Зелени площи в "Младост" са спасени чрез замяна на имоти, съобщи Фандъкова

Активисти от "Обединена София" и "Спаси София" месеци наред протестираха заедно с жителите на "Младост" срещу строежите върху детски площадки

© Георги Кожухаров

Активисти от "Обединена София" и "Спаси София" месеци наред протестираха заедно с жителите на "Младост" срещу строежите върху детски площадки"Три от най-проблемните терени в район "Младост", които бяха предвидени за застрояване, ще останат зелени площи", обяви кметът Йорданка Фандъкова на страницата си във "Фейсбук".


Това са пространствата до бл. 61 и бл. 68 на бул. "Андрей Ляпчев", пред бл. 320 на ул. "Атанас Москов" и ул. "Свето Преображение", както и между бл. 401 и бл. 409 на ул. "Филип Аврамов". В момента там има частни имоти, придобити чрез реституция или обособени като нови урегулирани имоти в междублоковите пространства и включени в Общия устройствен план на София. Сега те "ще бъдат разменени със свободни общински терени", обявява Фандъкова.


"Днес собствениците на тези три имота дадоха своето съгласие след изключително тежки и дълги преговори. Продължават разговорите за разрешаване на още два казуса - до бл. 19 и бл. 70 в "Младост 1", казва кметът.
Частните собственици ще получат общински имоти, предвидени за строителство до магазин "Принцес" на бул. "Александър Малинов", които са отдалечени от жилищни блокове, обяснява Фандъкова. Веднага след това процедурата по размяна ще бъде внесена за разглеждане и гласуване в общинския съвет. До кметските избори остава само една, последна сесия и тя ще се проведе през септември. Засега всички политически сили в съвета са дали съгласие за замяната, допълва Фандъкова.


Работна група начело с главния архитект на София Здравко Здравков от няколко месеца търси решение на проблема с презастрояването в район "Младост". Разгледани са над 30 имота, предвидени за строителство.


Планираният строеж на 5-етажна сграда между блокове 401 и 409 предизвика протеста на гражданите. Теренът с площ 1.4 дка доведе до оставката на районния главен архитект Стефан Стефанов, след като той даде разрешение за строеж на това място. На 28 юни Йорданка Фандъкова му я поиска чрез районния кмет, защото по думите й вече се е търсело конкретно решение за даване на друг терен на собствениците.


Проблемът с това междублоково пространство в "Младост 4" започва през 2001 г., когато общинският терен е продаден на частна фирма от "Софийски имоти". През 2009 г. тогавашният главен архитект на София Петър Диков издал виза. На тази база е изготвен проект за 5-етажна сграда и наскоро е издадено разрешение за строеж.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK