Борис Бонев предлага да спре "ремонта на ремонта" с черен списък на некоректни фирми

Борис Бонев

© Велко Ангелов

Борис БоневФирми, които многократно не изпълняват своите задължения да строят или ремонтират качествено и в срок, да бъдат включени в черен списък, обяви кандидатът за кмет и активист на "Спаси София" Борис Бонев пред "Дневник". Това е една от мерките, заложени в неговата предизборна програма, наречена "План за София".


Софийският феномен "ремонт на ремонта" е резултат от комбинацията между безидейно управление, отсъстващ надзор и безконтролно усвояване, смята той. За да се реши този системен проблем, гражданската организация "Спаси София" ще инициира промени в Закона за обществените поръчки и ще изисква стриктно прилагане на директивите на ЕС. Това ще позволи създаването на списък с фирми, които не се справят с качеството и договорените срокове.


"Подобна мярка със сигурност би имала дисциплиниращ ефект, защото никоя фирма не би искала да попадне в такъв списък", убеден е Борис Бонев. Ако някоя реши да се пререгистрира, за да кандидатства отново за обществена поръчка, процедурата изисква предишен оборот, изпълнени предишни обекти, разясни той.
Освен черния списък на фирми - галеници на общината, според Бонев трябва да се приложат още мерки за спиране на феномена "ремонт на ремонта". Първо заданията, които изготвя възложителят на обществената поръчка – Столичната община, трябва да се изработват обмислено и много професионално. Тук проличава липсата на капацитет в ръководството на общината да изготвя качествени задания за проектите на бъдещите ремонти.


Втората задължителна мярка е изцяло да се преосмисли как точно Столичната община ще контролира пряко извършването на ремонтите. В момента на много от обектите контролът се извършва от частни фирми.


"В такива случаи се разчита само на това частната фирма да е съвестна. А общината има своите инструменти и законови задължения да извършва контрол на строителството и ремонтите. Как в Бургас, в Пловдив и Стара Загора се работи качествено, а там кметовете също са от ГЕРБ. Тук, в София, ръководството на общината начело с Фандъкова не знаят, не умеят и очевидно не искат да решат проблема с некачествените ремонти, защото това носи съответните ползи на определени фирми, както и ползи на хора, работещи в Столичната община", обясни Бонев.


Само при един ремонт - на ул. "Граф Игнатиев", Бонев смята, че общината е опростила глоби на фирмата изпълнител за 4.8 милиона лева за просрочването с още 86 дни на 300-дневния период за работа, както е по договор.


По този конкретен случай активисти на "Спаси София" внесоха сигнал в Софийската градска прокуратура на 11 юли. Те са проучили, че много от 86-те дни признати за неработни заради обилни дъждове, всъщност валежите са били 0.3-0.4 л/кв.м за цялото денонощие – колкото една чаша вода, според справка на Националния институт по метеорология и хидрология.


Четете интервюто с кандидата за кмет Борис Бонев - тук.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Изключая "безупречните" ремонти в Пловдив и Ст.Загора, е прав.
  Начини има, капацитет и желание няма.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Симпатичен младеж с добри идеи който за голямо съжаление няма абсолютно никакъв шанс на избори и в българският политически терариум!!!

 3. 3 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 312 Неутрално

  За него съм, но наистина няма откъде да намери читави работници. Останали са само орангутани. Освен ако не наеме от Украйна.
  Трябва да се съсредоточи на сградите и фасадите, защото впечатлението за разгром идва от тях ....

 4. 4 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 312 Неутрално

  И на застрояването - какво ще направи ако поредният Ваклин реши да строи някъде? Ако Ангел Гешев и на него му спретне ченгейски номер?

 5. 5 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 885 Неутрално

  др. Бонев, не знам дали знаете, но в някой строителни фирми, повече от 50% от работниците са цигани!

 6. 6 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 713 Неутрално

  За него съм, но наистина няма откъде да намери читави работници. Останали са само орангутани. Освен ако не наеме от Украйна.Трябва да се съсредоточи на сградите и фасадите, защото впечатлението за разгром идва от тях ....
  —цитат от коментар 3 на Славейко


  За съжаление, както казва един познат : " В България не останаха бели хора, които наистина да искат да работят"

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 7. 7 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Оптимист! Тези са такива схеми, че това въобще няма да ги притесни. Имат опит с партизански движения, ембаргота, международни санкции и какво ли не. И това е само малка част от богатия им опит.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 8. 8 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Успех на изборите. Трябва да се търси подкрепата на Демократична България, с които има СС много допирни точки.

  www.commcrime.blogspot.com
 9. 9 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  ......аааа........!!!!???!!!!....абе СИЧКИ МНОГО ХУБО ХОРТУВАТ.......!!!!....ПРЕДИ ИЗБОРИ......!!!!????!!!!........ама като СЕДНАТ на КМЕТСКИЯ СТОЛ........!!!!!????!!!!!....ела да ГЛЕДАШШШ........./...софиенски , янчулеввв..../......иначе добре говори МОМЧЕТО........!!!!!.......но ПОВЕЧЕ от КОНТРОЛНИ ФУНКЦИИ не БИХ РИСКУВАЛ да му ГЛАСУВАМММ......../.....НИВО....---..ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК....!!!!..../.....нека ПОРАБОТИ.......!!!!....да ВИДИМЕ КАК се СПРАВЯ с РАБОТАТА.......!!!!!????!!!!......СОФИЯ е това...!!!!........не е ШЕГА РАБОТА.......иииии.....ЛЪЖИЦА за СЕКИИИ........!!!!!........ДЪРЖАВА в ДЪРЖАВАТА...........!!!!......как се УПРАВЛЯВА тоа МЕГАПОЛИС без ОПИТ и ПОЛИТИЧЕСКА ПРОТЕКЦИЯЯЯ..........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 10. 10 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Успех на изборите. Трябва да се търси подкрепата на Демократична България, с които има СС много допирни точки.
  —цитат от коментар 8 на Торбалан


  СС сложиха ДаБг в малкия си джоб с отлично изготвената и аргументирана програма. Аз такова нещо от ДаБг (за другите да не говорим) не съм виждал.

  Ако ДаБг решат да разцепят вота с някой неадекватник тип Вили Лилков, ще започна сериозно да мисля, че са скрита патерица на ГЕРБ.

 11. 11 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Ндаа, план за София, но чуваме само темите на Спаси София - ремонти, тротоари. А София далеч не е само това. В големия град има много различни дейности, върху които той още не е помислил и не е дал мнение. За общинските данъци да поеме някакъв ангожимент, за транспорта, сметопочистването, нови детски градини къде колко, МОЧА, банята...

 12. 12 Профил на Simeon S.
  Simeon S.
  Рейтинг: 451 Любопитно

  До коментар [#11] от "zidar":

  Ето отговор на всичките Ви въпроси:

  http://planzasofia.bg/

 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1966 Гневно

  Най– добре всичко да се национализира и партийния секретар заедно с Партията да контролират всичко.

 14. 14 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 803 Неутрално


  Имат много свежи идеи, които могат да се направят с малко пари,плана им е интелигентно направен и добре стуктуриран,вижда се че са вземали добри практики от цяла Западна Европа.

  Проблема според мен да го изберат като кмет е следния >>
  -не успя да се сработи с дясното и "Демократична България" (или те не искат да се сработят с него и Спаси София) и според мен ще разцепи десния и протестния вот, вместо да го обедини
  -Фандъкова и армията Герб тролове атакуват него и "Спаси София" ежедневно
  -нямат пари, сдружението се финансира с малки суми от дарители, за сериозна реклама се искат сериозни пари, а ФБ страничка с 70 000 последователя е прекалено малко

  Все пак стискам палци.

 15. 15 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#11] от "zidar":Ето отговор на всичките Ви въпроси:http://planzasofia.bg/
  —цитат от коментар 12 на Simeon S.


  Еми, за местните данъци и такси видях в проекта му ето това:
  В ситуация, в която София се нуждае от огромни и неотложни инвестиции за подобряване на инфраструктурата, не можем да си позволим да продължим популистката политика на управляващите по отношение на местните такси. Те не са актуализирани повече от десетилетие. Например таксата за тротоарно право стои непроменена от 2006 г., когато средните доходи в столицата бяха над три пъти по-ниски спрямо сегашните..... Прекратяването на досегашната купуваща спокойствие политика е наложително, ако искаме да избегнем бъдещи шокови увеличения така, както се случи с цената на билета повишена драстично с 60%."
  Разбираме, че ще се върви към покачване на местните такси.
  Това ми е по-важно от ремонтите, така че ми се ще да доразвие по-подробно вижданията си по въпроса.

 16. 16 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1110 Любопитно

  Горкото момче, идея си няма с колко помия ще го заливат тепърва. Ония, червените с различни имена, дето ни управляват вече 75 години няма да се дадат без бой. То ша са компромати, то ще е чудо... Не знам дали ще му се иска след това да се занимава с политика...

 17. 17 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Ще го спре или ще допълва списъка до припадък. Сигурно е добре човек да си вярва, но редно да вложи и малко здрав разум.

 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 526 Неутрално

  "Софийският феномен "ремонт на ремонта" е резултат от комбинацията между безидейно управление, отсъстващ надзор и безконтролно усвояване"

  Може да се добави само една дума към посочената комбинация: корупция

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на Anelia Petrova
  Anelia Petrova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Идеята е добра, но неприложима. Веднага ше регистрират нова фирма, която да участва в търга и няма да има черно минало.

 20. 20 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#19] от "Anelia Petrova":

  Е то за търг се слагат изисквания за опит. С нова фирма ще почакаш малко.

 21. 21 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Идеята е добра, но неприложима. Веднага ше регистрират нова фирма, която да участва в търга и няма да има черно минало.
  —цитат от коментар 19 на Anelia Petrova


  По цял свят се прави, спокойно има си начин да се направи. Това че досега са се оправдавали общинските калинки нищо не значи

 22. 22 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5434 Неутрално

  "...ще спре "ремонта на ремонта" с черен списък на некоректни фирми"

  С черен списък на некоректни фирми нищо няма да се получи. Постоянно се отварят нови фирми на подставени лица, изгражда им се история за 3-4 години и се кандидатства с тях.

 23. 23 Профил на Simeon S.
  Simeon S.
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#22] от "pet_fire":

  Ето подробно разписания начин, по който това ще става:

  http://planzasofia.bg/ #dflip-df_1702/134/

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  До там сме я докарали, че и Господ да слезе, не може да ни помогне.

 25. 25 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  "...ще спре "ремонта на ремонта" с черен списък на некоректни фирми"С черен списък на некоректни фирми нищо няма да се получи. Постоянно се отварят нови фирми на подставени лица, изгражда им се история за 3-4 години и се кандидатства с тях.
  —цитат от коментар 22 на pet_fire


  Глупости, питай Метро, Кауфланд и подобни как си ползват блеклисти и нямат проблеми. Има си и фирми за кредитскоринг и всичко

 26. 26 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Така се прави във всяка нормална развита страна. Само в БГ не е така. Самият факт че той е 1вият и единствен кандидат който възнамерява да създаде такава система тряба да е достатъчно за хората да гласуват за него. Много хора си мислят че законите в БГ и другите страни са еднакви, просто хората са различни, не, законите са коренно различни. Тотално различни. Системата тук и системата в германия примерно е тотално коренно различна.

 27. 27 Профил на pornpig
  pornpig
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Е хубава работа! Какво си позволява този!?
  Алоо, прокуратурата, няма ли да го арестувате вече?!

 28. 28 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#11] от "zidar":

  За общинските данъци има ясен план- твърдо нагоре. Може да прочетеш

 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  " Тук проличава липсата на капацитет в ръководството на общината да изготвя качествени задания за проектите на бъдещите ремонти."

  Напротив, заданията нарочно се гласят в полза на изпълнителя.

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на gilead
  gilead
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Колко време ще пребивават дадените фирми в този списък??? Възможност за реабилитация???
  Всякаква идея с черни списъци = върнете смъртното наказание...
  И така всичките един ден ще са в този списък и/или ще остане 1 богопомазана фирмичка... много крайно, много популистко...
  Нужен е контрол, нужен е умствен и експертен капацитет, нужна е независимост, за останалото трябва да има съд (колко го има е съвсем друга тема, но липсата му не оправдава крумовите закони).

 31. 31 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#1] от "Лелка":

  За Стара Загора не знам но в Пловдив и Бургас наистина ремонтите се правят в пъти по-качествено от София. В Пловдив специално направиха чудеса с Капана, Симеоновата градина и т.н.

 32. 32 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  Предлаганото от този човек е всъщност обичайна практика в развитите страни. И там обществените поръчки са добре платени, но изискванията за качество са драконовски - само една-две издънки и излиташ от играта. Системата обхваща и доставчици и производители на материали, изискванията са убийствени и който си позволи / например/ да достави и веднъж тротоарни плочки с характерното софийско качество - повече никога нищо не доставя.
  Човекът изглежда много смислен, програмата му е най-доброто, което съм чел досега, така че - желая му късмет и успех!

  Мараба, С-ДС доносници!
 33. 33 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Весело

  До коментар [#16] от "Дългия":

  Ей, недей така! БКП 2 - ГЕРБ, го раздават, като единствените десни в България! Противоречиш на вожда?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK