Главният архитект спря процедурата за вътрешния ремонт на Столичната библиотека

В момента се извършва ремонт на фасадата на Столичната библиотека.

© Максим Караджов

В момента се извършва ремонт на фасадата на Столичната библиотека.Главният архитект на София Здравко Здравков на 6 август прекрати обществената поръчка за основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сгради в центъра на София, на площад "Славейков", в които се помещава и Столичната библиотека. Решението е от 6 август и е следствие на сигнал, подаден до кмета на Столична община от общинския съветник от БСП Альоша Даков.


Преди две седмици той настоя процедурата да бъде спряна заради използвани данни с изтекъл преди 8 години срок на давност. Според Закона за енергийната ефективност данните, изготвени след обследване на сградата, могат да се ползват до 3 години.


"В документите по процедурата беше приложен Техническият паспорт на Столичната библиотека, издаден през 2008 г. Към него, като неразделна част, е приложен и Енергийният паспорт, издаден на 27 октомври 2008 г. Съгласно чл. 38, ал. 3 от Закона за енергийната ефективност, собствениците на сгради за обществено обслужване са длъжни да изпълнят предписаните мерки в тригодишен срок от датата на приемане на резултатите от обследването. Видно от приложените документи този 3-годишен срок е изтекъл през октомври 2011 година. От това следва, че е необходимо да се извърши ново, актуално енергийно обследване на обект "Столична библиотека". И съгласно предписаните в него мерки за енергийна ефективност да бъдат заложени в обществената поръчка", пише общинският съветник.
Главният архитект се е съобразил с довода на общинския съветник и прекрати процедурата на основание чл. 110, ал. 1 от Закона за обществените поръчки. В мотивите си той изтъква, че са необходими съществени промени в условията на поръчката, които биха променили и кръга на заинтересованите лица.


Сега се извършва външен ремонт на сградата на Столичната библиотека. Той започна на 17 юни и вече е готова фасадата към ул. "Уилям Гладстон". Възложител е Столична община и обществената поръчка е на стойност 242 хиляди лева. Той няма връзка със спряната сега процедура за вътрешен енергийноефективен ремонт на сградата.


От фирмата-изпълнител "Инфра билд проект" обясниха за "Дневник", че няма да поставят топлоизолация по фасадата, тъй като сградата е паметник на културата и според предписанията на Националния институт за недвижимото културно наследство са длъжни да запазят автентичния й облик.


Външният ремонт на Столичната библиотека трябва да приключи в средата на септември, обяви Светла Панайотова, ръководител на обекта от страна на фирмата-изпълнител.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7920 Неутрално

  Бавно, мудно, небрежно и некомпетентно действие на овластените институции

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Бавно, мудно, небрежно и некомпетентно действие на овластените институции
  —цитат от коментар 1 на neut


  Няма далевера за това.
  Я виж, ако е за някой булевард, улица или парк кво ще е.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 3. 3 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Няма далевера за това.
  —цитат от коментар 2 на Тиква загубена

  Е... все ще се намери някое наше момче да дойде с инфра-червена камера и да направи нов енергиен паспорт, за което да одрънка библиотеката няколко десетки хилядарки.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 4. 4 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Не е ли разрешил самият архитект старта на процедурата, че чак сега я спира...

 5. 5 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 694 Неутрално

  А този климатик така ли ще остане на фасадата?

 6. 6 Профил на n_n_nikolov
  n_n_nikolov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А този климатик така ли ще остане на фасадата?
  —цитат от коментар 5 на Калник


  И той е паметник на културата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK