Само външен инвеститор можел да спаси "Топлофикация-София"

Технологичното обновяване на ТЕЦ "София" е необходимо и за подобряване на качеството на въздуха в столицата

© Цветелина Белутова

Технологичното обновяване на ТЕЦ "София" е необходимо и за подобряване на качеството на въздуха в столицатаСтоличният общински съвет днес възложи на "Топлофикация"-София да търси международен консултант, който да извърши оценка на сегашното положение на дружеството, правен анализ, както и икономически и технологичен одит. До март 2020 г. дружеството трябва да представи този анализ, с който да се определи посока за стабилизиране и най-вече за технологична модернизация.


Спасението е в чуждестранен инвеститор, който да вложи 257.4 милиона евро в закъсалото дружество за технологичното му обновление, препоръчва докладът на работна група от експерти, който бе приет от общинския съвет.


Дълговете на "Топлофикация-София" в момента са около 800 млн. лв. и ако не се модернизира технологично, дружеството ще продължава да затъва. Държавата сега нарочно изкупува на по-висока цена на електроенергията, произвеждана от когенерациите му, за да го подпомага. Но продажбата става през фирма, свързана с Христо Ковачки, както писа "Капитал" наскоро.
Приходите от продажбата на ток за 2018 г. са 115 млн. лв., а от продажба на топлинна енергия - 317 млн. лв., което не е достатъчно за модернизиране на мощностите.


Ако сегашните парни инсталации, които са технология от 60-те години на миналия век, се сменят със съвременни паро-газови, сметките за парно на битовите потребители ще паднат с 20-30%, смята инж. Валентин Терзийски, член на надзорния съвет на "Топлофикация-София", който е ръководител на екипа, изработил доклада за оздравяване на дружеството.


На въпрос на "Дневник" къде ще се търси инвеститор за толкова значителна сума, Терзийски отговори:
"Средствата ще се набират по няколко възможни начина – единият е чрез т.нар. експортно или проектно финансиране. Всяка компания-производител (на модерни паро-газови инсталации) – Дженеръл електрик, Сименс, Митцубиши, Кавазаки или друг, предоставя финансиране чрез експортната агенция на страната, от която е компанията. Така може да се осигури 85% от финансирането. Това съм го правил, а и се практикува в цял свят. Отделно са възможностите за допълнително финансиране – през финансовите институции на тези компании. Разбира се, трябва да има и самоучастие, което се свежда до 15% от страна на изграждащия такава инсталация, в случая "Топлофикация".


Идеята е чуждият инвеститор да бъде привлечен от по-високата изкупна цена на тока и да финансира изграждането на още когенерации в ТЕЦ "София", където ще се изгарят и т.нар RDF-отпадъци в новия завод, в ТЕЦ "София-изток" и в отоплителните централи "Земляне" и "Люлин".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK