Само външен инвеститор можел да спаси "Топлофикация-София"

Технологичното обновяване на ТЕЦ "София" е необходимо и за подобряване на качеството на въздуха в столицата

© Цветелина Белутова

Технологичното обновяване на ТЕЦ "София" е необходимо и за подобряване на качеството на въздуха в столицатаСтоличният общински съвет днес възложи на "Топлофикация"-София да търси международен консултант, който да извърши оценка на сегашното положение на дружеството, правен анализ, както и икономически и технологичен одит. До март 2020 г. дружеството трябва да представи този анализ, с който да се определи посока за стабилизиране и най-вече за технологична модернизация.


Спасението е в чуждестранен инвеститор, който да вложи 257.4 милиона евро в закъсалото дружество за технологичното му обновление, препоръчва докладът на работна група от експерти, който бе приет от общинския съвет.


Дълговете на "Топлофикация-София" в момента са около 800 млн. лв. и ако не се модернизира технологично, дружеството ще продължава да затъва. Държавата сега нарочно изкупува на по-висока цена на електроенергията, произвеждана от когенерациите му, за да го подпомага. Но продажбата става през фирма, свързана с Христо Ковачки, както писа "Капитал" наскоро.
Приходите от продажбата на ток за 2018 г. са 115 млн. лв., а от продажба на топлинна енергия - 317 млн. лв., което не е достатъчно за модернизиране на мощностите.


Ако сегашните парни инсталации, които са технология от 60-те години на миналия век, се сменят със съвременни паро-газови, сметките за парно на битовите потребители ще паднат с 20-30%, смята инж. Валентин Терзийски, член на надзорния съвет на "Топлофикация-София", който е ръководител на екипа, изработил доклада за оздравяване на дружеството.


На въпрос на "Дневник" къде ще се търси инвеститор за толкова значителна сума, Терзийски отговори:
"Средствата ще се набират по няколко възможни начина – единият е чрез т.нар. експортно или проектно финансиране. Всяка компания-производител (на модерни паро-газови инсталации) – Дженеръл електрик, Сименс, Митцубиши, Кавазаки или друг, предоставя финансиране чрез експортната агенция на страната, от която е компанията. Така може да се осигури 85% от финансирането. Това съм го правил, а и се практикува в цял свят. Отделно са възможностите за допълнително финансиране – през финансовите институции на тези компании. Разбира се, трябва да има и самоучастие, което се свежда до 15% от страна на изграждащия такава инсталация, в случая "Топлофикация".


Идеята е чуждият инвеститор да бъде привлечен от по-високата изкупна цена на тока и да финансира изграждането на още когенерации в ТЕЦ "София", където ще се изгарят и т.нар RDF-отпадъци в новия завод, в ТЕЦ "София-изток" и в отоплителните централи "Земляне" и "Люлин".

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  ... Спасението е в чуждестранен инвеститор, който да вложи 257.4 милиона евро в закъсалото дружество за технологичното му обновление, препоръчва докладът на работна група от експерти, който бе приет от общинския съвет ...

  Ха-ха-хааа!
  При грубо 250 000 абоната - тази инвестиция за 10 години изплащане, (най-назадничави сметки), ще натовари на сезон всеки абонат с по около 1000 - 1500 лева отгоре на досегашните. Минимум!
  Което означава само едно - или абонатите се спасяват на тагадък, надавайки писъци от ужасТ, и поради липса на клиенти Топлофикация фалирга - или с някаква наредба биват закрепостявани доживот и софиянци се вдигат на бунт и започват с гьостериците наред!

 3. 3 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#2] от "xm...":

  И как го сметна? 250 млн. евро са 500 млн лв. За десет години по 50 млн на година. С лихвите и т-н. да са 60. На 250 000 абоната прави под 250 лв. на сезон. Без да включваме икономиите на гориво.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 4. 4 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Уау, каква златна мина! Борч към банка срещу суми от клиенти. След година - сбогом Гергино! Или Общината да си купи ТЕЦ-а или Банката.... Ще е добре схемата с Ковачки да бе се променя.

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  ... Ако сегашните парни инсталации, които са технология от 60-те години на миналия век, се сменят със съвременни паро-газови, сметките за парно на битовите потребители ще паднат с 20-30%, смята инж. Валентин Терзийски, член на надзорния съвет на "Топлофикация-София", който е ръководител на екипа, изработил доклада за оздравяване на дружеството ...

  Ако това е вярно - да паднат сметките с 1/4 след такава инвестиция, която трябва и да се избие, нали - та ако това е вярно - смЕтайте какво дранье е в момента. Или как нагло лъжат ...

  ТЕЦ-ът и сега е на газ, а разликата в КПД-то не е толкова драстична.
  Имаше и когенерация, ако някой си спомня още.
  Отпада и евентуална разлика в топлопреносната мрежа, защото за нея гък не се казва.
  Та от къде хем ще избият инвестицията - хем и ще намалят сметките с цели, драстични 25%?

  Само да ви обърна внимание, че такива "скокове" в ефективността в енергетиката при принципно подобни инсталации са невъзможни ...

  Та тия или са решили да спрат да дерат софиянеца - или нагло лъжат.
  Решете сами, опит имаме всички достатъчно ... :)

 6. 6 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":
  До коментар [#2] от "xm...":

  Или досегашният вариант - брулят провинциалистите да плащат сметките на софиЕнци. Леко увеличават тока е провинцията с едно 140-150%-та и сметките излизат на плюс черен джиБ, яхта, почивка на Карибите и скромна двайсетстайна вила там.

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Весело

  До коментар [#3] от "Цецо":
  С лихви и печалба - нали не вярваш, че ще работят за чест и слава? - не са 60 ...
  При това 10-годишният период е чисто пожелателен и ретро-"назадничав".
  Дели поне на две, най-добре на три!

 8. 8 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "Цецо":

  По 50 млн.лв. на година, но от 2020 г. Топлофикация София има да издължава на БЕХ по 50 млн.лв. Така, че става 100 млн.лв. ........

 9. 9 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Щом потребителите, които плащат повече отколкото са потребили, не могат да я спасят, работата е сериозно в г*за.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Освен да е "външен" трябва да не е в ред с главата дза да направи подобна самоубийствена "инвестиция".

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Освен да е "външен" трябва да не е в ред с главата дза да направи подобна самоубийствена "инвестиция".

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 13. 13 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1885 Любопитно

  "Ако сегашните парни инсталации, които са технология от 60-те години на миналия век, се сменят със съвременни паро-газови, сметките за парно на битовите потребители ще паднат с 20-30%, смята инж. Валентин Терзийски, член на надзорния съвет на "Топлофикация-София", който е ръководител на екипа, изработил доклада за оздравяване на дружеството."

  Кой ще допусне това да се случи - политиците, които източват Топлофикация или някой частен инвеститор а когото това ще е дюшеш да си увеличи печалбата?

  I Want To Believe
 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  До коментар [#6] от "Deaddark":Брулят те. Сметката ми е към 1500 за цялата година. С ДДС. И си я плащам и не мрънкам. Кой ще работи в провинцията два месеца, за да ми я плати?По-скоро ние плащаме за некадърността на държавните калинки, за кражбите на съседите и за нежеланието на Топлофикация да си събира дълговете.
  —цитат от коментар 12 на aleks ivan

  Стига с тая мантра за "кражбите на съседите".
  След толкова години на сегашната уредба такива случаи са по-коро единични, а не масови.
  Властимащите го поддържат умишлено за да насъскват мат'ряла един към друг, а не към безобразията им.

  А спасението на ТЕЦ-а е само в тока. Да слагат генераторите и да продават на НЕК.
  Ама тогава ВЕИ-тата и "търговците" кой ще ги хрантути?

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  "Ако сегашните парни инсталации, които са технология от 60-те години на миналия век, се сменят със съвременни паро-газови, сметките за парно на битовите потребители ще паднат с 20-30%, смята инж. Валентин Терзийски, член на надзорния съвет на "Топлофикация-София", който е ръководител на екипа, изработил доклада за оздравяване на дружеството."Кой ще допусне това да се случи - политиците, които източват Топлофикация или някой частен инвеститор а когото това ще е дюшеш да си увеличи печалбата?
  —цитат от коментар 13 на 2.5

  Разбира се!

  Най-големият удар върху джоба на мат'ряла е пълната приватизация на т.нар. "естествени монополи" - ток, вода, тец ...

  Ще си позволя една прогноза - както и с водата - сега ще се пусне официално в употреба из медиите, за да свиква мат'рялът, социопатският термин "социално поносима цена" и за топлото ...

 16. 16 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Еничари! 20 години я съсипват тази топлофикация, сега и за "консултант" ще плащат... Кога държавата ще започне да търси вересиите на подчинените си?

 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#12] от "aleks ivan":

  Неплатеното се плаща ит всички токоплатци, включително и от тези които нямат парно. Калинките това измислиха. Иначе си прав - загубите по трасето и кражбите са огромни и ги плащат редовните платци - бонус "Калинка" за несвършена работа.

 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1885 Весело

  [quote#15:"xm..."][/quote]

  "Най-големият удар върху джоба на мат'ряла е пълната приватизация на т.нар. "естествени монополи" - ток, вода, тец ..."

  :-)
  ТЕЦа и водата и енергото не са естествени монополи и затова цената им се регулира вместо да се образува на пазарен принцип. Именно това ги прави много апетитини за всякакви схееми и далавери - напр. ТЕЦ Варна! - сладка работа!

  I Want To Believe
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Весело

  [quote#15:"xm..."]
  —цитат от коментар 18 на 2.5
  "Най-големият удар върху джоба на мат'ряла е пълната приватизация на т.нар. "естествени монополи" - ток, вода, тец ...":-)ТЕЦа и водата и енергото не са естествени монополи и затова цената им се регулира вместо да се образува на пазарен принцип. Именно това ги прави много апетитини за всякакви схееми и далавери - напр. ТЕЦ Варна! - сладка работа![/quote]

  Много точен аватар си си турил!
  Завиждам ти за безметежната увереност в Дядо Коледа, Снежанка и говореното от талавизуръ ...

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3679 Неутрално

  Абе, и господ не може да я оправи. Да му мислят абонатите. Има да плащат грешни пари, за чужди далавери.

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4052 Любопитно

  Че кой ще е луд да плати тези дългове и после да налее много милиони, за да осъвремени технологиите................?

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4052 Неутрално

  До коментар [#2] от "xm...":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Изключително комплицирана ситуация!

 23. 23 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1885 Весело

  До коментар [#19] от "xm...":

  "При грубо 250 000 абоната - тази инвестиция за 10 години изплащане, (най-назадничави сметки), ще натовари на сезон всеки абонат с по около 1000 - 1500 лева отгоре на досегашните. Минимум!"

  Сметките хич не са ти стихията!
  Поинтересувай се на колко възлизат неплатените сметки на тези абонати към момента. ...Като не забравяш, че вече абонатът вече може да се откаже от услугата.
  Добави към това че нямаш абонамент - ерго няма как да те натоварят с твърда компонента.
  Топлофикация е социален монопол - винаги е била такава! Ако това се промени, ще стане страшно. Абонатите вместо да си хващат шапката ще излязат на улицата и какъвто и да е кабинетът ще падне. Това се игра при оставката на първия кабинет Борисов - сега ще е дори по-лесно, защот ГЕРБ нямат същото мнозинство.
  Затова и никой няма да го допусне! - тези 800 милиона дълг да не са се генерирали последния топлителен сезон?!

  I Want To Believe
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Няма луди външни инвеститори. Дайте я на Доган. Той е специалиста.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK