Ремонтът на площад "Св. Александър Невски" приключи, преди да е започнал

5 август. Индийски тв екип е наел площад "Св. Александър Невски" за снимане на риалити шоуто "Страх".

© Георги Кожухаров

5 август. Индийски тв екип е наел площад "Св. Александър Невски" за снимане на риалити шоуто "Страх".Пет огромни кулокрана стърчаха до храма "Св. Александър Невски". Единият вдигна на 15 м във въздуха метална конструкция, а в близост до нея от платформи на другите кранове оператори с камери снимаха. Снимаше се индийското риалити шоу "Страх", за по-изгодно - тук. Такава беше гледката преди няколко дни.


А в момента площадът би трябвало да се ремонтира


Площад "Св. Александър Невски" трябваше основно да се ремонтира това лято по проект, спечелил архитектурен конкурс през 2014 г. Победителят – студио А.Д.А., се наложи с идеите си да премахне едрите павета по ул. "Оборище" в участъка от ул. "Раковски" до катедралния храм и там да положи "рязани павета и плочи от сив гранит". Този пасаж трябваше да стане изцяло пешеходен.
В журито, одобрило този идеен проект, са участвали днешните председатели на общинските комисии по околна среда - Лорита Радева, и на антикорупционната - Искра Ангелова. В заповедта на Йорданка Фандъкова за сформиране на журито е включен и общинският съветник от БСП арх. Борислав Борисов. Още тогава са отправени препоръки към проектанта да не сменя настилката.


В проекта са включени за обновяване и градините "Кристал", пред църквата "Св. София", пред Синодалната палата, а по-късно е добавена и градината "Св.Климент Охридски".


Фирмата "ПСТ Груп" спечели обществената поръчка на Столичната община за изпълнение на този проект на А.Д.А. Сумата е за 21.47 млн. лева с ДДС с преобладаващо финансиране по оперативна програма "Региони в растеж". Ремонтът започна на 2 юли 2018 г. с продължителност по договор от 365 дни, като са признати още 49 дни неработни през зимата, което значи – краен срок за завършване – края на август. Но досега са обновени само прилежащите градини около площада, но по него нищо не е сменяно, ремонт не е започвал, а кранове идват само за снимане на тв продукции.


Кметът Фандъкова замрази ремонта през март


На 19 март кметът Йорданка Фандъкова, главният архитект Здравко Здравков и зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов инспектираха завършения според фирмата изпълнител, ремонт на градините. Новата настилка по алеите се оказа в ужасно състояние.


19 март. Кметът Фандъкова, главният архитект Здравков и зам.-кметът Барбалов инспектират градинката "Св. Климент Охридски". Тогава целият ремонт на Зона 4 бе замразен.

© Велко Ангелов

19 март. Кметът Фандъкова, главният архитект Здравков и зам.-кметът Барбалов инспектират градинката "Св. Климент Охридски". Тогава целият ремонт на Зона 4 бе замразен.


"Абсурдно е твърдението, че в този вид градините "Кристал" и "Св. Климент Охридски" са "напълно готови". А отказът да се отстранят установените дефекти е недопустим", написа тогава Фандъкова във фейсбук. И обяви, че "спира строителните дейности в зоната около площад "Св. Александър Невски", докато изпълнителят на ремонта "ПСТ Груп" не отстрани некачествено извършените дейности. До отстраняване на забележките не спира да тече срокът за изпълнение на договора".


Работниците на "ПСТ Груп" още тогава, през април, смениха плочите пред статуята на Климент Охридски, пренаредиха плочите по алеите, за да няма абсурдни фуги от "сложено въже с посипан отгоре кварцов пясък", както установи при проверката арх. Здравков.


Сега "Дневник" попита Столичната община дали извършените още през април корекции са приети и ще започне ли основният етап на ремонта – този на площад "Св. Александър Невски".


"Има забележки по изпълнението и те трябва да си ги отстранят. По улиците около храма ("Св. Ал. Невски") имат още работа, не са отстранени. Чак тогава ще работят другаде. На площада няма да се сменя настилката", обясниха от пресцентъра на Столичната община.


На 5 август пред в. "24 часа" Фандъкова изрази същата позиция: "Преди дни надзорът и ние като възложител настояхме изпълнителят да осигури отводняването на участък в градината "Кристал". Докато това не се случи, няма как да започнат да работят по другите обекти."


Възможно ли е заради недобро отводняване на участък от градината "Кристал" да се спира обновяването на цялата Зона 4, както архитектите наричат района на площад "Св. Александър Невски"? Възможно ли е ремонт за 21.47 милиона лева на най-представителната централна част на София да стои замразен?


Фандъкова се заканва със солени глоби


Според чл. 12 от договора между Столичната община и фирмата-изпълнител "ПСТ Груп" възложителят е в правото си при некачествен ремонт да спира извършването на строително-монтажните работи до отстраняването на нарушението. И това спиране не води до удължаване на сроковете.


"Ако не си свършат работата в срок, ги очакват сериозни санкции. Той изтича в края на август и почват да текат глоби от над 178 хиляди лева на ден", закани се Фандъкова.


"ПСТ Груп" чака знак да продължи ремонта


На въпрос на "Дневник" защо не работят по ремонта на площада, след като крайният срок наближава, техническият секретар на "ПСТ Груп" Десислава Станкова обясни: "Възложителят (Столичната община) не ни е дал фронт за работа на площада и най-вероятно ще има препроектиране. Тогава крайният срок няма да е в края на август, а вероятно ще бъде в бъдещ период, с друга крайна дата. Каквото ни е възложено като работа досега ние сме го изпълнили. Градинката "Св. Климент Охридски" функционира в момента. Те са възложителят и те казват: "Започнете!" Сега чакаме да започнем работа."


Зам.-кметът на София по финансите и по транспорта Дончо Барбалов също потвърди пред "Дневник", че първоначалният проект няма да се осъществи и "предстои препроектиране на площад "Св.Александър Невски".


Защо този ремонт е голям само на книга


Всъщност големият ремонт на площад "Св. Александър Невски" е голям само според проекта, спечелил архитектурния конкурс. В средата на 2018 г., когато започва реализацията му, кметът Фандъкова обявява пред медиите, че налага сериозни промени в него. Подкрепена от Националния институт за недвижимото културно наследство, тя настоя едрите гранитни павета на площада да не се сменят. По нейна инициатива отпадат и осветителните тела тип мачта, както и махането на скулптурната композиция "Самуиловите войни" на Атанас Далчев.


Според проекта на А.Д.А. настилката на ул. "Оборище" от ул. "Раковски" до храма "Св. Александър Невски" трябваше да стане пешеходна, а настилката да се смени.

© НАГ, Столична община

Според проекта на А.Д.А. настилката на ул. "Оборище" от ул. "Раковски" до храма "Св. Александър Невски" трябваше да стане пешеходна, а настилката да се смени.


"Единственото, което се предвижда в рамките на цялостната реконструкция, е само частичен ремонт там, където има необходимост, при запазване на паважната настилка", каза Фандъкова пред "Дневник" на 8 май.


За такава сериозна промяна на проекта, каквато иска столичният кмет, се налага главният архитект на София Здравко Здравков да издаде специална заповед за допълване разрешението за строеж от 20 ноември 2015 г. Оттогава за площад "Св. Александър Невски" той е издал три заповеди - на 31.01.2017г., на 12.04.2017 г. и на 19.02.2019 г.


В нито една от тях няма текст, който отразява исканите от кмета Фандъкова изменения в одобрения инвестиционен проект, както изисква чл.154, ал.5 от Закона за устройство на територията. По документи проектът не е променян. Със заповедта си от 19.02.2019 г. арх. Здравков разделя на етапи закъсняващия ремонт - първият етап обхваща вече готовите градинки, а вторият включва "всички останали строителни и монтажни работи".


Урокът "Граф Игнатиев"


В края на август, когато изтича срокът на ремонта, ще се разбере дали Столичната община ще наложи солени глоби, както се закани на фирмата изпълнител. Същите закани бяха отправени и към фирмата, ремонтирала ул. "Граф Игнатиев", но накрая я глобиха само заради лошо качество. Вероятно целият втори етап на реконструкцията на площад "Св. Александър Невски" тихомълком ще отпадне.


Два месеца и малко преди кметските избори Фандъкова заяви пред "24 часа" по повод ремонта на ул. "Граф Игнатиев" - "Той е голям урок за нас."

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4837 Неутрално

  Има ли учудени. Внимавайте на изборите .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  В крайна сметка индийците спасяват положението...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ще ми купят колело, ама друг път.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 4. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Вижте никъде по света няма държава, където да се строи нещо и после някой да успокоява с това, че строителя щял да бъде "сериозно глобен". Има някаква корупционна практика. Защото ако изпълнението на проекта струва 10 млн. лв., проектът е направен за 3 млн. лв., другите са откраднати и глобата е 300 хил. лв., какво правим? Някой е прибрал 7 млн. лв. в джоба и е платил някаква смешна глоба от 300 хил. лв. Ясно е, че ще трябва някои хора да започнат да влизат в затворите. А то се оказва, че затворите са само за кокошкари. Ако крадеш на едро нищо, законът не те лови.

  ДБ=БКП
 5. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Внимавайте да не гласувате за БКП, че при тях ще е по-зле.

  ДБ=БКП
 6. 7 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 741 Неутрално

  По-добре без ремонт по проект от придворния архитект на ГЕРБ.
  Оня същия с гроба на пл. Грибалди

 7. 8 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 303 Неутрално

  По-добре без ремонт по проект от придворния архитект на ГЕРБ.Оня същия с гроба на пл. Грибалди
  —цитат от коментар 7 на Локомотив


  Позитанчик, вие, БСП-то, и ГЕРБ сте като две погребални агенции, конкуриращи се кой пръв да загроби страната...

 8. 9 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Вижте никъде по света няма държава, където да се строи нещо и после някой да успокоява с това, че строителя щял да бъде "сериозно глобен". Има някаква корупционна практика. Защото ако изпълнението на проекта струва 10 млн. лв., проектът е направен за 3 млн. лв., другите са откраднати и глобата е 300 хил. лв., какво правим? Някой е прибрал 7 млн. лв. в джоба и е платил някаква смешна глоба от 300 хил. лв. Ясно е, че ще трябва някои хора да започнат да влизат в затворите. А то се оказва, че затворите са само за кокошкари. Ако крадеш на едро нищо, законът не те лови.
  —цитат от коментар 5 на anonim440


  Плешивият е прав значи, като нарича партията си "Няма такава държава". А нещата май са точно както си ги описал-плащат се 10 млн за работа струваща 3 млн, 7 млн се раздават по веригата и....всьо в пАрЯдке.

  А някой обърна ли внимание на последния абзац в статията?

  "...Два месеца и малко преди кметските избори Фандъкова заяви пред "24 часа" по повод ремонта на ул. "Граф Игнатиев" - "Той е голям урок за нас."

  Егаси и самопризнанието-30 г' община "след прехода", 2-3 мандата кметуване, и още не са си научили уроците?!?

  Имам конкретно предложение: Следващият кмет ДА УВОЛНИ ВСИЧКИ НЕКАДЪРНИЦИ от юридическия и строителния отдел на общината.

  За същите пари може да наеме едно свестно адвокатско бюро което ще подготвя договори БЕЗ задни вратички. От рода "Срокът на изпълнение е 1 календарна година, ама не се налагат глоби за закъснение ако е имало 20 д' сняг и 30 дена дъжд". Правилната формулировка трябва да е "проекта се удължава без глоби САМО за "неработни дни" над средно'годишните през последните 10 г"! И се прави справка при метеоролозите и се посочват колко такива дни е имало средноаритметично през последните 10 г. И от всяка представена месечна сметка, утвърдена от тех'контрола, да се задържат 10-15 % за евентуални глоби. Тези пари се освобождават две години след приемането на обекта, и поправянето на появилите се дефекти (такива винаги има, и ще има, хора сме), след приспадането на финансовите санкции по договора за закъсняване в предаването/други.

  Да наеме ВЪНШЕН ТЕХ'КОНТРОЛ (в Европа има безброй инженерски фирми с ДОКАЗАН дългогодишен опит в занаята) и да смени некадърните корумпета от строителния отдел с инженери от чужбина.


  И да се подберат за проектанти архитекти от чужбина с доказан опит. Не туземски льольовци с разните им перки/пирамидки/други препятствия. И които са наясно ЧЕ НЕМА ТЕКО'УА ДЖИВОТНО "ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ПЕШЕХОДНА ЗОНА" с такива размери в центъра на застроен град. ВИНАГИ ще мине я линейка, я пожарникарска кола, или нещо друго от сорта. И 'ке прееВе Мичката Пайчина на "нарязаните пешеходни плочки и гранитени такива"! "Изключителна пешеходна зона" е само балкона на панелката, и задния двор на вилата (ако съседа от зад е зла и недружелюбна мутра който няма да пусне камион да мине през двора му).
  До коментар [#5] от "anonim440":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 9. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  " Фирмата "ПСТ Груп" спечели обществената поръчка на Столичната община за изпълнение на този проект на А.Д.А. Сумата е за 21.47 млн. лева с ДДС с преобладаващо финансиране по оперативна програма "Региони в растеж"."

  Кажете само коя е фирмата, спечелила обществената поръчка и за каква сума е ремонта ! Всичко друго, описано в статията е излишно, то се подразбира ! Тая фирма е дошла да прибира милиони в джоба си, не да се грижи за обществения интерес по случая ! А заплахите от глоби....е, наближават избори, все пак !

 10. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Любопитно

  Два месеца и малко преди кметските избори Фандъкова заяви пред "24 часа" по повод ремонта на ул. "Граф Игнатиев" - "Той е голям урок за нас."

  В какво точно се състои " големия урок" ?
  Всичко беше планирано едни пари да се усвоят от " нашите" фирми , а после да се делят по веригата нагоре ! Е, така и стана ! Всичко се случи по план - график, въпреки несъгласието на софиянци ! В какво е урока, след като това е целта на цялото упражнение ?

 11. 12 Профил на mbt34598035
  mbt34598035
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Аз също съм на мнение, че трябва да се внимава, когато се гласува. Мисля си, че София никога вече няма да избере нещо от миналия век, но се надявам много, София да избере нещо по-различно от …… последните години на сегашния век. Дано имаме мозък в главите си.

 12. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Весело

  По -добре нищо да не пипат ! Данчето ще я прекръстим от FUN DUCK на Поразяващата ръка

 13. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":

  урокът е за нас. на есен ще видим дали сме го научили...

 14. 15 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1048 Любопитно

  Данчето спря ремонта щото резултатът е предизвестен, а с него и изритването й от Столична община!
  Пълен скандал и резил!
  Просто ГЕРБ!

 15. 16 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Като при всеки ремонт, целта е да се усвоят едни пари, от които около 5% да отидат за ултранекадърно изпълнение на проекта от нископлатени мозъчни донори, макс 2-3% за фиктивни глоби и замазване на очи, а останалите над 90% - към Сараите, партийните куфари и мадър Раша.
  Интересно, къде са се скрили гърбавата тролеада? Все още чакаме опорки от местната партийна ядка?

 16. 17 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  " Фирмата "ПСТ Груп" ...
  ...
  ... Тая фирма е дошла да прибира милиони в джоба си, не да се грижи за обществения интерес по случая ! А заплахите от глоби....е, наближават избори, все пак !
  —цитат от коментар 10 на samoedin


  Виж, строителните предприемачи не са филантропи. Те са в бизнеса за да печелят пари, не да се грижат за обществения интерес"!

  За обществения интерес се грижи (с парите на данъкоплатците) общината. Която е поръчител и на проектирането, и на изпълнението. Но напоследък в София зачестиха случаите с калпаво проектирани и калпаво изпълнени проекти, последния беше Графа.

  А не всичко е калпаво-ще дам за пример ремонта на Витошка от бул. Славейков до Южния парк. Живеех в кв, Иван Вазов и преди ремонта и след него. И мога да потвърдя че резултатът не е лош: 2-3 г' след предаването на проекта НЯМА видими за просто очо дефекти, и платното на булеварда, и тротоарите, са ОК.

  Е, по взискателно очо (като мойто) вижда калпазанлъци, предимно "в крайчетата":

  -Не винаги е решен правилно проблемът с отвеждане на дъждовната вода от улуците по сградите.

  -Не винаги е изпипано майсторски свързването на новата и старата настилка по тротоарите, и (по рядко) около завоите с бордюра.

  Но на общия фон-работата е ОК. Свестно планиране (няма льольовски изцепки) и свестно изпълнение (вероятно и свестен тех'контрол).


  До коментар [#10] от "samoedin":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 17. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#6] от "anonim440":

  Всъщност, вече доста хора започнаха да се съмняват, че при БСП ще бъде по-зле или, че изобщо управлението на ГЕРБ се различава по нещо, от управлението на БСП.
  ГЕРБ са силни на декларации и големи приказки. Докато обвиняват тоя или онзи в комунизъм , Борисов ни обясни, колко велик и мъдър държавник бил Тодор Живков. Докато ГЕРБ декларират, че нямат нищо общо със социалзма, ни пробутват АЕЦ Белене и студен резерв за Ахмед Доган. Тоест, какво ни топлят големите приказки, когато пред нас се случва нещо друго?!

  Бивш tww09306483.
 18. 19 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1048 Весело

  До коментар [#6] от "anonim440":

  Нека позная, да гласуваме за "По-малкото зло", нали? Ахахахаха

 19. 20 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#6] от "anonim440":

  и къде е разликата с БКП-2(герп)???

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 20. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#15] от "Paolo Di Canio":

  Аз пък си мисля, че жителите на столицата, съсвсем благородно ще простят на Данчето и пак ще си я изберат. После, ремонтът ще продължи в така добре познатия на всички ни стил. Пък кой щял да бъде глобен или да не бъде глобен, вече никой не се интересува. Пунта Мара, както се казваше...! ;)

  Бивш tww09306483.
 21. 22 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#9] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  няма как да не се съглася,едва ли те не знаят какво и как трябва да се направи....ама се спира голяма лапачка...е герп там са царе да 'усвояват'....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 22. 23 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#6] от "anonim440":

  герб са БКП.

  А плочките в градинката срещу СУ са в малоумно неравно положение за положени преди няколко месеца. Нямам думи каква мърлявщина е това, и проблемът е в корупцията в общината, както беше написано по-горе. На проектанти и изпълнители се плащат мизерни пари, за да може да бъде откраднато максималното.

 23. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Любопитно

  До коментар [#14] от "hodounski":

  " урокът е за нас. на есен ще видим дали сме го научили..."

  Урокът би трябвало да е научен за вече тези близо 30 години, но всеки път съм разочарован от резултата.....Дано да си прав за предстоящите избори все пак !

 24. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 26 Профил на Ерик
  Ерик
  Рейтинг: 375 Неутрално

  У нас няма останали добри бачкери, даже и циганите, които що-годе отбират от занаята са по европата. Приятел инженер ми казва, че с това, което е останало като строителен работник в кочината, това което се прави е максимума. Свиквайте, другаре, или па изберете комунягите, които ще решат проблема като затворят границите, както по тяхно време.

 26. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  То пък как един ремонт не се направи в срок и качествено.

 27. 28 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 824 Любопитно

  До коментар [#26] от "Ерик":

  а кои не са комунисти ???

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 28. 29 Профил на mbt34598035
  mbt34598035
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#15] от "Paolo Di Canio":Аз пък си мисля, че жителите на столицата, съсвсем благородно ще простят на Данчето и пак ще си я изберат. После, ремонтът ще продължи в така добре познатия на всички ни стил. Пък кой щял да бъде глобен или да не бъде глобен, вече никой не се интересува. Пунта Мара, както се казваше...! ;)
  —цитат от коментар 21 на Petleshev


  С голямо съжаление си мисля, че ще се окажете прав.

 29. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ерик":
  Ясно, един приятел му казал, и пичО е експерт.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 31 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Причината лежи под паветата. Цялото това пространство под площад Ал. Нев. е осеяно със стари български и римски гробове. Още в първите дни на ремонта се откри един, на 40см под паважа. Ако разкопаят цялото пространство, ще се видят в чудо от археология... Гърненце със злато няма да изскочи, за да умият очи пред хората, нито могат да избегнат археолозите и за изборите площадът щеше да изглежда като Вердюн след атака на Германската империя... Планът сега ще се преработи за мин. изкопни работи и паветата няма да се сменят

  I shave with Occam's razor
 31. 32 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#9] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  +++++++++++++++++++++
  +++++++++++++++++++++
  +++++++++++++++++++++
  Що не се кандидатираш за кмет ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 32. 33 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Корупцията е проникнала като рак в костите на българската държава. Лошото е, че всеки иска парче от пая. И няма страх от съд. Защото и там е същото.

 33. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  София трябва да бъде спасена от герберите доста необратими пакости правят, само и само някой строител да вземе парите по проектите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 35 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Отчаянието е единствената емоция, която ме обхваща като чета статии за столичната община

 35. 36 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  До коментар [#6] от "anonim440":

  Че сега БКП 2/ГЕРБ са на власт.

 36. 37 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Поредният калпав проект, изпълняван от крадлива и некадърни фирма. А, като се сметне и колко отива нагоре по веригата, ма'ани ма'ани.

 37. 38 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Добре че са спрели големият ремонт на площад "Св. Александър Невски", че това на снимката е страшно грозно.

  ДБ=БКП
 38. 39 Профил на jbz56616995
  jbz56616995
  Рейтинг: 27 Весело

  Сайтът на "ПСТ Груп" е толкова фиктивно направен, колкото е дейността им.

  http://pstgroup.bg/project/bg/

  Името спокойно можеше да бъде и "Фирма за усвояване #167, не ни пука".

  Общинската администрация просто получила 1 документ на лист А4, където всичко е точно. Няма нужда от поне минута проверка преди да затриеш 21+ милиона.

  Чак такава некадърност рано или късно сама ще ги затрие.

  Имаше една реплика от популярен филм: "Never go full retard."

 39. 40 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Не се разбира добре, пишещите са гневни, че пл. "Невски" няма да се пипа? И няма да плащаме за грозно проектирани ремонти, като на Гр.Игнатиев и градинката срещу университета? Фандъкова трябва да бъде поздравена.

 40. 41 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#40] от "nik_77.":

  Да, специално за това че е спрян проекта на снимката трябва да бъде поздравена. Тя затова казва, че си е научила урока. И тези дето смятат, че София ще има друг кмет, кой ще е? Само да не ми казват, че ще е някой комунист.
  Има нужда от алтернатива на Герб, но БКП не е алтернатива.

  ДБ=БКП
 41. 42 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Статията предава фактите доста превратно, тъй като журналистите не знаят подробностите. А те са че самата Столична община не знае какво иска. Всички са наясно, че градинката Кристал и тази пред Соф. университет са изпълнени по-качествено от Графа. Проблемът е, че фирмата ПСТ Груп в момента няма протекциите на изпълнителя на Графа. Съответно не им е платено нищо за извършената работа, а не ги допускат да започнат останалата част от ремонта. Така срокът на договора си тече, угрозата за големи глоби е за фирмата, а кметицата се прави на светица. Истината е, че просто я е шубе, тъй като изпълнителя на графа се изложи безобразно, тя не може да го накаже и в момента си подготвя жертва - ПСТ Груп, върху която ще се излее "праведния" й граф преди изборите.
  Ако иска да е коректна, то трябва да каже кои точно са дефектите в двете градинки. Да определи точен срок за отстраняването им, но и за плащане на извършеното до момента, тъй като то не е платено. Да даде фронт за работа за останалите дейности и да каже ще се променя ли проекта или не. В момента работата е в ступор единствено и само по вина на Столична община.

 42. 43 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#9] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  И сам не си вярваш. В ДА е пълно безхаберие, на никой нищо не му пука! Заплта тече, тук някви се жалват - ми да се жалват! Така се живее до 100, как я мислиш ти!

 43. 44 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Във всички градове по света историческият център не подлежи на промени. Камо ли пък на промени от некадърни изпълнители, като каквито се проявиха изпълнителите на последните ремонти у нас. Така че лично аз приветствам това решение!

 44. 45 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#42] от "znayko84":


  много жалко ако е така!

 45. 46 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 233 Гневно

  Храм пам. "Ал. Невски" е място за смирение и общение с Бог, място за молитва в тишина и уединение.. там нямат място нито пиянските абитуриентски изцепки, нито партийните митинги, нито концертите на Пайнър, нито рокерите, нито автобусните стоянки.. камо ли пък някакви индийски риалита?! Кой и защо ги е пуснал там??? Толкова е истинска и вярата ви в Бог щом го допускате..

 46. 47 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#46] от "Ivan Stoev":

  Правите ли разлика между площад "Св. Александър Невски" и храм паметник "Св. Александър Невски"?
  Вътре в храма никой не прави реалита, няма автобусни спирки, и т. н.
  Прочете си пак какво сте написал.

  ДБ=БКП
 47. 48 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 544 Неутрално

  За какво да бъде "поздравена" Фандъкова - за този хаос от спряни или отменени проекти или липса на своевременни задания на нови или актуално преработени проекти ли ?
  Аз не зная как така общината почна редовно да изпада в колабс при ниското градско проектиране и после още повече при изпълнението .
  Какви са тези проектанти и кой ги контролира ?
  Спазва ли се нормалния ред - идеен проект - разглеждане и приемане след необходими промени и допълнения , след което идва работен проект също за преглед и одобрение ?
  Не мога да разбера как така - ТАКА ПА ОНАКА , ИДИ МИ ПА МИ ДОЙДИ , пълен хаос , както и при "Граф Игнатиев" , но моля Ви трябвало да се награди Фандъкова с парите на данъкоплатците, защо не ?
  Вече нищо не може да ме учуди !

 48. 49 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 824 Весело

  герберския гьонсуратлък е безкраен като вселената...то не бяха скандал след скандал,спряни и тотално оср@ни улици ,тротоари кръстовища...и пак данчето ,цялата в бяло милата..и била постъпила 'правилно' след милиарди изхарчени с меко казано спорен резултат...'видими резултати'...и с тая мантра да не дойдат комунистите сте повече от трагични..той генезиса им милиционеро-комунистически ...да не дошли комунистите ,пал@човци...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 49. 50 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#23] от "m_todorov":герб са БКП.

  Мистър, ще ме извиняваш, ама при БКП поне паветата ги редяха добре и по тях ходим сега.
  Не съм комунист, а софиянец.

 50. 51 Профил на Basil II
  Basil II
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Махнете това грозилище от Центъра!

 51. 52 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#41] от "anonim440": но БКП не е алтернатива.

  И кой Е алтернатива? Слави ?

  Толкова не можете да смелите,че само БСП може да свали Бойко от власт. Всички останали само карат воденицата на банкянския вожд. И с тези приказки антиБСП увековечавате мафиотското му управление. Кой друг ще го свали? Христьо Иванов, Радан, малкия гном, Иван Костов? Ваденето на Бойко може да стане само по метода Дядо вади ряпа - всички да се наловят за БСП и да го изскубят. После демокрацията ще тръгне отново.

 52. 53 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#52] от "ahasver":

  БСП отива на бунището благодарение на ГЕРБ. БСП е мафия и трябва да бъде изрязана като раково образувание.

 53. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#53] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  БСП бяха на бунището 2009та. Баце ги възстанови и сега са по-силни значително. Но все пак, Баце затова е иизмислен и инсталиран.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 54. 55 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#52] от "ahasver":

  БСП ще сваля Герб? В София? Ко пиете бе, комунета?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 56 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Един ремонт да приключи в срок и пак не сте доволни.

 56. 57 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Защо всички конкурси се печелят от студио А.Д.А.? Техните творения са А.Д.!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 57. 58 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 259 Неутрално

  [quote#17:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  по същият начин се справиха МНОГО добре и със участъка на бул Пенчо Славейсков, от баня Мадара до 22 училище. Даже с целия си акъл и фугите на паветата са успоредни на бордюрите, да не повярваш ... :)
  Дано направят поне толкова кадърно и останалата обещана част до Пирогов.

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 58. 59 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Поредното общинско туткане

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 59. 60 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Пак гласувайте за Фандъкова или за "алтернативата" и Мая.

 60. 61 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Аха. Ще се препроектира. Изнамериха и нова дума. Препроектиране.

  Мърфи е оптимист!
 61. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  МОЧА имени В.И.Лелина

  Къв по здрав, да не ти е другарка?
  Дръж си го прилично.

  Бащице Фандъкова,
  Всенародна признателнасть благадарская.
  Спасиба, Бащице.

  Смут се носеше и страх сред населението.
  Площадь имени Невскаго щели да назъбят с перки от акула?
  Сайберспецялисти. Вещи мелиоративно.
  Точна как окипазиха Гафа Инатиев!

  Спасиба, Бащице.
  Вечни ти мандати.

  Народът пак да те възпей.
  Next мандат да та огрей.

  До коментар [#40] от "nik_77.":

  Не се разбира добре, пишещите са гневни,
  че пл. "Невски" няма да се пипа?

  И няма да плащаме за грозно проектирани ремонти,
  като на Гр.Игнатиев и градинката срещу университета?

  Фандъкова трябва да бъде поздравена.

 62. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  Маркс МОЧА имени В.И.Лелина

  Дръжте се колегиално!
  Дръжте се роднински.
  Спазвайте шуробаджаначеския етикет.

  Иляда петилетки за Герб, така ли?

  БСП бе конструктивно критична против Резидента.
  БСП бе уважена с посещение от Западна амбасада,
  а она, знаем, Вместе.

  Слаби доводи, ще речеш.

  Ето силни:
  Рециклиране е нужно.
  Обновление!

  До коментар [#55] от "Darth Plagueis":
  До коментар [#52] от "ahasver":

  БСП ще сваля Герб? В София? Ко пиете бе, комунета?

 63. 64 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Де да беше само в София!

 64. 65 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  До коментар [#9] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  :))))))))))
  Обаче това с викането на специалити от чужбина си е направо фантастика или отнесени от вихъра мечти. Това е една миниатюрна част от идеята да внесем политици от чужбина. Те едва търпят големите чужди търговски вериги, които внасят цивилизовани норми на търговия и нас, т.е. развалят рахата на местните пишман бизнесмени, та ще се обърнат към чужди фирми да им инспетират строежите. Боже, мафията ще вика някой примерно от Холандия да я инспектира.

 65. 66 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#9] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ"::))))))))))Обаче това с викането на специалити от чужбина си е направо фантастика или отнесени от вихъра мечти. Това е една миниатюрна част от идеята да внесем политици от чужбина. Те едва търпят големите чужди търговски вериги, които внасят цивилизовани норми на търговия и нас, т.е. развалят рахата на местните пишман бизнесмени, та ще се обърнат към чужди фирми да им инспетират строежите. Боже, мафията ще вика някой примерно от Холандия да я инспектира.
  —цитат от коментар 65 на Мондиана


  "I HAVE A DREAM!" казал навремето преподобния Мартин Лютър Кинг, и добавил неща които за времето му звучали като фантастика. А сега са реалност.

  Та...иди знай...И това може да се случи един ден. Иначе вЕрвам че и в България има свестни архитекти и инженери, И ИЗПЪЛНИТЕЛИ също. И това може да се види в случаите описани в моя коментар 17 за Витошка между Бул. Славейков и Южния парк, както и коментар 58 на съфорумника Матрикс за бул. Прага (за това-по нататък) Как става така че някъде нещата са проектирани разумно и изпълнени качествено, а на други се "препроектират" (изпълнението не коментирам) е неразбираемо за мен. Вероятно щото не живея в България от 1968 (освен кратък период преди 9 г).

  П.С. Относно ремонта на бул. Прага: Живеех на Доспат, до градинката Буката, и чат пат гледах какво правят (в няколко теми от онзи период и описах бая подробно неща, и кусурите). Но се върнах в Израел баш когато почнаха да павират тротоарите, та не знам как те изглеждат след две зими. Сигурен съм обаче че има хлътвания около "шахтите" по платното/до тротоарите, щото видах как кОпаха шахтите след поставянето на последния слой агрегати (чакъл с различни размери) преди асфалта. Е, и господ не може да трамбова свестно 30 см (между бетонната шахта и изкопаната земя) насипни материали толкоз качествено та да не "улегнат/уседнат" след първия от многото дъждове.
  До коментар [#65] от "Мондиана":


  До коментар [#58] от "Matrix":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 66. 67 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  До коментар [#66] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Добре, че са мечтите или по-скоро надеждата, че иначе ще сме на антидепресанти. В интерес на истината например градинката на "Кристал" също е направена добре. В Борисовата градина преработиха розариума (като бях дете му се викаше алеята с розите) и го направиха също добре. Така че има и добре свършена работа, но Граф Игнатиев наля много масло в огъна. Затова сме толкова ядосани...

 67. 68 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 262 Весело

  "... в рамките на цялостната реконструкция - частичен ремонт там, където има необходимост"
  Баси якия герберизъм!

 68. 69 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1345 Весело

  До коментар [#2] от "penetrating":

  Да, бе, клатят кранове...

  Малинчо
 69. 70 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1345 Весело

  Ще има ремонт - няма да има! Ще се положат плочи от гранит - не, ще си останат гранитните павета, ще оправим градинките - не, ще изчакаме град да ги оправи...и т.н. Какво да очаквате от Фънъков човек!?

  Малинчо
 70. 71 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Весело

  До коментар [#69] от "Малинчо Паков":

  ... за да спасят Фадъкова :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 71. 72 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4499 Неутрално

  Цяла година правиха някакъв абсолютно ненужен ремонт на Университетската градинка. за да махнат стогодишните виенски плочки и ги заменят с плочи, които потъват или се напукват за месец, само защото Пантелеев ги видял в Мюнхен, града на Хитлер.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK