Списък на всички рушащи се ценни сгради изготвя Столичната община

Списък на всички рушащи се ценни сгради изготвя Столичната община

© Надежда Чипева, КапиталПроверка на състоянието на всички сгради - паметници на културата, в София е разпоредил главният архитект на столицата Здравко Здравков. Те са общо 1400 на брой и едва 118 от тях са възстановени.


"Очакваме данните от 24-те столични района и тогава ще качим целия списък с опасни сгради в сайта ни", обясниха от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) на общината пред "Дневник". Там вече има информация за 11 рушащи се сгради-паметници на културата, на чиито собственици са наложени парични санкции.


Най-високи глоби са наложени на собствениците на Захарната фабрика. Тя е паметник на културата с национално значение и заради плачевното състояние на двете фабрични сгради са издадени наказателни постановления за общо 150 хил. лева, които вече са платени.
На къщата - музей на Пейо Яворов, санкцията е била 100 000 лева, но е отменена от Административния съд - София-град. Същият размер е наказателното постановление за сграда на площад "Македония", но и то е обжалвано и през декември 2017 г. е отменено от същия съд.


Собственикът на сграда на бул. "Христо Ботев" 72 е трябвало да плати 5000 лева заради излющената фасада, но починал и наказателната мярка е отменена.


На бул. "Стефан Стамболов" три къщи на номера 33, 38Б и 47 са с глоби от 2000 до 10 000 лева. Не са изплатени и са изпратени писма до данъчните служби за принудително вземане.


Бул. "Стефан Стамболов" 47. На собствениците на сградата са наложени три санкции по 2000 лева.

Бул. "Стефан Стамболов" 47. На собствениците на сградата са наложени три санкции по 2000 лева.


"Данни за още 40 опасни сгради скоро ще бъдат качени на сайта ни", заканиха се от НАГ. Главният архитект има право като крайна мярка да приложи т.нар. законова ипотека към недобросъвестни собственици на такива ценни сгради. Преди това комисия трябва да констатира три пъти в рамките на една година, че дадените предписания за обновяване на сградата не са изпълнени.


Практиката досега показва, че наложените мерки в повечето случаи се обжалват и падат в съда. Главният архитект на София Здравко Здравков търси подход да стимулира собствениците да инвестират в обновяването на имотите си с архитектурна и историческа стойност.


Площад "Македония" 42. Санкцията е за 100 000 лева, но е отменена от Административния съд-София град през 2017 г.

Площад "Македония" 42. Санкцията е за 100 000 лева, но е отменена от Административния съд-София град през 2017 г.


Сега е в действие пилотната програма "Културно наследство". Столичният общински съвет гласува за нея 300 000 лева за 2019 година. С тези пари ще се изготвят проекти за реконструкция на паметници на културата, които ще бъдат дадени безплатно на собствениците им. Самият ремонт обаче ще е за тяхна сметка.


В общинската комисия по финанси вече бе обсъден варианта отпуснатите пари за програмата да се насочат към четири улици, където има 48 сгради паметници - "Граф Игнатиев", "Солунска", "Шести септември" и "Шишман". Тези пари няма да стигнат за всички, защото проектът за пълна реставрация на отделна къща струва доста скъпо. Но помощта не е само финансова, защото чрез пилотния проект "Културно наследство" при сгради с етажна собственост ще се спести и цялата административна процедура по съгласуванията, която иначе отнема доста време.


Да се реставрира изцяло малък квартал вместо отделни къщи, предложиха архитекти на неформално обсъждане на програмата при главния архитект Здравков. Идеята бе одобрена от всички, но за реализацията й отпуснатите сега пари няма да са достатъчни.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Провекра не значи, че ще се вземат мерки.

 2. 2 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Добър ден! Това е първата крачка, която много отдавна трябваше да бъде направена и не само в София! Това доказва, че до момента властта е била нехайна към опазването на културното наследство и дори не е в състояние да знае колко и какво представлява!

 3. 3 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Аз може и да не съм прав, ама не съм чул сграда да се е поправила със списъци и глоби. Дали па леля Данче да не развърже малко кесията и за културното наследство на града, не само за Гайтански

 4. 4 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 264 Разстроено

  С цялото ми уважение към СО, откога съществуват като орган и откога кака Данче е кмет та тепърва ще се изготвя списък? Предизборните опити за имитиране на дейност са смешни.

 5. 5 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Хубаво е да има регистър на сгради.Има толкова много красота във тях а са изоставени.

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на Havelock
  Havelock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Г-н Караджов, на две места в статията е объркан булевард „Македония“ с едноименния площад. Сградата е на адрес булевард „Македония“ 42. А и логично погледнато, на малкия площад „Македония“ няма как да има 42 номера.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Списъкът е добро начало, но не е съществената част от решението на проблема!
  Необходими са спешни промени в ЗМСМА,ЗУТ и Закона за културното наследсство!!!

 8. 8 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Любопитно

  ...а досега толкова години какво са правели, чесали са се по ташунките ли, че нямат списък, или са нямали време от реализиране на корупция

  мурзилка
 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  Добър ден! Това е първата крачка, която много отдавна трябваше да бъде направена и не само в София! Това доказва, че до момента властта е била нехайна към опазването на културното наследство и дори не е в състояние да знае колко и какво представлява!
  —цитат от коментар 2 на m_style


  Това , че е "културно наследство " не освобождава НАСТОЯЩИТЕ СОБСТВЕНИЦИ на сградите да не се грижат за опазването им ! по закон - СОБСТВЕНИКЪТ Е ТОЗИ , който трябва да подържа , ремонтира и пази ! В случаите собствениците са ЧАСТНИ ЛИЦА , а не "държавата " на Боко !

  БУЛЕВАРД „МАКЕДОНИЯ” № 42: КЪЩАТА СЪС ЗЕЛЕНИЯ ВОАЛ


  Това е историята на къщата с зеления воал. Започнах да я наричам така, защото цялата е опакована в зелена мрежа, зад която обаче ясно се очертава силуетът на изкорубена сграда, празна, необитаема, без прозорци. Под воала прозират изисканите форми на фасадата, богато украсена с геометрични и растителни елементи в стила на сецесиона.

  Защо е покрита с воал?

  За да се пази къщата от времето!

  Къщата не се намира на случайно място. Разположена е на входно-изходната артерия на града на югозапад, в посока Скопие. Съвсем близо е до „Руски паметник” – паметен площад, оформящ мястото, където са били последните освободителни битки за града през 1877 – 1878 година.

  Сградата е строена през 1912 година. Историята на строителството също е обвита в тайна. Според паспорта на къщата в НИНКН, тя е построена за жилище на двама братя; единият бил лекар и затова първият етаж си имал съвсем самостоятелен вход за пациенти. Според други сведения къщата е на предприемача строител М. Славеев. М и С са инициалите, запазени на еркера до днес. Друга обаче е историята на една от старите й обитателки, разказвана от баба й – къщата била строена за двама братя, казаци, които преди да си заминат за Русия я продават в груб строеж на Славееви. След като довършили къщата, те веднага започнали да я дават под наем.

  През 1948 г. сградата става държавна собственост и в нея продължават да се настаняват наематели. Къщата е на три етажа, има две стълбища – главното е каменно, а второстепенното – дървено. Към настоящия момент тя е обявена за архитектурен паметник на културата от местно значение, с писмо от 1976 година.

  Защо къщата е покрита с воал?

  За да пази спомена за живота в къщата!

  От продавачката на зеленчуковия магазин, през съседката на третия етаж на близката кооперация, успях да стигна до един от дългогогодишните обитатели на втория етаж на къщата с воала. Тя е родена там през 1946 г., но семейството й е в къщата още от самото й построяване. Първи в София идват нейните баба и дядо, още през 1912 година. Те живеели богато в Русе, там имали два завода. Но баба й настояла да се пренесат в София. „Русе, Русе, Кючук Париж, обаче София си е столица и там ще е развитието”. Бързо взели решение и дошли в столицата. Избрали къщата на Братя Славееви, защото била близо до апартамента на тяхната кума, омъжила се малко по-рано в София. Обзавели къщата с виенски мебели и венециянски огледала. На еркера закачили люлка, където после се люляли всички дечурлига от семейството. На отсрещния тротоар, на мястото, където днес се намира болницата на МВР, била конюшната им. М. си спомня как баба й казвала на дядо й: „Заведи ме с белите коне, при Мара Свищовлийката”, първо да се изфука с белия мерцедес, „и ела ме вземи с черните коне”. С файтона отивали и до улица „Преспа”, където живеели Славееви, за да им платят наема – давали по 50 лева за целия етаж.

  След 1948 г., когато къщата станала собственост на Софжилфонд, наемът, който плащали, станал двоен, и така, както казва М., „69 години все се плащаше наем”. Заради голямата жилищна криза в София след войната, общината започнала да настанява при тях и други хора. Първо дошъл един офицер от Трънско, заедно с двете си сестри. На тях дали едната стаичка. После, около 1952 г., настанили друг офицер, този път от полицията. Той пък решил, че трябва да преустройва къщата. Бил настанен на първия етаж и искал да си направи отделен вход, откъм банята, която била просторна. Заявил, че не му трябва вана, защото това било буржоазна придобивка и на своя глава отрязал тръбите в банята, а така унищожил и останлите вани нагоре по етажите.

  Лека-полека започнала трансформацията на къщата – къщата трябвало да се модернизира. М. разказва как в началото на 1960-те години попитала майка си защо у тях стоят с тези копринени тапети, по другите къщи били други. Така решили да направят ремонт – махнали копринените тапети, а на стените отдолу се показали изрисувани библейски сюжети и цветя. После се появили нафтовите печки и те си казали, че трябва да бъдат практични – разрушили огромните камини, които влизали цял метър навътре в стаите. И така, лека-полека, къщата се променяла отвътре, заедно със своите обитатели, чак до 1989 г., когато наследниците на Славееви си върнали къщата. Те изгонили всички наематели и започнали да кроят нови планове

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Преди изборите се разработиха.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Това е правилна стъпка, само не мога да разбера, защо е толкова закъсняла.
  И друго, този проблем с тези сгради не е световна новост, случва се на много места по света, защото обичайно наследниците са много, трудно стигат до съгласие каква да бъде съдбата на тези сгради и обществото търси и намира законови решения.
  Това което знам за Италия звучи доста разумно - издава се предписание за възстановяване в приемлив вид със срок, ако не се спази срока се налга здрава глоба. Следва срок за плащане или възстановяване съгласно предписанието и като отново няма реакция, глобата става наистина огромна. След срока в който обичайно глобата не се плаща, къщата се отнема от държавата или общината като компенсация за глобата.
  По нататъшната съдба на сградата се решава от държавата или общината, като е възможно сградата да бъде възстановена и поддържана с публични средства или да бъде отдадена на концесия при съответните условия за нейното използване и сагата приключва.

 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Тъкмо ще им е по-лесно да ги драскат от списъка, след самосрутването им. В другите държави, има закон, който задължава собствениците да поддържат Сграда. Ако не го правят, държавните/общинските власти правят ремонта, а после си взимат парите от собствениците. Може да се стигне и до обратно изкупуване, или конфискация на имота по съдебен път.

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Да поддържат сградата. Извинявайте.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#7] от "selqnin":

  Пак промени? Трябва да има само едно нещо, това е изпълнението на пълно на тези закони. И на първо място - столична община

  "Чуждестранен агент"
 16. 16 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Това трябваше да е направено ъъъъ през 2009 г. откак Данчето пое властта ...

 17. 17 Профил на bnm37477327
  bnm37477327
  Рейтинг: 214 Разстроено

  А защо се допусна да се рушат! София, а и други градове, можеше да е милион пъти по-привлекателна, ако беше запазено архитектурното наследство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK