Фирма посредник отпадна при плащането с есемеси в синя и зелена зона

Закриване на незаконния безплатен паркинг около стадион Васил Левски

© Велко Ангелов

Закриване на незаконния безплатен паркинг около стадион Васил ЛевскиЦентърът за градска мобилност (ЦГМ) ще придобие системата за обработване на есемеси от паркирането в синя и зелена зона в София. Досега тази дейност се извършваше от фирма - посредник между общинското дружество и мобилните оператори, съобщи пресцентърът на ЦГМ, цитиран от "Фокус". Договорът със сегашната фирма посредник е сключен през 2015 г. и изтича през септември.


Процедура за възлагане на обществена поръчка с мобилните оператори и доставчици в България обяви ЦГМ. Тя ще е за директно предоставяне на услугата (без посредник) паркиране в синя и зелена зона чрез есемеси и ще е за срок 5 години. Общата прогнозна стойност на поръчката е 7.9 млн. лева за целия период на договора.


Реално тази прогнозна сума представлява до 12% от общите приходи от синята и зелената зона за паркиране. За сравнение - до 2015 г. процентът, който е взиман от фирмата посредник, е бил 15, а за последните 4 години е 13. В предстоящата обществена поръчка той е до 12, което ще спести финансови разходи на ЦГМ. Половината от приходите на общинското дружество се влагат във възстановяване на тротоарите и в изграждане на паркинги.
За клиентите на зоните за почасово платено паркиране няма да има промяна в тарифите, както и в таксата за изпратен есемес, обясниха за "Дневник" от ЦМГ.


До края на годината ЦГМ планира да пусне и т.нар. дигитален талон за паркиране през мобилни приложения. Той ще даде на водачите на автомобили по-голям избор при заплащане на паркирането в зоните, а не само чрез книжни талони или с есемеси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK