Ремонтът на ул."Иван Вазов" приключи на 417-ия ден от началото. Засега

Движението на коли по ул. "Иван Вазов" е пуснато от днес следобед.

© Анелия Николова

Движението на коли по ул. "Иван Вазов" е пуснато от днес следобед.Ремонтът на ул. "Иван Вазов" приключи днес следобед. Автомобили преминават по цялото протежение на улицата от бул. "Васил Левски" до ул. "Раковски". Само паркиран до бордюра валяк напомня, че може би, не всичко е окончателно.


Предстои възложителят на ремонта - Столичната община, съвместно със строителния надзор да извършат оглед на свършената работа. Ако няма забележки, ще се плати на строителната фирма, иначе улицата отново може да бъде затворена, докато не бъдат отстранени открити недостатъци. Дотук ремонтът на дългата около 500 метра улица продължи 417 дни.


Всичко започна на 18 юни 2018 г., когато "Софийска вода" се захвана да подмени стария водопровод и канализация от 1935 г. Уверенията тогава бяха, че всичко ще свърши до края на декември 2018 г. Месец преди това, през ноември, обектът беше зазимен.
През февруари северният тротоар беше готов – с нови плочи и бордюри. След това бе положен и новият водопровод. На 14 май, тротоарът отново бе разбит и разкопан. Причината – екип на ЧЕЗ ненадейно установи, че под земята на улицата има стар, износен 10-киловолтов кабел и се налага спешната му подмяна


Днес зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов обясни пред "Дневник", че последният щрих от ремонта е павирането на кръстовището на ул. "Иван Вазов" с ул. "Шести септември".


"Поставихме задача пред строителя да изпълни паважна настилка, въпреки че предстои ремонт на "Шести септември", Ние не правим компромис с паважа", заяви той.


Предстоящият пореден ремонт е заради наложителна подмяна на магистрален топлопровод. Предстои екипи на "Топлофикация-София" да разкопаят съседните улици "Шести септември" и "Цар Иван Шишман". Честите аварии в този участък на стария топлопровод налагали цялостната му смяна, съобщи преди два месеца главният архитект на София Здравко Здравков.


Не стана известно защо тази подмяна не е била планирана в проекта за обновление на тези улици. Те са част от ремонта на Зона 2, която включва ул. "Граф Игнатиев", прилежащите площади и тези две улици.


Заради непредвидената подмяна на топлопровода двете улици "Шести септември" и "Цар Иван Шишман" на 15 май бяха извадени от цялостната реконструкция на Зона 2. Те са пресечки на ул. "Иван Вазов" и ще бъдат разкопани следващото лято, каза зам.-кметът Барбалов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK