Комитет "Лозенец": Съдът доказа, че депутатите са гласували текст в угода на "Артекс"

Комитет "Лозенец": Съдът доказа, че депутатите са гласували текст в угода на "Артекс"

© Велко АнгеловРешението на Административен съд - София–град, с което се отменя заповедта на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) за спиране строителството на "Златен век", доказва, че има "поправка "Артекс" на Закона за устройство на територията, обяви инициативният комитет "Лозенец".


"Едно е ясно - без тази поправка няма как да говорим за разрешение за строеж от 2007 г. да е валидно до 2028 г. и съдът съзнателно или не капитализира "Апартаментгейт", обобщават активистите, които организираха гражданските протести срещу строежа на 120-метровата сграда в "Лозенец".


Според тях заповедта на ДНСК от април за временно спиране на строежа е имала явни "пороци" и още тогава те са обявили, че тя ще падне в съда, "не защото няма правни аргументи за спиране на строителството", а заради несръчното й формулиране - умишлено или неволно, от страна на строителния контрол.
В процеса на делото станало известно, че когато в съдебната зала "Артекс" излагат своите аргументи, юристите на ДНСК не са ги оспорвали. А ключовият въпрос е докога е срокът на строителното разрешение. На 23 юли ДНСК пусна прессъобщение, в което дава тълкувание, че "Златен век" има валидно разрешение. Това влиза в пълно противоречие с позицията на регионалния министър Петя Аврамова, както и със заявлението на премиера Бойко Борисов, че няма "поправка "Артекс".


Призивът на гражданския комитет е депутатите, гласували изменението на текста на чл.153 на Закона за устройство на територията, с което се удължава срокът на разрешителното за строеж от 5 на 10 години, да докажат, че не са планирали поправката "Артекс".


"Нека докажат, че евтините апартаменти не са им повлияли на начина на гласуване и така няма да си говорим, че разрешение за строеж, издадено през далечната 2007 г., може да е валидно чак до 2028 г.", обръщат се от "Лозенец" към народните представители.


Активистите очертават парадоксалната ситуация сега, в която политиците си запазили купените евтино апартаменти, инвеститорът "Артекс" си осигурил продължаване на строежа на небостъргача, а гражданите, протестиращи срещу своеволията на властта, имат заведени дела за уронване престижа на фирмата инвеститор за 100 хил. лв.


От инициативния комитет "Лозенец" очакват смяна на сегашния директор на ДНСК арх. Иван Несторов, като неговият наследник на поста да възложи на компетентна адвокатска кантора обжалването на съдебното решение на Административния съд - София-град, от 31 юли.


"Сегашното ръководство на ДНСК защитава единствено тесни частни интереси и не прави нищо, за да спре незаконното строителство в страната", заявяват от "Лозенец".


Днес от ДНСК обявиха, че като получат решението на съда от снощи, според което спирането на целия строеж е твърде крайна мярка срещу установените нарушения, ще решат дали да го обжалват пред ВАС.


Самият проект за 120-метровата сграда "Златен век" до хотел "Маринела" (бившия "Кемпински-Зографски") е получил първото си строително разрешително през януари 2007 г. - само два дни преди да влязат в сила ограниченията в Закона за устройството и застрояването на Столичната община за височина на сградите до 26 м в кв. "Лозенец".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK