261 Неутрално

  До коментар [#6] от "Нинов":Но пък как слдко са присвоили дарените долари а?
  —цитат от коментар 7 на Willy Messerschmitt


  Затова никакви дарения не трябва да се правят на комунистически и мафиотски държави.

 12. 12 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  За паспорт и разрешение да се върне е трябвало много по 20$ да плати приятел.
  Парите са откраднати.
  По стар партизански обичай.

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  Има много такива недостроени гробници. Майчин дом е същият случай. Ако бяха в Париж, съседите щяха да заведат дело, че гледката им сваля цената на имотите. Тук петохуйника се разпадаше 30 години плоча по плоча и винкел по винкел, преди общината да се задейства.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4261 Неутрално

  "Сега, 35 години след събраните пари от сънародниците, недостроеният им български "дом" ще бъде съборен."

  В това действие има дълбок символизъм.

 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#7] от "Willy Messerschmitt":

  Така е. Вражеската валута трябваше да е само в ръцете, на отговорни и проверени другари. На пролетариата не му се полагаше, да се развращава в Кореком. :)))

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#6] от "Нинов":

  Скандалният имот, върху който трябваше да бъде построен дом за българите в чужбина в София, днес ще бъде предоставен безвъзмездно на фонд "13 века България". Това е опит на правителството да спаси недовършената сграда, която Столична община напира да бутне като опасна. От Националния дарителски фонд уверяват, че строежът може да бъде довършен. Имотът е изключително апетитен. Той е в местността Манастирски ливади-запад и е с площ от 6500 кв.м. Решение за построяването на дом за завръщащите се български емигранти "Родна стряха" е на правителството от 1983 г. До 1985 г. тогавашният комитет за българите в чужбина прави дарителска акция и събира 889 562 долара от сънародниците ни зад граница. Тези пари обаче се оказват недостатъчни. До 1990 г. в обекта са инвестирани 9 млн. лв. Тогава МС взема решение фонд "13 века България" да стане инвеститор на обекта, но оттогава той стои незавършен.

  Около проекта имаше прокурорска проверка срещу бизнесмена Пламен Тимев-Ганди, който беше и арестуван за измама по случая в размер на 500 000 лв.

 17. 17 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nil satis nisi optimum":

  много ограничена представа имаш за строителството на сгради...

 18. 18 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  След като е пред опасност от срутване, внимателно да се разруши и да се построи замисленото. А не може ли да се използва техниката и за МОЧА?

 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4261 Неутрално

  "При многобройните прояви и строежи за честването на 1300-годишнината на българската държава комунистическата власт решава да се изгради "дом" на емигрантите. В посолствата из цял свят започва набирането на дарения. На дипломатическите представителства е разпоредено да дават т.нар. дарителски свидетелства срещу 20 долара всяко. Нямало е ограничения за броя на купените свидетелства."

  Големи циници са българските комунисти. Българският стопански , културен и политически елит , който комунистите не успяха да избият след 9.9.1944 , след заточения по комунистическите лагери и заточения, някои успяха да избягат в чужбина. Тези емигранти се водеха "невъзвращенци", защото на родна земя ги очакваха репресии. Точно тази категория хора са били подмамвани да дават пари, може би с обещанията , че като се върнат , няма да бъдат преследвани. Не съм чул някой да се е подмамил и да се е върнал. Все пак доста пари са събрани от експлоатация на родолюбиви чувства и пропилени за глупаво начинание.

 20. 20 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално


  socbg.com › Лица и истории › Духът на времето

  Translate this page
  Nov 26, 2015 - Това е построената част на Дом „Родна стряха“
  Полезно е , който наистина проявява интерес към проблема да прочете БЕЗРОДНА СТРЯХА !  Копирано от https://www.24chasa.bg/novini/article/7411802 © www.24chasa.bg

 21. 21 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#6] от "Нинов":Но пък как слдко са присвоили дарените долари а?
  —цитат от коментар 7 на Willy Messerschmitt  Начало / Лица и истории / Духът на времето / Безродна стряха
  Безродна стряха

  „Трамвай № 7 приближава последната си спирка, пътниците намаляват. Вече никакви сгради не скриват планината Витоша и тя се изправя насреща така близка, че личат очертанията на различните склонове. Слизам от трамвая и свивам надясно по една от преките на широкия булевард. Отдалече се виждат кулокранове, които описват бавни кръгове в небето. Скоро дочувам звънко механично чукане — такъв звук издават работещи бетон-помпи. Едновременно се открива поглед към някакъв голям градеж, обрасъл в гора от метални подпори. Това е построената част на Дом „Родна стряха“ и ако се съди по размерите и особената форма, завършената сграда ще бъде нещо необикновено.“

  Така започва репортажът на сп. „Родолюбие“ от 1985 г. за Дома на българите в чужбина, но едва ли някога ще разберем дали сградата ще е наистина необикновена, понеже от 30 години тя стърчи недовършена.

  tn_20150421_150211

  А всичко започва с едно съвсем благородно и щедро начинание от страна на българската държава, да направи нещо за сънародниците ни в чужбина. Годината е 1981, а моментът е изключително подходящ. Тогава честваме помпозно 1300 години от основаването на българската държава, а национализмът е стигнал до връхната си точка.

  Със своя тухла в общия градеж

  tn_20150421_150207Знаменателно е, че идеята за Дома принадлежи на самата българска колония и по-точно — на нашите сънародници от Австрия. Българското правителство и Комитетът за българите в чужбина вземат похвалното решение да създадат уютен пристан на нашенската емиграция за кратките престои у дома. За тази цел е осигурен парцел за сградата в един от най-хубавите столични квартали, на хвърлей място от Витоша. А най-яркият израз на родолюбие е фактът, че Домът ще се строи с дарения на наши сънародници. Ако трябва да сме точни обаче, строежът му стартира със средства, предоставени в аванс от Държавно-обществената организация (по-късно преобразувана във фонд) „13 века България“. А един ден Комитетът за българите в чужбина е трябвало да компенсира тези средства от даренията, които са щели постъпят дотогава.

  tn_20150421_150226

  Започва уникална по размери дарителска акция, която е трябвало да продължи до построяването на Дома на българите от чужбина. Постъпват и по-крупни, и по-малки дарения — според възможностите на дарителите. Било е достатъчно всеки сънародник да купи само по едно дарителско свидетелство от двадесет долара, за да се събере нужната сума. Те е можело да бъдат закупени във всички дипломатически представителства на НР България по света и всеки е можел да получи толкова, колкото поиска. Имало е и възможност невъзвращенците да изпращат директно до Комитета за българите в чужбина или до ДОО „13 века България“ чек, в който изрично да впишат своята воля сумата да се използува за строителството на Дома, а срещу своя чек дарителите да получат съответен брой дарителски свидетелства. Принципът на доброволност е бил в основата на това дело, в зависимост от отношението на всеки към родината си. Имената на дарителите е трябвало да бъдат записани на плоча в главния вестибюл на техния български Дом.

  tn_20150421_141147

  Уникалната по своя замисъл сграда е наречена „Родна стряха“, а проектантските решения са в типичния за времето мегаломански стил “ала Людмила Живкова“. По своята монументалност сградата е трябвало да напомня НДК, фасадата да бъде облицована с бяла гледзидария, стъклата — термопанни, подовете и стълбищата — от полиран мрамор, таваните – скачени, дограмата — от хубав дървен материал. Каменните облицовки е трябвало да допринесат за монументалния характер на сградата. Освен със съвременните си архитектурни форми сградата е трябвало да навява нещо и от възрожденската ни архитектура — с еркерите си, с разчленението на обемите, със скатния си покрив и др.

  tn_20150421_145300Домът е трябвало да бъде символ на въплъщение на една благородна инициатива и да остане като национален културен паметник на социалистическа България, съграден и скрепен с обич родолюбива.

  Той се ражда на ул. „Московска“ 15 в архитектурното ателие на „Софстрой“. Негови идейни създатели са проектантския колектив, ръководен от арх. Георги Хаджииванов, арх. Илия Дамянов и арх. Сабина Керемедчиева.

  По проект половината от сградата е ориентирана към Витоша, с открит изглед към планината. За строителството е избрана считаната за прогресивна тогава технологията на едроплощния кофраж. Сеизмично сградата е обезпечена до девета степен по скалата на Рихтер. Конструкцията е била много интересна и смела по замисъл. По план всеки етаж е имал свое специфично предназначение — на първия етаж е залата за съвещания, концерти и кинопрожекции със сто тридесет и пет места, следващия етаж — холния вестибюл и удобни фоайета с гардероб, бюфет, бар-бюфет; на третия етаж е следвало да бъдат разположени кабинетите на Комитета за българите в чужбина; на четвъртия — ресторант със сто и петдесет места, банкетна зала; на петия — хотелска част за шестдесет души. На ниво на хотела е проектиран открит вътрешен двор със зелена площ, в които през хубавите летни дни гостите да могат да си почиват. На ниво зала – покрит гараж за тридесет коли на гостите и Комитета. В непосредствена близост до сградата се предвиждало още плувен басейн, тенис-кортове, зала за тенис на маса и други игри на закрито. Трябвало е да намерат място и произведения на наши сънародници – художници, скулптори, приложници.

  tn_20150421_150116Изискванията към сградата са били да се създаде възможност за българите, живеещи в чужбина, да имат дом, в който да отсядат. Целта е била да бъдат създадени всички удобства на съвременно ниво. Наши сънародници дори изявяват желание да обзаведат някои от залите и стаите.

  Първата копка на този интересен от архитектурна и строителна гледна точка обект е направена през август 1983 г., а същинското строителство започва почти две години по-късно. Предвиждало се е сградата да бъде завършена в края на 1990 г., като тогава е трябвало да бъде предаден и жилищен блок предназначен за българите в чужбина.

  Родолюбивият строеж, находящ се на бул. „Тодор Каблешков“ е поверен на кофражна бригада от трънски майстори, много опитен колектив, изпълнил пълзящия кофраж на хотел „Витоша“ в София. Самото изпълнение е трябвало да бъде дело на десет водещи строителни организации. Според плана за 1985 г. се е предвиждало изграждането на обекта до първа плоча и ядрата на сградата до третия етаж. През първите две години по план е трябвало да бъде изградена стоманобетонната конструкция на сградата и да бъдат монтирани част от инсталациите и комуникационните възли. През 1987 г. се е планирало да бъдат извършени архитектурно-довършителните работи, които да дадат външния облик на дома.

  tn_20150421_140250

  Проектът обаче се оказва изключително труден за изпълнение, заради сложните строително-конструктивни детайли и колосални обеми. Монолитната грамада е била замислена с такава сложна плетеница от арматура, която поглъща уникални количества материал. За една плоча, дебела близо метър, са отивали петстотин тона арматура и хиляда и петстотин кубически метра бетон. Само за изливането на фундаментната плоча са били необходими 3600 кубика бетон.

  Без дом

  tn_20150421_135744До 1989 г. строителството върви мудно и изостава значително от плана. После идва 10-ти ноември. Става ясно, че народният паметник на българщината, където идните поколения е трябвало да поддържат вечно жив българския дух, едва ли ще го бъде. Сигурно е едно – нито фондът, нито държавата имат средства да завършат започнатото, а събраните от диаспората пари – 850 хил. USD, за нищо не биха стигнали. Обаче сумата е напълно достатъчна, за да потъне в нечии дълбоки джобове. До началото на 1990-те се смята, че те са замразени във Външнотърговската банка на сметка фонд „13 века България“. В началото на новия век Международната асоциация на българите в чужбина завежда дело срещу фонда след жалба, в която се твърди, че дарените от българи в чужбина долари и лихвите по тях са изчезнали. Делото е образувано през февруари 2001 г., но на никого не са повдигнати обвинения за парите. През юли 2002 г. прокурорът установява, че няма престъпление – дарените пари били „изцяло погълнати“ за първоначален строеж на дома!!! С постановлението на прокурора по делото е прекратено разследването, водено срещу виновни длъжностни лица от фонд „13 века България“ и срещу главната счетоводителка за престъпление по служба. Асоциацията възразява, но нея кой ли е пита. А какво ли и могат да кажат. Нищо, както през всичките тези 30 години. Нищо няма да кажат. Защото в иронията на българския преход към демокрация има много подобни въпроси без отговор – като например къде отидоха парите от членския внос на профсъюзите, на Отечествения фронт, на Комсомола…

  Page_153.pdf-000.ppm__5Днес – 30 години по-късно, на булевард „Тодор Каблешков“, някъде в средата на отсечката между пазара „Борово“ и „Била“, се вижда една недовършена пететажна сграда. Преди години – единствената, наоколо е било поле, с къщурки тук-там и градини. Сега всички площи около нея са застроени до самия Околовръстен път. Сградата е оградена, но определено си е опасна постройка. Опасностите идват от много посоки. Независимо от огромните количества излят бетон през горната плоча се е просмуквала вода и всичко е безобразно корозирало, включително и носещото скеле. Може би на българския строителен гений се дължи неизясненото обстоятелство, че конструкцията още се крепи. Предприемчиви собственици на новите луксозни сгради наоколо се опитват малко от малко да закрият неприятната гледка, като преди няколко години засаждат около сградата дървета. Но за да израсне висока елегантна преграда пред очите им, ще трябва да почакат около… половин век. Докато гората порасне, избуи и скрие занемарената сграда от погледите им.


  Ако все пак един ден се реши зданието да се завърши, дарителите му едва ли ще останат очаровани от мегаломанския й размах и практическата й непригодност да изпълнява ролята на стряха. В същото време макар да не става за хотел, сградата би могла успешно да изпълнява функциите на конгресен център или представителна централа за голяма чужда или българска фирма /естествено, след съответното препроектиране/. Това е и обяснението за проявявания от време на време интерес към недовършената конструкция. Непостроеният дом обаче няма ясно изяснен собственик. Части от терена са реституирани, самата сграда няма точно правоприемство с предишната организация на нашенците от странство. Тук някъде се намесва и Националният дарителски фонд „13 века България” и следите се губят…

  А на нас не ни остава нищо друго, освен да кажем на българите по света – съжаляваме, но тук за вас стряха така и не се намери!

  Използвани източници: сп. „Родолюбие“, 1985 г.; в-к „Дневник“, 1997 г.; в-к „Сега“, 2003 г.; в-к „Строител“, 2011 г.; сп. „Мениджър“, 2012 г.

 22. 22 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#6] от "Нинов":Но пък как слдко са присвоили дарените долари а?
  —цитат от коментар 7 на Willy Messerschmitt


  Не схващам идеята, в статията не пише нищо такова.

 23. 23 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 869 Разстроено

  До коментар [#6] от "Нинов":

  +++! Враговете на народа, вероятно вече лишени от българско поданство.

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4261 Неутрално

  До коментар [#21] от "doroteus":
  "Монолитната грамада е била замислена с такава сложна плетеница от арматура, която поглъща уникални количества материал. За една плоча, дебела близо метър, са отивали петстотин тона арматура "

  В недостроената сграда има вложени хиляди тона арматурна стомана, която може да се отдели от бетона като вторична суровина. Ако това не се направи организирано , то циганите ще свършат тази работа.

 25. 25 Профил на Sredan
  Sredan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Много свидливи тези невъзвращенци,една сграда не могли да изтикат...

  В Дневник около 9септ2019 започна същата бясна цензура ,както едно време! Так держать!
 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Учудвам се, че са събрали цели 150 хил. долара от дарения.
  А че са тръшнали 9 милиона за някакъв гурел из (по онова време) третия картофен пояс на София никак не се учудвам - както казват англичаните "когато парите не са твои, цената няма никакво значение".

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 869 Разстроено

  До коментар [#22] от "Ivan":

  Ами у нас е вървял само българския лев. И курса на долара (официалния!) беше 1:1.2... Нашего брата, ако вообще му разрешаваха да излезе навън в капитализъма, имаша право да купи 30 долара. За тогавашния хайлайв ограничение нямаше.
  Та ти ми кажи, когато всичко се наблюдаваше под лупа, как се е формирал черния валутен пазар? С моите 30 долара? Разликата между официалния и черния курс си беше чиста кражба.

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#26] от "pag":

  Явно не познаваш София.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#27] от "charlesdegaulle":

  Наблюдавало се е друг път. Всички имахме валута. Долари, лири, марки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Не знаех, че има такова животно "дом на емигрантите"! Лицемерието на комунистите няма равно.

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#30] от "thenomad":

  Цяла София го знаем от повече от 35 години.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на Бранимир Брозиг
  Бранимир Брозиг
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ако сте любопитни, тук има проект за преустройство и завършван на проекта.
  https://irchitect.com/portfolio/incubator/

  Доколко е рентабилен, съвсем друг въпрос :)

  Архитект - https://rinnovation.bg/
 33. 33 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#8] от "Джони Глупавия":

  Ти не си само глупав, Джони. Долен лъжец си, също така. 🙂

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#33] от "voodoo_child":

  А дали сега не е още повече нужен център за емигрантите ? Когато са милиони?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#34] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не знам защо точно мен питаш и в каква връзка е въпросът ти с коментара ми. Но, ще ти отговоря на питането с удоволствие: Не, според мен няма никаква нужда от какъвто и да е подобен "център".

 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#35] от "voodoo_child":

  Защо мислиш така ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2129 Любопитно

  До коментар [#29] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кои сте тези всички? Защото имаше действащ "Закон за сделките с валутни ценности и валутния контрол". Той криминализираше притежанието на чужда валута и валутни ценности.
  Намери отнякъде първоначалния вариант на закона от 01. 07 . 1966 г....
  Сегашният вариант е:
  https://www.ciela.net/svobodna-zona-darjaven-vestnik/document/2126013953/issue/153/zakon-za-sdelkite-s-valutni-tsennosti-i-za-valutniya-kontrol

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4261 Неутрално

  До коментар [#29] от "КМЕТ В СЯНКА":
  " Всички имахме валута. Долари, лири, марки."

  Не е хубаво да се лъже. Ако ти като номенклатурен кадър си имал валута , обикновеният българин не само че нямаше , но му беше забранено да има, ако не е работил в чужбина. Ако се снабдиш с валута на черно , тоест купиш долари на по-скъпа цена от чужденец , то това се считаше за валутно престъпление. Веднага те хващат в Корекома с въпроса откъде ги имаш тези долари. Затова карахме чужденци негърчета, студенти у нас да пазаруват в Кореком вместо нас, защото тях не ги питаха от къде имат валутата.

 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4086 Весело

  До коментар [#34] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ха ха амче като се върна в България ще си счупя краката да тичам към Родна стряха? От къв зор?
  Това което трябва да правят наистина е да строят подобни неща извън България, ама не, разпродадоха имотите в чужбина а парите откраднаха! На тях им е през шлифера за българите там!

  klimentm
 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4086 Весело

  До коментар [#2] от "selqnin":Много свидливи тези невъзвращенци,една сграда не могли да изтикат...
  —цитат от коментар 25 на Sredan


  Никакви сгради, пари за си за определени люде бих дарил с кеф!

  klimentm
 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4086 Весело

  Пари за свещи исках да кажа!

  klimentm
 42. 42 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#21] от "doroteus":"Монолитната грамада е била замислена с такава сложна плетеница от арматура, която поглъща уникални количества материал. За една плоча, дебела близо метър, са отивали петстотин тона арматура "В недостроената сграда има вложени хиляди тона арматурна стомана, която може да се отдели от бетона като вторична суровина. Ако това не се направи организирано , то циганите ще свършат тази работа.
  —цитат от коментар 24 на tacheaux


  Коментираш наистина като специалист в сферата на строителството ! Аз съм лекар , но от по-любопитните и следящи що годе политиката , освен това вече " ВЪВ ВЪЗРАСТТА НА ЛЮБОВТА" , когато сме преживели всякакви "инициативи " , " съботници " , "бригади ", "манифестации ", "социалистически реализъм " и какво ли още не ....

 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#39] от "klimentm":

  +

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Хубава работа,ама българска.

 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Весело

  До коментар [#38] от "tacheaux":

  Току що призна, че и ти си имал валута.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 869 Весело

  До коментар [#29] от "КМЕТ В СЯНКА":

  +++! Именно, точно това не се наблюдаваше - другарите трябваше да стават све по-богати и по-богати...

 47. 47 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#4] от "krokodil5":

  Пречи на съседен обект, на наши хора е. Имаше списвания наскоро по темата. Яко мазало е , има и дела спечелени

 48. 48 Профил на phpt
  phpt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А ИПК "Родина"? И това ще се разпадне. Моля, коментирайте.

 49. 49 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Не е лошо да видите огромният дом на емигрантите-руснаци, управляван от вдовицата на Солженицин. Със снимки на емигранти от целия свят, с богата библиотека от творенията на невъзвращенци и много други артефакти. Бъргарите-емигранти от времето на соца са решили да направят нещо, което македонските емигранти са направили в София. Ама, понеже не са македонци, не са довършили. Както не могат да довършат и нито една българска народна песен. За разлика от македонците.

 50. 50 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Всъщност излишен мегаломански проект.
  Добре е теренът да се освободи за нещо по-полезно.

  E PLVRIBVS VNVM
 51. 51 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  "четвъртият и петият – хотелска част с 50 стаи. В тях е трябвало да преспиват гостуващите в родината "невъзвръщенци", които не са имали право да отсядат в частни домове."________Як концепт са имали някога НРБ стратезите.
  —цитат от коментар 6 на Нинов


  Шестия етаж бил оформен като площадка за скокове във вода, вода разбира се нямало , милиционерите помагали на тези които не можели да се престрашат сами да скочат.

 52. 52 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#27] от "charlesdegaulle":Наблюдавало се е друг път. Всички имахме валута. Долари, лири, марки.
  —цитат от коментар 29 на КМЕТ В СЯНКА


  Точно така. Вие сте имали. Ние нямахме, ама имахме достойнство.

 53. 53 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  Знаково ... :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 54. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Весело

  До коментар [#52] от "Rex":

  Много е спорно. Който искаше - имаше. Който беше страхливец и мижитурка - нямаше. Така беше и с много други неща. Така например малко хора знаят и помнят, че в началото в Кореком на Гарибалди се пазаруваше съвсем свободно.
  В по-късните години всеки имаше кой да му купува.
  А след 10.11. в Кореком се пазаруваше и с левове.
  Явно си доста млад и пишеш по чужди разкази и легенди.
  В магазините на Трансимпекс беше още по-лабаво а и по-изгодно.
  Пазарувахме чрез пилоти и стюардеси и от фришоповете и директно от самолетите.
  Сейко5 беше 45 $ а Ориент малко повече.
  В Кореком се продаваха и коли и апартаменти дори с рубли.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 55. 55 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#52] от "Rex":Много е спорно. Който искаше - имаше. Който беше страхливец и мижитурка - нямаше. Така беше и с много други неща. Така например малко хора знаят и помнят, че в началото в Кореком на Гарибалди се пазаруваше съвсем свободно.В по-късните години всеки имаше кой да му купува.А след 10.11. в Кореком се пазаруваше и с левове.Явно си доста млад и пишеш по чужди разкази и легенди.В магазините на Трансимпекс беше още по-лабаво а и по-изгодно.Пазарувахме чрез пилоти и стюардеси и от фришоповете и директно от самолетите.Сейко5 беше 45 $ а Ориент малко повече. В Кореком се продаваха и коли и апартаменти дори с рубли.
  —цитат от коментар 54 на КМЕТ В СЯНКА


  Айде у лево с вмирисаните ти комунистически номерца колко било хубаво при комунизма . Който имаше връзки в милилцията и партията че да го покриват беше курназ. Нормалните хора , които нямаха връзки трепереха за всяко нещо , щото винаги го отнасяха. Освен това България не беше София, така че айде у лево , по пути Ленина и към матушката си.

 56. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Весело

  До коментар [#55] от "Rex":

  Аз казвам какви са фактите а ти сам Потвърди за страхливците. Сега стана ли по-смел ?Или пак се снишаваш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 57. 57 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 871 Неутрално

  На *невъзвращенците* имотите им биваха конфискувани, лепваха им присъди 5-10 години затвор задочно. Така че ако се върне някой от тях - направо в Централния Затвор. Затова са построили този Дом, понеже имотите не е имало как да бъдат върнати - продадени са били на *наши* хора

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 58. 58 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Ето какво било това недоразумение, значи. Какъв трябва да си, за да ти хрумне да строиш такова чудо насред полето, каквото е било Манастирски ливади тогава.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK